Mobile

Review: Nokia Lumia 1520

We hebben recent aardig wat ‘phablets’ bekeken. Met deze term – een verbastering van ‘phone’ en ‘tablet’ – bedoelen we telefoons met een groot scherm. En omdat de display zo groot is, beginnen ze de voordelen van tablets te vertonen.

Het grootste nadeel is zonder twijfel dat ze niet bepaald handig zijn om mee te nemen. Soms zie je er ook wat gek uit, terwijl je met zo’n monstertelefoon aan de oor telefoneert. Maar als je veel tekst lees en invoert op je mobiel toestel, video’s bekijkt of games speelt, dan kunnen we je verzekeren dat je op een phablet er meer plezier aan gaat beleven.

,

Toen we eertijds de eerste Note van Samsung testen, was onze reactie (en die van onze omgeving): “Wow, wat een monster”. Inmiddels begint de Note 3 (lees hier de test) er maar normaal geschapen uitzien – en telefoons als de iPhone zelfs compact en klein. Allemaal het gevolg van een continue blootstelling aan steeds grotere telefoons…

Hoewel de Lumia 1520 niet de allergrootste smartphone is die we recent beken – we praten je wel nog bij over de Xperia Z Ultra van Sony – is het toch echt een gigant. Vooraleer je dit toestel koopt, moet je echt de afmetingen raadplegen en nagaan of je zo’n apparaat wel comfortabel kan meedragen. De behuizing van 16,3 x 8,5 x 0,87 cm past niet in een doorsnee broekzak en ook niet in elke jaszak. Het gewicht van 209 gram maakt deze Lumia ook zeer aanwezig in een jas. 

Groot en zwaar, dat is nu eenmaal de kostprijs die je betaalt als je een phablet kiest. Als we de Lumia 1520 vergelijken met andere actuele phablets dan valt het zelfs behoorlijk goed mee. De behuizing uit kunststof voelt stevig aan en – mede door de afgeronde hoeken – oogt de telefoon niet zo ‘zwaar’ als het effectief is.

,

De reden dat de Lumia 1520 zo omvangrijk is, laat zich snel raden. De telefoon beschikt immers over een 6-inch IPS-scherm waar een Full HD-resolutie op getoond wordt.

Ondanks de grootte van de display zet de Lumia 1520 nog altijd een ppi-waarde van 368 neer, wat ruimschoots voldoende is om pixels onzichtbaar te maken om een normale kijkafstand van een 0,60 tot 1 meter. Zoals gebruikelijk bij highend Lumia’s, gaat het hier om een ClearBlack-scherm met een vrij hoog contrast. Ook buiten in volle daglicht vonden we hem nog goed presteren.

De combinatie van de hoge resolutie en grootte van het scherm maakt iets uniek mogelijk. De 1520 draait zoals alle Lumia’s Windows Phone, met zijn kenmerkende tegel-iconen op het hoofdscherm. Het OS is voor dit toestel aangepast zodat je op dit scherm drie grote iconen (of zes kleintjes) naast elkaar kan zetten.

In een oogopslag zie je veel meer iconen dan bij een doorsnee Windows Phone, wat best fijn is. Je krijgt een groot lappendeken van tegels, met veel meer informatie dan bij een lage resolutie-Windows Phone. Heel wat apps bieden via hun tegel immers live-informatie aan, zoals aantal gelezen mails of gemiste oproepen.

,

Het lastige aan Windows Phone-toestellen bespreken, is dat het besturingssysteem over modellen heen heel uniform is . Of je nu een Lumia 920, 1020 of 1520 koopt, de ervaring is grotendeels hetzelfde.

Op de 1520 vinden we zoals gebruikelijk ook de extra Nokia-apps, incluis hun uitstekende in-car navigatie-app met kaarten voor heel Europa. Met Play To biedt Nokia ook een basale app om media richting een DLNA-compatibele tv of speaker te sturen. De 1520 die wij testen, draaide Windows 8 met de Lumia Black-update. Een van de nieuwigheden van deze update zijn de uitgebreidere notificaties op het vergrendelscherm – een kleinigheid, maar wel nuttig.

Windows Phone als besturingssysteem blijft ons goedkeuring wegdragen, ondanks wat minpunten. Het zit propvol goede ideeën en is veel minder chaotisch dan Android, wat zeker beter is voor non-techies.

Een voorbeeld van zo’n goed idee vind je bij de Muziek-app. Die bevat niet enkel muziekbestanden op de telefoon, maar herbergt ook alle muziekgerelateerde apps. Zo zie je hier ook beluisterde tracks verschijnen uit de Spotify-app – die overigens heel mooi is op WP. Ook de Speelhoek is een goede vinding voor mensen met kleine kinderen. 

De keerzijde is dat Windows Phone net zoals iOS een keurslijf biedt waar je niet creatief uit kunt ontsnappen. De interface is te nemen of te laten.

Helaas moeten we – FWD zijnde – de opmerking blijven maken dat AV-fabrikanten Windows Phone links laten liggen. Waar je voor iOS en Android apps in overvloed vindt om genetwerkte apparaten te besturen – denk aan smart tv’s, multiroom-apparaten zoals van Sonos, AV-receivers, enzovoort – is het aanbod nagenoeg onbestaande bij Windows Phone.

Soms zijn er wel apps van derden die bepaalde toestellen kunnen bedienen, zoals Oscar Remote om Samsung-tv’s te bedienen of Phonos of Smart Player om Sonos-apparaten te besturen. Van die officieuze apps zijn er steeds meer. Als het puur gaat om via DLNA media naar pakweg een tv te sturen, heb je wel wat mogelijkheden. Nokia’s eigen Play To-app, onder meer.

Op andere vlakken is er amper een tekort aan apps. Zelfs Instagram is tegenwoordig beschikbaar voor Windows Phone. Hier en daar zijn wel gaten, bijvoorbeeld op gamevlak of lokale apps. Maar als bepaalde apps belangrijk zijn voor je, moet je vooraf via een gewone webbrowser zoeken op de Windows Phone Store. Zo ontdek je meteen of een specifieke app beschikbaar is.

Onze grootste klacht over Windows Phone is dat je bepaalde elementaire handelingen niet vanaf het hoofdscherm kan stellen. Bluetooth inschakelen bijvoorbeeld, of een WiFi-netwerk kiezen.

,

Hoewel de Lumia 1520 op papier qua camerafuncties niet zo indrukwekkend is als de Lumia 1020, waren we in realiteit helemaal niet ontevreden met de foto’s die uit de mega-Nokia rolden. De 20-megapixel Pureview-camera presteerde zeer goed buiten, bij voldoende licht, en behoorlijk binnen, als de lichtomstandigheden wat minder waren.

Flitsen doe ik niet graag met een smartphone, maar bij de Lumia 1520 bleek de flits zeer effectief. Video is ronduit uitstekend. De kers op de taart – en meteen de reden waarom je voor deze taart zou kiezen – zijn de fotografie-apps die Nokia voorziet. 

In gebruik reageert de Lumia 1520 altijd heel vlot. Die soepelheid heeft ongetwijfeld te maken met de quadcore Qualcomm Snapdragon 800-chip aan 2,2 GHz en bijhorende 2 GB werkgeheugen. De Lumia 1520 komt met 32 GB en kan – hoera! – uitgebreid worden met geheugenkaartjes.

De stevige 3.300 mAh-batterij levert een goede autonomie, ondanks het grote scherm. We raakten probleemloos de dag door zonder te herladen, met intensief gebruik.

,

Het grote scherm van de Lumia 1520 is een vloek én een zegen. Laten we wel wezen: dit toestel moet je niet aanschaffen als je een compact apparaat zoekt dat je in de handtas gooit of discreet in de jas meedraagt. Als je de Lumia 1520 bovenhaalt, dan maak je een statement, zeg je aan de wereld: “Mensen, ik heb een reuzentelefoon en ik ga er iets mee doen.”

Los daarvan is de Lumia 1520 een heel goede smartphone met veel kwaliteiten, waaronder een goede camera die wordt aangevuld door handige camera-apps. Het nuttig gebruik van de hogere resolutie om meer iconen te tonen, is wat mij betreft het grote pluspunt. Allround een prima toestel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.