Beeld

Massatest: Ultra HD voor de scherpste prijs

We zien steeds meer Ultra HD toestellen in het aanbod van alle fabrikanten. Niet alleen met kleinere schermmaten, maar ook aan erg scherpe prijzen. Om tegen het einde van het jaar wat duidelijkheid te scheppen deden we een vergelijkende test met een vijftal toestellen. En daarbij kijken we dus ook naar betaalbaarheid, want de goedkoopste Ultra HD tv op onze lijst is bijvoorbeeld verkrijgbaar voor een adviesprijs van slechts 900 euro.

 

,

Al jaar en dag gebruiken onze televisieschermen een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels, beter gekend als Full HD. Ultra HD is de volgende stap, en gebruikt een resolutie die vier keer meer pixels biedt, 3.840 x 2.160. Dat levert een ultrascherp beeld, met prachtig detail, zelfs op erg grote schermmaten. Bovendien kan je probleemloos wat dichterbij zitten, of een grotere schermmaat kiezen zonder het risico dat je individueel pixeldetail in het scherm ziet.


,

Ultra HD was tot voor kort voorbehouden voor de allergrootste maten, waar het een duidelijke meerwaarde heeft. Nu is het ook beschikbaar in 40-42 inch en kan je je dus de vraag stellen: is dit zinvol? Als we rekening houden met het scherptezicht van een doorsnee persoon, dan moet je dichter dan anderhalve meter zitten om op een 42 inch scherm voordeel te halen uit Ultra HD. Maar onderzoek wijst uit dat ook wanneer je verder zit je nog voordeel haalt uit Ultra HD. Waar de grens exact ligt is nog niet helemaal duidelijk. In een typische huiskamer, waar de kijkafstand rond de drie meter ligt, vinden we 48 inch en groter een aanvaardbare maat om voor Ultra HD te kiezen. Er is natuurlijks niets mis met een 42 inch Ultra HD toestel, maar tenzij je erg dicht zit vinden we de meerwaarde zo beperkt dat de prijs eigenlijk nog nauwelijks mag verschillen van een Full HD equivalent. Gezien de sterke daling van de prijzen is het perfect mogelijk dat we volgend jaar al dat punt bijna bereiken.


,

Een Ultra HD-toestel komt natuurlijk maar het best tot zijn recht als je er Ultra HD content op afspeelt. En daar knelt het schoentje, want voorlopig maar kan je enkel via Netflix van een kleine selectie 4K-content genieten. In 2015 verwachten we wel de introductie van 4K Blu-ray, maar het zal vermoedelijk tot het einde van 2015 duren voor de eerste spelers op de markt zijn. Is een Ultra HD toestel dan voorlopig zinloos? Neen, je huidige Full HD content wordt door de televisie geupscaled naar Ultra HD. Daarbij geldt zoals steeds deze regel: hoe beter de kwaliteit van het bronmateriaal, hoe beter het eindresultaat. Vertrek je van top Full HD materiaal zoals Blu-ray, spelconsoles, en sommige tv-uitzendingen dan krijg je haarscherpe beelden.


,

Net dat gebrek aan content maakt dat je bij de aankoop bewust moet zijn van de toekomstige noden. Op de eerste plaats moet je zeker letten op de aanwezigheid van HDMI 2.0 poorten. Die zullen immers vereist zijn om nieuwe Ultra HD mediaspelers aan te sluiten. Ook HDCP 2.2, de nieuwste versie van de versleutelingstechnologie die gebruikt wordt op de HDMI- verbinding moet aanwezig zijn. Of een Ultra HD tv ook Ultra HD uitzendingen die binnenkomen via antenne, kabel of satelliet kan tonen, is momenteel wegens gebrek aan bronnen moeilijk te testen. We legden de vraag daarom voor aan de fabrikanten. Die antwoordden over het algemeen positief, al houden ze allemaal een slag om de arm. De standaard voor Ultra HD uitzendingen ligt nog niet vast, dus zekerheid heb je in dat opzicht voorlopig niet. Verder moet de televisie uitgerust zijn met HEVC, de nieuwste videocodec die nu al voor Netflix Ultra HD content gebruikt wordt, maar die vermoedelijk ook voor heel wat andere Ultra HD content nodig zal zijn. Tot slot vinden we het logisch dat de ingebouwde mediaspeler ook vlot met 4K-content kan omgaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.