Geluid

Editors helpt Sony met promoten van high-resolution audio

Sony besteedde het afgelopen jaar veel aandacht aan het promoten van hi-res audio en heeft daarbij een medestander gevonden in de vorm van Editors. Tijdens een evenement in de Metropolis Studios in Londen liet de indieband zich zien als groot voorstander van muziek in studiokwaliteit voor de consument. De muzikanten konden zich vinden in een nieuw onderzoek van Sony dat uitwijst dat muziekbeleving op het punt staat te veranderen en lieten hi-res versies van enkele van hun nummers horen.

De band liet onder meer FLAC-bestanden van ‘In this light and on this evening’ en het nieuwe album ‘The weight of your love’ horen. Tijdens de opnamen en post-productie zijn ze daarvoor bijgestaan door topproducers en componisten als Mark ‘Flood’ Ellis (bekend van U2 en Depeche Mode).

“Je hoort bijvoorbeeld nu dat er op de openingstrack van ‘In this light’ toch koeienbellen zijn meegemixt. Terwijl we vooraf hadden afgesproken dat we niet opnieuw een fucking koebel zouden gebruiken. Om een of andere reden zijn ze altijd te horen op onze albums, niets aan te doen”, vertelt zanger Tom Smith.

Daarmee gaf hij meteen aan dat voor sommige zangers meer detail soms een slechte zaak is. “Muziek in hoge resolutie geeft de luisteraar de kans om dichter bij het opnamemoment te komen en dus dichter bij de visie van de artiest dan ooit tevoren”, concludeert de Editors-voorman.

De Editors kunnen zich ook vinden een nieuw onderzoek dat uitwijst dat de muziekbeleving op punt staat te veranderen. Na de overvloed aan digitale muziekbestanden en de bijbehorende playlist-cultuur zouden muziekfans nu weer neigen naar het beluisteren van volledige albums.

“Bijna de helft van de gebruikers zegt dat ze geregeld volledige albums beluisteren, naast playlists van verschillende artiesten of single tracks. Een op vier koopt nog steeds om de drie maanden vijf tot tien albums”, zegt de nieuwe studie in opdracht van Sony. En hi-res blijkt daarbij zeker op de menu te staan.


Ook het aanbod is sterk gestegen. Waar in 2013 slechts 1.500 albums in hi-res beschikbaar waren, is het aanbod inmiddels gegroeid tot 26.000 titels. Daaronder vallen ook heel wat backcatalogue-albums die opnieuw gemastered zijn.

High resolution audio betekent een overstap van ‘lossy’ MP3’s en AAC’s naar FLAC’s en ALAC’s zonder verlies van frequenties. Het is een speerpunt van Sony in bijna alle promotiecampagnes rondom audio, zowel bij duurdere apparaten zoals de TA-A1ES en HAP-Z1ES-combinatie (beide werden eerder door ons getest) als bij hun lager geprijsde producten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.