Beeld

EISA: innovatie wordt beloond

Traditiegetrouw worden op 15 augustus de nieuwe EISA Awards voorgesteld. Dit jaar valt op dat vooral innovatie heel sterk beloond werd en dat toch ook heel wat nieuwe technologieën effectief de markt bereiken. Met name LG, Sony, Samsung en Panasonic wisten goed in te spelen op trends als 4K.

Ergens is het niet verrassend dat merken Sony, LG en Samsung sterk presteren in de EISA Awards. Het zijn immers merken die over een heel breed spectrum producten uitbrengen, van televisies, audio-oplossingen, telefoons, tablets en camera’s. Dergelijke merken lanceren op jaarbasis dan ook behoorlijk wat nieuwe toestellen.

De grote winnaar is Sony, die met zes EISA Awards gaat lopen. Dat is te danken aan zware investeringen op de camera-afdeling, goed voor drie van de awards. Maar ook de Xperia Tablet Z2 wint een prijs, wat niet verrassend daar het een verbeterde versie is van de Tablet Z die vorig jaar ook in de prijzen viel. Maar er is ook lof van EISA voor de HAP-Z1ES, Sony’s terugkeer naar hi-fi audio met nadruk op hi-res. Ten slotte ontvangt het Japanse merk de award voor beste Ultra HD-televisie voor de KD-65X9005B, een prachtige 4K-televisie die ook bijzonder goed klinkt.

LG en Samsung krijgen elk vier awards. Opvallend is dat LG beloond wordt voor zijn sterke terugkeer naar de mobiele markt, met een award voor de innovatieve G3-smartphone, als voor de nieuwe lijn televisies met het smart tv-platform op basis van WebOS.

Ook Samsung daagt de traditionele cameramerken uit en krijgt daar awards voor. Zowel de Samsung K Zoom-smartphone (een opmerkelijke hybride van fototoestel als telefoon) als de NX30-systeemcamera vallen in de prijzen. Samsung mag ook trots zijn op zijn award voor beste Full HD-televisie van het jaar, de uitstekende UE55H7000. De Koreanen gooien ook hoge ogen met de M7-speaker, een eerste bouwstuk in hun nieuw maar toch al uitgebreid multiroom-systeem met tv-integratie. Voor marktleider Sonos is dit wel een wake-up call.

Panasonic, die ook vanwege sterke videocamera’s vier awards krijgt, wist de redactie van FWD vooral te imponeren met de DMP-BDT700 Blu-rayspeler. Op een moment dat Blu-rayspelers  ondertussen voor minder dan honderd euro te koop zijn, is het gewaagd om een universele en zeer complete speler uit te brengen van circa 500 euro. De vele mogelijkheden (ook op audiovlak) en goede kwaliteit levert de Panasonic-speler in elk geval het goedkeuren van de EISA-leden op.

 

,

Aan audiozijde kunnen we bij FWD ons zeer goed vinden in de award voor de Oppo PM-1. Het is verre van goedkoop, deze hoofdtelefoon, maar het is wel een bijzondere technologische prestatie die zeer goed klinkt.

Ook de JBL L16 Authentic is een heel bijzondere winnaar. Het is moeilijk om deze alles-in-één-speaker te classificeren: is het een draadloze speaker of een miniketen? Of een laadstation voor mobiele producten? Of een perfect gezel voor een platenspeler? Bovendien ziet de L16 er waanzinnig mooi uit, toch voor mensen die van retro houden.

De soundbar met aparte subwoofer-combinatie van Focal wist ons bij tijdens het testen te overtuigen door zijn krachtige en gedetailleerde klank, zowel bij het bekijken van films als beluisteren van muziek. De award voor de Focal Dimension is dan ook volkomen terecht.

We waren een van de eersten om de Fidelio E5  van Philips te testen. Reeds in oktober van vorig jaar maakte deze audio-oplossing voor tv’s een goede indruk. De E5 is de organische opvolger van de HTL9100-soundbar, de eerste soundbar met afneembare en draadloze rear-speakers. De E5 doet iets gelijkaardig: je kan hem gebruiken als stereo-oplossing of van elke speaker vooraan een mini-speaker loskoppelen en achter je plaatsen. Je krijgt dan een ware 4.1-surroundoplossing.

Op de redactie hebben we altijd een zwak gehad voor Marantz, een merk dat kwaliteit en een aangename klank combineert in betaalbare toestellen. Van EISA ontvangt de Japanse fabrikant nu een award voor de combinatie van de PM8005-versterker en SA8005-sacd-speler. Binnenkort publiceren we de recensie van dit koppel, aangevuld met de test van de gloednieuwe NA8005-netwerkspeler.

Op audiovlak zijn er nog twee bijzondere producten die we graag onder de loep hebben genomen, ook wel vanwege de technische innovatie die ze uitstralen. De Dali Rubicon LCR is een heel bijzondere speaker met een dun profiel en bedoeld voor muurmontage. De LCR klinkt ondanks zijn bescheiden dikte heel goed en lijkt ons een mooi basis voor een hoogstaande home cinema. De verdraaibare driver betekent dat je een LCR zowel horizontaal als verticaal kan opstellen.

Over hoogstaande home cinema’s gesproken, het is heel terecht dat Yamaha een award ontvang voor de CX-A5000 en MX-A5000. Aan deze twee reusachtige kasten ben je vele duizenden euro’s kwijt, maar dan heb je wel een unieke pre- en powerversterkercombinatie met bijzonder flexibele surroundmogelijkheden. 

,

Wie meer met zijn beurs moet denken en toch een goede surround-opstelling wil bouwen, kan loeren bij de awardwinnende 683 Theatre-set van Bowers & Wilkins. Dit volledig speakerpakket met vloerstaanders, boekenplankspeakers, center en subwoofer is een prima basis voor een thuiscinema op niveau. De test van dit pakket verschijnt binnenkort bij FWD, maar de recensie van de 685 S2-boekenplankspeaker geeft aan wat het potentieel is van deze luidsprekerfamilie.

Een volledig overzicht van alle EISA-awards vind je in dit artikel op FWD Magazine.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.