Beeld

Review: LG’s webOS van dichtbij bekeken

LG pakt dit jaar uit met een volledig nieuw Smart TV platform, webOS. Het oude platform, Netcast, kon ons wel bekoren, maar begon langzaam maar zeker wat tegen de grenzen van zijn gebruiksgemak te duwen. Te veel features, te veel verschillende onderverdelingen. Uiteindelijk weet je absoluut niet meer waar je nog wat moet zoeken, zeker voor consumenten die voor het eerst met smart tv in contact komen. Dat terwijl moderne televisies juist zo veel te bieden hebben.

Misschien klinkt de naam je bekend in de oren? Dat kan, webOS is een op linux gebaseerd besturingssysteem dat ontwikkeld werd door Palm in 2009, als besturingssysteem voor smartphones. In 2010 werd Palm overgenomen door HP, dat webOS voor zijn apparaten wilde gebruiken. De HP Touchpad is een van de best gekende voorbeelden. Uiteindelijk heeft ook HP webOS in de vitrine gezet en in februari vorig jaar name LG een licentie.

LG zet meteen groot in op webOS, een belangrijk deel van de nieuwe modellen is er mee uitgerust. Lees hier alvast onze review van de 42LB670V.

,

WebOS heeft een duidelijk doel: ‘Make TV Simple Again.’ En dat objectief merk je van bij de start. Wie het toestel voor het eerste opstart wordt opgewacht door ‘Beanbird’, een vrolijke vogel. Het beestje slaapt nog wel, maar als je hem aanklikt wordt hij wakker, en leidt je verder door de installatie.

De animaties zijn erg speels, maar zijn eerder decoratie.

De eerste stap is het instellen van Taal en Land. X marks the spot.


De bedoeling van LG is vooral dat mensen hun toestel aansluiten op het thuisnetwerk. Zonder netwerk loop je immers heel wat functionaliteit mis.


De volgende stap is vreemd genoeg wat onduidelijk. De televisie wordt ingesteld voor thuisgebruik, maar bij de vraag hoe je televisie kijkt kan je niets kiezen. In sommige landen zal het mogelijk zijn om de settopbox voor digitale televisie als tv-bron aan te duiden. Met een IR-blaster kan je die dan bedienen vanop de LG-remote. Of dat voor België en Nederland mogelijk zal zijn is nog niet duidelijk. Tot slot geef je hier een pin-code in waarmee je later sommige functies kan beveiligen (kinderslot).

Wie kijkt met een CI+-kaart via de ingebouwde tuners, kan vervolgens de kanalen instellen. De LG is Telenet en Ziggo gecertificeerd.


,

Helaas volgt er dan een bijzonder saai en uitgebreid deel: de gebruiksovereenkomsten. Smart tv’s versluizen heel wat data, en daar moet je toestemming voor geven. Het feit dat de lijst zo uitgebreid is, is ongetwijfeld een gevolg van vorig jaar, toen aan het licht kwam dat de LG tv’s wel heel ijverig data doorstuurden (link)

Phew, Beanbird heeft een snack verdiend, de installatie is afgerond.


,

Het contrast tussen het thuismenu van Netcast en dat van het nieuwe webOS kon moeilijk groter zijn. Een druk op de ‘Home’ toets en het lint verschijnt onderaan het scherm, zodat het beeld grotendeels zichtbaar blijft. Elke pastelkleurige ‘kaart’ stelt een contentbron of functie voor. Zodra je met Magic remote over een kaart zweeft komt die licht naar boven. Linksonder staat de huidige bron in het wit.  Alles op de televisie kan bestuurd worden met de Magic Remote, dat geldt niet alleen voor het Home scherm, en de menu’s met instellingen, maar ook voor alle apps. Linksboven vind je twee iconen, een tulp-stekker voor de ingangen en een tandwiel voor de instellingen. LG verwijst soms naar het thuisscherm als het ‘heden’.

Klik in het Home scherm op de pijl naar rechts en je komt uit in de ‘toekomst’. Je vindt er dezelfde kaarten terug maar dan in kleinere vorm, en ook alle functies die niet meer op het Home scherm pasten.

Je kan hier ook alle iconen ordenen. Gewoon op het pijtje naar boven klikken, het icoon verslepen en met een klik laten vallen waar je het wil. De eerste acht iconen zullen op het Home scherm zichtbaar zijn. Bijzonder handig is dat je uit alle contenbronnen kan kiezen: een app, de mediaspeler of externe bronnen, het maakt niet uit. Ons home scherm bevat bijvoorbeeld: Live TV, TV gids, Blu-ray-speler op HDMI 1, Smartshare (mediaspeler) YouTube, Netflix, Demorgen.be en Videoland.

Opgelet, de LG Store staat steevast op de eerste plaats. Waarom we die niet mogen verplaatsen is ons onduidelijk. Ja, we willen dat mensen de weg vinden naar nieuwe toepassingen, maar daarom moet je nog geen plaats op het Home scherm opeisen. We gaan echt niet elke dag in de app-store kijken. De LG store is overigens momenteel nog niet beschikbaar, maar dat zou rond de 15e mei in orde moeten zijn.

Klik je vanuit het Home scherm opo de pijl naar rechts, dan kom je in het ‘verleden’ uit, lees de geschiedenis van je recent gebruikte contentbronnen. Zolang de bron in je geschiedenis staat, gebeurt van bron wisselen zo goed als onmiddellijk. Je kan bronnen ook verwijderen uit de geschiedenis door op het kruisje boven de bron te klikken. Als je een app op die manier sluit, en je wil hem terug openen, dan moet die weer opstarten en duurt de wissel iets langer.


,

Als je een setoppbox voor digitale televisie, spelconsole of Blu-ray-speler wil aansluiten, start dan de ‘Device Connector’. Je kiest daarin eerst wel soort apparaat je aansluit.

Vervolgens duid je aan op welke ingang het toestel zit.

Tot slot kan je nog beslissen of je het toetel via HDMI-CEC (LG noemt het Simplink) wil besturen. Sommige commando’s kan je dan met de remote van de televisie uitvoeren, maar onze ervaring is dat het meestal erg beperkt is.

Nadat we onze Blu-ray-speler op die manier ingesteld hadden, bleek tot onze verbazing op het Home scherm de kaart met HDMI1 nog steeds HDMI1 te heten. Geen nieuw icoon, geen nieuwe naam. Een eerste foutje in het nieuwe besturingssysteem want volgens LG moet dat wel zo zijn. Gelukkig kan je de wijzigingen ook manueel doorvoeren. Kik in het thuismenu links bovenaan op het icoon met de tulpstekker. Je ziet dan alle invoerbronnen (klik eventueel nog op ‘alle bronnen’). Je kan nu manueel het pictogram en de tekst voor elke aansluiting wijzigen.


,

Wil je toch wat sleutelen in de instellingen, dan klik je op het Home scherm linksbovenaan op het tandwiel icoon. Na enig geduld verschijnt dan het menu met de instellingen. Net zoals de rest van de interface is die perfect te bedienen met de Magic Remote.

Als je beeldinstellingen wijzigt, verschijnen alle instellingen onderaan zodat je ze slechts een beperkt deel van het scherm afdekken. Je ziet dan perfect wat het effect van je wijzigingen is.

Als we al af en toe de indruk hadden dat webOS soms nog wat traag reageert, dan wordt die indruk helemaal bevestigd in deze menu’s. Regelmatig zie je een icoontje op het scherm dat aangeeft dat je nog even geduld moet oefenen. Maar in de instellingen zat er net iets te veel tijd tussen de druk op een toets en reactie op scherm. Daar is nog veel ruimte voor optimalisatie.

,

Dat er soms zelfs nog fouten in zitten, zagen we bijvoorbeeld bij SmartShare, LG’s mediaspeler. Al doet die het erg goed als je louter naar formaatondersteuning kijkt, op vlak van gebruiksgemak zijn hier zware fouten gemaakt.

Om te beginnen toont de speler alle media uit al je bronnen tegelijk: USB en DLNA-servers. Je kan wel selecteren om enkel bepaalde apparaten te tonen, maar dat vergeet de speler steevast zodat je die selectie telkens opnieuw moet maken.

Erger nog, alle media wordt getoond alsof alle bestanden in een en dezelfde folder staan. Niet zo problematisch als je vijf bestanden op een USB-stick hebt, maar compleet onwerkbaar als je hele muziekbibliotheek op de NAS gewoon alfabetisch per nummer wordt getoond. LG bevestigde al dat die fout zeker hersteld wordt in de toekomst.

Nog een probleem, je kan in de muziekspeler vragen om enkel geselecteerde nummers af te spelen maar hoe je nummers moet selecteren is niet duidelijk.

,

Een goede interface moet bliksemsnel reageren. Zeker als het dagelijkse functionaliteit betreft. Wanneer je de televisie opstart, krijg je na een tiental seconden beeld, maar als je het Home Screen wil zien, moet je echt nog wel twintig seconden extra geduld hebben. Wie te vroeg klikt krijgt een ‘Laden…’ melding. Je voelt ook duidelijk dat de eerste handelingen die je uitvoert wat sloom verlopen. Naarmate je meer acties ondernomen hebt wordt de televisie wel responsiever. Na de eerste keer verschijnt het Home scherm zelfs bijna onmiddellijk en reageren de meeste acties prompt, maar elders in de interface zoals in het instellingen menu blijft de televisie steeds wat te traag reageren. De TV gids doet zelfs eerst het beeld en geluid een paar seconden verdwijnen alvorens je (traag) de gids te zien krijgt, en je opnieuw beeld en geluid hebt.

Het zijn geen dealbreakers, maar wel belangrijke aandachtspunten. Van de meeste heeft LG ons al bevestigd dat ze aangepakt zullen worden.

,

‘Make TV Simple Again.’ Missie geslaagd of niet? Het lijkt ons dat LG echt wel op het juiste spoor zit. Helaas wordt het nieuw besturingssysteem nog wat gehinderd door kinderziektes: hier en daar wat te trage respons, functies die nog moeten gestroomlijnd worden. Maar daartegenover staan heel wat positieve punten. De interface oogt niet alleen eenvoudig, hij werkt ook echt eenvoudig. Hij is overal makkelijk met de Magic Remote te bedienen. Alle content wordt op dezelfde manier toegankelijk gemaakt, iets wat ongetwijfeld meer mensen al eens naar Smart TV apps zal doen grijpen. WebOS lijkt goed op weg om het tv-landschap te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.