Redactie

Japanse gekheid in de strijd tegen filmpiraterij

Net zoals bij ons is de Japanse filmsector bezorgd over filmpiraten. En daarom hebben ze een eigen Japanse superheld ingezet om het fenomeen aan te pakken.

Een van de zaken waar de filmindustrie het meest voor beducht is, zijn piraten die naar de bioscoop trekken met een videocamera. Ze nemen dan zo goed mogelijk de film op en verdelen het via Bittorrent. Deze gepirateerde versies worden vaak aangeduid met DVDSCR in de naam, zeker als ze zijn opgenomen van vroege 'screeners' die naar recensenten worden uitgestuurd. Vaak zijn het de allereerste illegale versies van nieuwe kaskrakers die online te vinden zijn.

In Japan loopt er al een tijdje een voorlichtingscampagne om het publiek aan te moedigen om piraten met videocamera's aan te geven. Daarbij wordt door de antipiraterij-organisatie JMPA typische Japanse humor ingezet, in de vorm van Camera Head Guy (een man met videocamera als hoofd) die in filmpjes keer op keer wordt aangehouden door Patrol Lamp Guy (jawel, een man met een zwaailicht op z'n schouders). 

De campagne mist zijn doel wel een beetje, want de stuntelige Camera Head Guy is in Japan een antiheld geworden die op behoorlijk wat sympathie kan rekenen. Dat is marketeers niet ontgaan, en daarom verschijnt er nu een reeks merchandising-artikelen rond Camera Head Guy, waaronder actiefiguren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.