Beeld

Review: LG 55UB830V

Zelfs een UHD instapmodel mag er best leuk uitzien, en daar hebben ze bij LG ook aan gedacht. Het design oogt eenvoudig, maar mooi: een randloos ontwerp, met een blinkend metalen afboording en twee vleugelvoetjes aan het uiteinde van het scherm. De glasplaat domineert de voorzijde, en de kleine voeten zorgen voor een zwevende indruk. In profiel is het toestel erg slank. Conclusie: het vinkt het alle belangrijke designregels aan, ook al merk je wel dat dit geen topmodel is.

Bij de aansluitingen merken we dat er bezuinigd is op de HDMI-aansluitingen, het zijn er slechts drie. We zien echt liever vier HDMI-aansluitingen, die zitten immers vol voor je het weet. Denk maar aan je settopbox, Blu-ray-speler, spelconsole, Apple TV of Google Chromecast, enzovoort. LG maakte alle HDMI-aansluitingen wel v2.0 compatibel en HDCP 2.2 is voorzien, zodat je veilig de toekomst tegemoet kan. Alle aansluitingen staan ook netjes naar onder of opzij gericht zodat een strakke wandmontage perfect mogelijk is.

,

De belangrijkste vernieuwing bij LG was dit jaar de introductie van hun nieuwe handige WebOS Smart TV omgeving. Helaas, op dit model moet je die ontberen. Dat is een belangrijke toegeving die je doet, want WebOS is werkelijk bijzonder handig. Is deze oudere omgeving dan gebruiksonvriendelijk? Absoluut niet. Het is een vereenvoudigde versie van de NetCast interface van vorige jaren. Het startscherm is nu opgebouwd als een mozaïek. Je vindt er onder andere de de apps, ingangen, instellingen, webbrowser, handleiding, en het huidige tv-beeld. Aanvankelijk ziet het er wat rommelig uit, maar na enige minuten weet je alles staan en is de interface best wel handig. Bovendien reageert de televisie erg snel, zodat je zelden geconfronteerd wordt met irriterende wachttijden.

In deze eenvoudige interface werkt de traditionele remote goed. Maar je beschikt wel nog over de Magic Motion remote waarmee je alles kan aanwijzen op het scherm en met een klik de gewenste bron, app, of zender selecteert. Zo heb je toch nog een deel van het moderne gebruiksgemak. De Magic Motion remote heeft ook een ingebouwde microfoon. Die kan je gebruiken om zoekopdrachten in te spreken.

,

Deze LG scoort uitstekend op beeldverwerking. Gekartelde randen op diagonale lijnen of kameffecten zal je zelden of nooit merken dankzij uitstekende deinterlacing. Bovendien herkent het toestel ook snel en degelijk verschillende film-en videoframerates zodat ook moiré-effecten een zelden voorkomend probleem vormen. Het viel ons op dat de ruisonderdrukking zelfs in de ‘uit’ stand nog licht actief lijkt. De hoogste standen zijn daardoor ook iets te agressief, ze verhullen wat detail. Zowel willekeurige als compressieruis worden degelijk weggewerkt. De upscaling naar Ultra HD toont erg mooie en gedetailleerde resultaten. Met ‘Superresolution’ geactiveerd accentueert de tv fijn detail erg licht, eigenlijk iets te licht om goed zichtbaar te zijn. De bewegingsscherpte is duidelijk ook een van de plaatsen waar je wat moet inboeten, de LG scoort hier gemiddeld. Er gaat wat detail verloren in snel bewegende beelden en je kan duidelijk een dubbele of vage rand zien rond bewegende voorwerpen. Panbeelden worden wel mooi vloeiend gemaakt als je TruMotion in ‘vloeiend’ zet. Vind je die look maar niks, laat ‘Trumotion’ dan minstens in ‘Wissen’ staan om een degelijk beeld te garanderen.

Het zwakke punt van deze televisie is zijn povere zwartwaarde. Wie bij verduistering kijkt zal al snel merken dat echt zwart eerder op donkergrijs lijkt. De ‘Led local dimming’ instelling verbetert dat behoorlijk, schakel die instelling zeker niet uit. Helaas zie je wel de dimming van het scherm als die actief is. De segmenten zijn verticale banden, en in sommige duistere scenes waarin een helder voorwerp door het scherm reist, merk je dat heel duidelijk. Deze televisie komt dan ook het best tot zijn recht bij wat omgevingslicht. Je kan dan ook ‘dynamisch contrast’ activeren, maar blijf weg van de hoogste instelling, zelfs de ‘medium’ instelling verandert de kleurindruk al licht. Er is altijd behoorlijk veel zwartdetail zichtbaar, in sommige gevallen misschien zelfs iets te veel.

Het kleurbereik van het scherm is goed, enkel cyaan is iets te blauw, een probleem dat je echter nooit zal merken. De grijsschaal is iets te koel, maar vertoont geen duidelijke tintsprongen. Het scherm zou gebaat zijn bij een degelijke kalibratie. Maar zelfs in deze toestand zijn de beelden aangenaam en natuurlijk, zei het dan soms wat vlak door het matige contrast. De kijkhoek van het scherm is wel uitstekend.

,

De LG is uitgerust met een volledige set tuners, die ook in staat moeten zijn om Ultra HD uitzendingen te ontvangen. Momenteel is die functie afgezet, maar LG verzekerde ons dat die optie vrijgegeven wordt, zodra er content beschikbaar komt en die getest is. Het blijft dus zoals bij alle fabrikanten mogelijk dat de televisie niet compatibel is met toekomstige Ultra HD uitzendingen. De televisie beschikt wel over een ingebouwde HEVC codec, dus is in dat opzicht zeker klaar voor de toekomst. Netflix Ultra HD content bekijken bleek geen enkel probleem en de mediaspeler speelt 4K-foto’s en een deel van onze 4K-video’s af, ook die in HEVC. Het kan dus nog iets beter.

De mediaspeler baande zich een weg door al onze gebruikelijke videobestanden, een puike prestatie. Bij de audiobestanden moesten we echter vaststellen dat de speler geen AAC-bestanden (.m4a) lust, een toch wel opvallend gebrek.

Verder beschik je over een uitgebreid en degelijk aanbod internettoepassingen. Naast Netflix, YouTube, Videoland, DailyMotion, Spotify en Deezer vind je nog een hele reeks nieuws en game-apps.

,

We testten hier de 55UB830V maar LG heeft nog een goedkoper model, de UB820V waarop ten opzichte van dit model enkel 3D ontbreekt. Je moet op beide modellen WebOS opgeven, maar krijgt verder wel een degelijk Ultra HD toestel met meer dan behoorlijke functionaliteit en prima beeld. Enkel het matige contrast is belangrijke caveat. De prijs van dit 55 inch model ligt hoog, maar de 49 inch modellen scoren in dat opzicht sterk met een 1.099 euro prijsetiket voor de UB830V en zelfs maar 999 euro voor de UB820V.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.