Geluid

Review: Klipsch KMC-3

De KMC-3 werd ons toegestuurd door Digimania.be, die onder meer Klipsch en FIIO verdeelt. Best interessant, want de KMC-3 hebben we al een paar keer bewonderd op beurzen en we waren wel benieuwd of de Klipsch-kwaliteit zich goed laat vertalen naar een mobiel product.

Nu is de KMC-3 niet zo'n übermobiele speaker, zoals pakweg de Samsung DA-F60 (hier getest), de Bose SoundLink II (hier getest) of de Sony SRS-BTX500 (hier getest). Dit is gewoonweg een veel groter apparaat (18,3 x 43,2 x 14cm, 3,5 kg) dat je niet zoals die drie vlug in een rugzak gooit. Je kan hem wel probleemloos dragen, dankzij het onopvallende handvat dat bovenaan de behuizing verwerkt is.

Bij veel mobiele speakers is er een zeker retrotrend te bespeuren, heimwee naar de draagbare radio's van de jaren vijftig en zestig. De KMC-3 doet daar verfrissend genoeg niet aan mee.

De vorm van de KMC-3 is eerder modern en strak te noemen. Wij hebben de witte versie getest, maar we hebben ook felle kleuren zoals rood en paars onder ogen gehad. En die mogen er best zijn.

Door zijn diepte kan je de KMC-3 niet op elke boekplank kwijt, maar het design is in elk geval knap genoeg om de speaker in het zicht te parkeren.  De behuizing van deze Klipsch oogt kwalitatief en hoogwaardig, al is het niet bijzonder verstevigd of beschermd tegen de ruwere behandeling die een speaker ondergaat als het regelmatig mee op verplaatsing gaat.

Bij een Bluetooth-speaker gebruik je meestal de bediening op de telefoon, maar er zijn ook knoppen op de KMC-3. Nu ja, knoppen, het zijn aanraakgevoelige oppervlaktes die cool oplichten. Werkt prima, al zijn ze wat overgevoelig.

,

We gaven het al aan: de KMC-3 staat niet bol van aansluitmogelijkheden. De ontwerpers gaan er van uit dat je muziek via Bluetooth aanlevert, wellicht vanaf een smartphone of tablet. Al kan dat ook een andere Bluetooth-bron zijn, zoals een laptop of muziekspeler.

Net zoals steeds meer Bluetooth-luidsprekers, ondersteunt de KMC-3 ook aptx. Meer informatie over deze codec, die veel beter audiokwaliteit over Bluetooth belooft, vind je in dit achtergrondstuk (klik hier). Aan bronzijde is het aantal toestellen die aptx-codering aankunnen, nog wat beperkt – maar groeiend. Onder andere HTC, Samsung en Sony lijken er helemaal voor gewonnen.

Nu is aptx ergens wel een gimmick, zeker bij kleine speakers die de meerwaarde van de codec wellicht niet echt gaan laten horen. Bovendien is het quasi-onmogelijk om te weten of een smartphone in de praktijk echt audio in de aptx-codering doorstuurt. Toch vinden we het een pluspunt dat het aanwezig is, daar het gebruik van lossless aptx inhoudt dat een lossy muziekbestanden niet twee keer in een lossy formaat gecodeerd worden, zoals dat bij het doorsturen van mp3's over Bluetooth met AAC-codering soms wel het geval is.

Via een 3,5 mm jack-input kan je ook muziek via een kabel aanleveren. Deze optie is interessant als je een muziekspeler zonder WiFi hebt liggen, zoals een iPod Classic.

Een handigheid bij de KMC-3 is dat er achteraan een USB-poort is waarlangs je een mobiel toestel kan opladen. Via deze weg kan je een stroom onttrekken van 1A, waarmee je toch de meeste smartphones (maar niet alle tablets) kan opladen.

Daar komt bij dat de ontwerpers bovenaan een uitsparing met een antisliplaag hebben voorzien, zodat je hier tijdens het opladen een telefoon kwijt kan. Er is zelfs plaats voor de grootste phablet, zoals een Nokia Lumia 1520 of Samsung Galaxy Note 3. 

,

De meeste mobiele speakers hebben een ingebouwde accu die je oplaadt met de meegeleverde adapter. De KMC-3 doet het anders. Met behulp van een muntstuk kan je onder de speaker drie schroeven losmaken, waarna je er zelf acht grote D-batterijen in moet stoppen.

Toegegeven, dit aspect van de KMC-3 hebben we niet getest – wij hebben al jaren geen joekels van D-batterijen in het testlab liggen. De fabrikant zegt dat de speaker tot 26 uur blijft spelen op batterijen, maar het is duidelijk dat de autonomie sterk gerelateerd is aan het volume. Zou je de KMC-3 helemaal openzetten, dan gaan de batterijen ongeveer acht uur mee. We zouden dit trouwens niet aanraden, want aan hoogste volume speelt de Klipsch ondraaglijk luid.

Een minpunt is toch dat het geen zin heeft om oplaadbare batterijen te gebruiken. De KMC-3 zal ze immers niet opladen als de adapter is aangesloten, iets dat we toch een must vinden. Je kan natuurlijk een eigen oplader meesleuren, maar op reis is dat niet bepaald handig.

,

Klipsch heeft een speaker gebouwd die stukken groter is dan concurrerende mobiele luidsprekers. Gelukkig heeft het bedrijf de extra ruimte benut om de KMC-3 als het ware grote longen te geven.

In de behuizing zijn er twee 2 inch drivers voorzien, plus een woofer met twee bas-uitgangen aan de achterkant. Dit alles wordt aangestuurd door een digitale versterker van 130 watt.

Dat klinkt allemaal heel beloftevol, maar maakt de KMC-3 zijn belofte waar? In termen van power is het antwoord resoluut 'ja'. We jagen onze afspeellijst van Spotify-favorieten door de speaker en horen een stevig basfundament die rock, pop en elektronische muziek tot leven brengt. Hoewel zeker het laag zich nogal ongedetailleerd van zich laat horen, is het partygevoel wel hoog. Het helpt dat de mid- en hoge frequenties netjes aansluiten op waar de bas stopt, en behoorlijk wat detail weergeven.

'Turbine' van Barbarossa is zo'n track dat perfect bij de KMC-3 past, net zoals 'Everybody's Gotta Learn Sometime' van Beck. Bij anderen, zoals de hevige jazz van Sons of Kemet, zorgt de onsubtiele bas voor een iets mindere luisterervaring.

,

De KMC-3 is niet een speaker die je om de haverklap mee op verplaatsing neemt, ook vanwege die grote batterijen. Maar als speaker die ergens een vast plekje krijg of misschien heel af en toe verhuist van thuis naar een studentenkamer mag het gerust een hit worden genoemd. 

Veelzijdigheid is ook niet echt een troef, in de zin dat je hier geen Airplay- of DLNA-mogelijkheden zal vinden. Maar Klipsch is er wel in geslaagd om een relatief compacte speaker te bouwen met een vrij volwassen geluid. Klassiekliefhebbers laten de KMC-3 best links liggen. Maar als je graag uit de bol gaat en vooral je smartphone als bron gebruik, dan is dit de speaker voor jou. De prijs is redelijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.