Geluid

Review: Bowers & Wilkins CM1

Kleine luidsprekers die klinken als grote exemplaren: het is een belofte die in de folders van heel wat luidsprekerfabrikanten prijkt. Maar in de praktijk blijkt het allerminst een evidentie om die belofte in te lossen.

Door de kleine kastinhoud en het beperkte driveroppervlak is het immers onmogelijk om een kleine luidspreker ‘compleet’ te laten presteren, met name in het laag. Meteen ook de reden waarom ze in de praktijk vaak gecombineerd worden met een subwoofer. Maar het kan ook anders, zoals Bowers & Wilkins fijntjes aantoont met deze CM1.

,

Aan de buitenkant is er weinig dat de CM1 onderscheidt van andere kleine luidsprekers. Toegegeven, met een hoogte en diepte van net geen dertig centimeter is de CM1 een stuk groter dan de ‘melkpakspeakers’ die je in heel wat huiskamers naast de tv ziet staan, en ook de breedte van goed zestien centimeter valt iets forser uit dan bij die laatste.

Maar in vergelijking met heel wat andere boekenplankluidsprekers valt het formaat echt prima mee. Ondanks hun klassieke, rechthoekige design stralen ze dan ook iets elegants en lichtvoetigs uit, zeker wanneer je ze monteert op de optionele staanders van Bowers & Wilkins. Die staanders zijn niet goedkoop (reken op 300 euro per paartje), maar ze zien er goed uit en bieden ook een duidelijke meerwaarde – zowel praktisch als klankmatig.

Via een schroefsysteem met voorgeboorde gaten (zowel in de onderkant van de speaker als de basis van de stand) is het immers mogelijk om de CM1 muurvast op de staanders te monteren, terwijl die laatste desgewenst verzwaard kunnen worden met loodkorrels, zand of – werkt ook prima – kattenbakvulling.

Daarmee staat de CM1 perfect gedempt en stabiel, zodat rondhollende kinderen en enthousiaste viervoe- ters de speaker niet van de stand kunnen gooien. Tel daar nog bij dat er ook ruimte is voor de doorvoer van luidsprekerkabels, en je hebt alvast een fraai ogend, goed geïntegreerd geheel voor je neus staan.

,

Wanneer je de CM1 optilt, merk je dat er verrassend veel gewicht achter zit – zo’n 6,7 kilogram per speaker. Daar blijken goede redenen voor te zijn, want de bouw van de luidsprekerkast komt erg solide over en is ook intern verstevigd.

Kortom, er gaat veel meer know-how in schuil dan de klassieke vormgeving doet vermoeden. We merken overigens fijntjes op dat ook het houtveneer op de buitenkant (je kan ook voor een glossy zwarte of witte uitvoering kiezen) beslist gezien mag worden.

Aan de voorkant zie je echter niet zoveel van dat hout, want het front wordt in eerste instantie gedomineerd door de ruim bemeten, rechthoekige grilles die de drivers afschermen. Het zijn niet de meest fantasievolle ontwerpen, maar aangezien ze met onzichtbare magneetjes op hun plaats worden gehouden ziet het er opnieuw uitgesproken netjes uit.

We hadden alleen graag iets krachtigere magneetjes gezien, want nu bestaat het risico dat je de grilles vroeg of laat per ongeluk van de speaker stoot bij een onbedoeld contact. En dat laatste kan leiden tot beschadigingen, met name op de hoeken van de grilles.

Gebruik de CM1’s dus gewoon zonder grille, zodat je een mooi zicht krijgt op de chique aangeklede voorkant van de speaker. Hier zie je duidelijk dat Bowers & Wilkins zich heel wat moeite getroost heeft om de CM1 visueel te onderscheiden, en krijg je meteen ook de twee dynamische drivers te zien: een 25 millimeter grote alu dometweeter en een 130 millimeter grote mid/laadriver die uit geweven Kevlar bestaat.

De drivers zien er niet alleen mooi uit, ze wenden ook heel wat technologie aan uit de duurdere B&W-reeksen – net als het minimalistische wisselfilter dat de twee units aanstuurt.

Hetzelfde verhaal geldt voor het basreflexsysteem met het kenmerkende golfbalpatroon, de zogenaamde Flowport-technologie van de Britse fabrikant. Die moet de luchtstroom optimaliseren en voorkomen dat de die laatste zich laat horen.

Ook de speakerterminals net onder de basreflex geven aan dat dit geen instapmodel is: ze zijn verguld, dubbel uitgevoerd (en dus geschikt voor bi-wring of bi-amping), en worden gekoppeld met een afneembare brug.

Handig om weten is dat Bowers & Wilkins ook nog twee foam pluggen meelevert die ook weer uit twee delen bestaan. Die laten toe om de basreflex aan te passen naargelang de opstelling en ruimte. 

,

Wanneer we op zoek gaan naar een goede opstelling voor de CM1, merken we al snel dat deze luidsprekers in onze ruimte liefst een eindje van de muren staan. Uiteindelijk settelen we voor een plaats op zo’n meter van de muur, met een halve foam plug in de basreflexopening van iedere speaker en een afstand van goed twee meter tussen beide speakers.

Wat we daarna te horen krijgen bevalt ons erg. Zo valt meteen op dat de CM1 een stuk dieper gaat in het laag dan je zou verwachten van zo’n kleine luidspreker. Het klinkt zelfs zo overtuigend dat we er bij heel wat programmamateriaal niet eens over denken om onze sub boven te halen, al zou die zeker nog wat diepgang kunnen toevoegen.

Het komt dus allerminst over als een lightversie van het echte werk. Daarnaast laten deze kleine luidspreker zich ook relatief ver van elkaar opstellen zonder dat er meteen een ‘gat’ ontstaat in het midden van het stereobeeld, wat eveneens niet zo vanzelfsprekend is.

De CM1 zouden we durven omschrijven als eerder meegaand van karakter, zonder dat hij een sluier over het geluid legt. Stemmen klinken lekker expressief, terwijl
er in het hoog aardig wat detail zit zonder dat het ook maar even naar het agressieve neigt.

Bijkomend voordeel van die toegankelijke sound is dat hij probleemloos gecombineerd kan worden met een uitgebreid aanbod elektronica. Wat dan weer als een nadeel beschouwd kan worden, is dat de CM1 op z’n best klinkt wanneer het volume wat hoger staat – bij erg lage volumes cijfert hij zich soms net wat te hard naar de achtergrond.

Met een nominale impedantie van 8 ohm – die in de praktijk nooit onder 5,1 ohm duikt – stelt deze Bowers & Wilkins overigens ook geen gekke eisen aan je verster- ker wat de stabiliteit ervan betreft, al zorgt de lage effi- ciëntie (84 dB) er wel voor dat watts minder productief naar decibels worden vertaald.

Ben je niet op zoek naar discotheekvolumes (iets waar een erg kleine speaker sowieso niet ideaal voor is) of plaats je de CM1 in een kleinere ruimte, dan is dat overigens ook niet meteen een bezwaar. 

,

De CM1 van Bowers & Wilkins is een luidspreker die de kunst van het verleiden maar al te goed verstaat. Hij is gesneden koek voor wie uit is op een ontspannen, toegankelijk geluid dat met de zachte hand wordt gebracht, terwijl de volwassen laagweergave deze kleine speakers groter doet klinken dan ze eigenlijk zijn.

Daardoor is de CM1 een prima all-rounder die in heel wat uiteenlopende gebruiksscenario’s tot zijn recht komt. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.