Mobile

De terugkeer van de muziekspeler

Op een bepaald moment had iedereen een iPod, maar daarna verzorgde de telefoon alle mobiele muzieknoden. Op CES 2014 is de muziekspeler echter helemaal terug. Maar breng deze keer je spaarvarken maar mee.

Een aantal merken nemen hier in Las Vegas de audiofiel in het vizier – of toch op z'n minst de meerwaardezoeker. Ze doen dat met muziekspelers die een betere klank beloven dan mainstream-apparaten, zoals een iPod. Dat merk je ook aan de formaten die de nieuwe lichting ondersteunt. FLAC kan echt niet ontbreken op het menu en in sommige gevallen komen vrij exotische zaken als native DSD ook aan bod.

Voor wat, hoort wat, denken deze fabrikanten uiteraard ook. De audiofiele muziekspelers kosten al gauw vele malen meer dan een klassieke iPod.

,

Een absolute topper op dit vlak vinden we bij Astell & Kern, een dochter van iRiver. Op CES presenteren ze de AK240, een apparaat die in de V.S. voor 2.400 dollar over de toog gaat.

Voor die som krijg je muziekspeler met 256 MB opslag, een WiFi-link die je kan gebruiken om rechtstreeks hoge resolutie-audio te downloaden, een 3,3 inch OLED-scherm en vooral een Dual Cirrus Logic 4398 DAC-chip met ondersteuning voor DSD64 en DSD128.

De AK240 wordt de grote broer van de oudere AK100 en AK120, twee spelers die vooral inzetten op het afspelen van FLAC's tot 96 KHz. Hun prijspunten zijn al beduidend lager.

,

HiFiman is een merk dat we vooral kennen van hun uitstekende (en vrij zware) hoofdtelefoons met grote Planar-drivers. In Las Vegas tonen ze twee nieuwe hoofdtelefoons: de HE-400i en de HE-560. Het eerste is een update voor de 399 euro kostende HE-400, die vooral aan het comfort en gewicht gewerkt heeft. De HE-560 is een gloednieuwe hoofdtelefoon met houten cups.

Maar het Chinese merk toont in Vegas ook twee nieuwe spelers. Van de twee is de HM-802 Reference-muziekspeler de highend-speler. Een opmerkelijk gegeven is dat deze HM-802 de opvolger is van de meer dan duizend euro kostende HM-901, maar dan vierhonderd euro minder kost. De lagere prijs is onder andere mogelijk door het gebruik van een andere DAC, een Dual Wolfson-chip.

De prijs drijf je desgewenst omhoog door de speler te combineren met speciale insteekkaarten die functionaliteit toevoegen. Je kan bijvoorbeeld in een sleuf van de HM-802 een printplaat schuiven zodat het apparaat een ingebouwde versterkerfunctie krijgt.

 

,

Van alle namen die afkomen met een audiofiele muziekspeler is Sony wellicht de bekendste bij het grote publiek. Op CES is het merk ook heel sterke bezig met het promoten van hoge resolutie-audio (HRA), als vervolg op de introductie van een resem audioproducten op IFA. Onder andere de prachtige HAP-Z1-ES streamer en de UDA-1 USB-DAC staan hier veelvuldig te pronken.

Voor wie onderweg hoge resolutie-audio wil beluisteren, brengt Sony een aangepaste Walkman. De NW-ZX1 speelt FLAC-bestanden tot 24-bit/192kHz kwaliteit, maar geen – toegegeven, obscure – DSD-bestanden. 

De ZX1 is eigenlijk een Android-apparaat, al merk je dat niet direct als je er mee aan de slag gaat. De interface is zwaar aangepast door Sony, wat zeker geen slechte zaak is. Eerste indruk is dat de speler met z'n relatief scherp 4-inch lcd-scherm behoorlijk intuïtief is.

Helaas voor wie interesse heeft in de speler, er zijn geen plannen om de NW-ZX1 naar de Benelux te brengen, bevestigt marketingdirecteur Machiel Frijters van Sony. De speler is wel te koop in de omliggende landen. Wie hem dan echt wil, zal dus online moeten shoppen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.