Mobile

Nieuwe Galaxy S5 is waterdicht en kent je hartslag

Met een event op Apple-schaal lanceerde Samsung gisteren de Galaxy S5, de telefoon die het komende jaar de iPhone beconcurreert. Het is een toestel propvol nieuwe snufjes geworden.

Op het event waren meer dan tweeduizend mensen opgedoken om te ontdekken hoe de opvolger van de Galaxy S4 er uit ziet. Over de smartphone was er vooraf een aardige geruchtenstroom ontstaan. Uiteindelijk bleken sommigen te kloppen, andere weer niet.

Zo heeft de S5 inderdaad een groter scherm. Maar aangroei van 0,25 mm naar 5,1 inch is niet significant. De Full HD Super AMOLED-display is wel van absolute topkwaliteit, met zeer knappe kleuren.

Tenzij de S5 op vraag jouw vraag de Ultra Power Saving Mode inschakelt, want dan toont het scherm enkel zwart-wit. Hierdoor kan het toestel nog wat langer blijven werken op een bijna-lege batterij.

Vooraf werd gesuggereerd dat de S5 zou beschikken over een zeer hoge resolutiescherm. Dat is niet het geval, maar Full HD is in termen van scherpte naar ons gevoel ruimschoots voldoende. Er is ook geen spoor van een Galaxy S5 met een volledig metalen behuizing – maar misschien duikt die op een latere datum nog wel op.

Het apparaat beschikt over ondersteuning voor de nieuwste 4G/LTE- en WiFi-standaarden. Dat verwachten we ook. Maar onverwachter was toch de functie die data supersnel tegelijkertijd via het mobiele netwerk en WiFi binnenhaalt. Beide kanalen worden dus slim gebruikt om een download op te splitsen en zo veel vlugger op je toestel te krijgen.

De menu's van de S5 zijn ook verfijnder gemaakt, met grotere iconen en minder schreeuwerige kleuren. Het komt rustiger en aangenamer over.

Samsung claimt ook zeer goede fotoprestaties van de S5. De nieuwe 16-megapixelcamera gebruikt een grotere sensor en nieuwe beeldsensor, en pronkt met een HDR-modus die in slechte lichtomstandigheden (te veel of te weinig licht) toch mooie foto's produceert.

De camera lijkt geen 4K-video te produceren, maar dat moeten we nog verifiëren.

,

Door de nadruk te leggen op subtiele functies zoals betere stroombesparing en connectiviteit – in plaats van groots uit te pakken met zaken die dan niemand gebruikt – wil Samsung de S5 een veel betere telefoon maken dan zijn voorganger. Het draait dus veel meer rond het bijschaven dan wel heruitvinden van de Samsungs toptelefoon.

Toch zijn er best wat indrukwekkende vernieuwingen. Het design is best mooi en op basis van eerste indrukken toch ook wat stijlvoller dan voorheen. De achterkant is afgewerkt in een luxe aanvoelende kunststof met een patroon. Het toestel ligt daardoor ook gewoonweg beter in de hand.

De S5 draagt ook het IP67-etiket, wat wil zeggen dat de smartphone stof verdraagt en een regenbui kan overleven. Samsung pikt hier in op een trend die Sony startte en die we alleen maar kunnen toejuichen. Toestellen als de S5 kosten vaak meer dan 500-600 euro en zouden dus ook bestand moeten zijn tegen een beetje water en andere calamiteiten.

,

Nog zo’n gerucht dat bleek te kloppen betrof de vingerafdruklezer. Zo’n sensor is en wel ingebouwd in de thuisknop onderaan het scherm. Het kan gebruikt worden om het toestel te ontgrendelen maar ook om een betaling via Paypal goed te keuren. Betalen met een veeg van de vinger in plaats van worstelen met het intikken een wachtwoord op een klein, virtueel toetsenbord, dat is interessante vernieuwing.

Tijdens de presentatie legde Samsung heel sterk de nadruk op gezondheid, wat ook te maken had met de gelijktijdige lancering van een reeks nieuwe slimme horloges en de Gear Life. Die laatste is (letterlijk) een afgeslankte horloge voor de sporter. 

De nieuwe smartwatches meten allerlei lichaamsvariabelen, zoals de hartslag. Maar de S5 heeft daar geen accessoire voor nodig. Achteraan de telefoon, onder de cameralens, is er een sensor die de hartslag direct registreert. Die informatie kan door de S Health-app worden gebruikt om gezonder te leven. 

Samsung brengt de Galaxy S5 in vier kleuren: zwart, wit, goud en een mooie en felle blauw. Vermoedelijk is de smartphone vanaf april beschikbaar, voor een prijs van 649 tot 699 euro.

Later vandaag posten we nog een eerste hands-on van de S5.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.