3D printing, het spreekt tot de verbeelding. Zeker als je een prachtig ontwerp ziet zoals deze 'Spirulida' luidspreker. Maar het leukste detail: je kan hem ondertussen ook in hout printen. De meeste printers gebruikers PLA of ABS plastic, maar er komen steeds meer andere materialen op de markt. Akemake, de ontwerpers van deze luidspreker, kozen voor 'Timberfill', een 100% natuurhout materiaal, gemaakt door Fillamentum. Volgens het bedrijf ziet het Timberfill materiaal er niet alleen als hout uit, het gedraagt zich ook als hout, en was daarom een ideale keuze voor de luidspreker.
Het ontwerp van de Spirulida is gebaseerd op een diepzee inktvis met dezelfde naam, spirulida. Luidspreker kenners zullen ongetwijfeld nog modellen kennen die dit spiraalvormig ontwerp gebruiken. De B&W Nautilus, bijvoorbeeld. De Spirulida is wel een kleiner formaat, het gaat om een desktop-speaker.
Geintrigeerd? Je kan de Spirulida volledig zelf bouwen, want Akemake maakt de ontwerpen vrij beschikbaar. Volgens Ondra Chotvinsky, de ontwerper van de luidspreker, duurt het ongeveer 18 uur om de luidspreker te printen. Hij wordt in twee helften gemaakt, zodat er geen support materiaal nodig is. Daardoor heeft het oppervlak de beste mogelijke afwerkingskwaliteit. Na het printen ben je nog een goede 2 uur zoet met montage.
Dit zijn de speficaties van de luidspreker:
- Driver Units: 4″ Full Range Speaker
- Nominale Impedantie: 4 Ω
- Nominal Vermogen: 15 W
- Uiteindelijke Afmetingen: 238 x 264 x 124 mm
- Print Afmetignen: 224 x 242 x 62 mm
- Wanddikte: 6.0 mm
- Intern Volume: 2.2 l
De totale kost zou op niet meer dan 120 dollar uitkomen.
- Spirula Speaker uit Timberfill – 52 dollar
- Driver – W4-1052SDF – 40 dollar
- Spikes – SPS35/SC – 22 dollar per 4
- RCA connectors – 7 dollar per paar
De volledige richtlijnen voor printen en assemblage vind je hier op de website van Akemake. Er zijn helaas geen akoestische metingen van de luidspreker beschikbaar, dus als iemand zich geroepen voelt om een paar te printen, laat ons weten hoe ze klinken.