Beeld

Chromecast bereikt Nederland

Chromecast van Google is eindelijk beschikbaar in meer landen. Nederlanders kunnen het HDMI-staafje om je tv om te toveren tot ontvanger van smartphones en tablets voor 35 euro aanschaffen. Belgen moeten nog even wachten.

Vergeleken met apparaten als een Apple TV of zelfs ingebouwde smart tv-platforms is Chromecast een wat apart beestje. Het is een simpel apparaatje dat je insteekt op een vrije HDMI-ingang op je tv, waarna je vanuit bepaalde apps video of muziek kan doorsturen. 

Eens het streaming gestart is, loopt de data niet over je mobiel toestel maar haalt Chromecast het rechtstreeks binnen. Dat spaart de batterij van je telefoon en maakt het gemakkelijk om meerdere apparaten als bron te laten fungeren.

Helemaal uniek is die werkwijze niet: Spotify Connect en de YouTube-app op sommige smart tv-platforms gebruiken hetzelfde 'casting'-principe.

Op dit moment zijn er nog niet zoveel apps die Chromecast ondersteunen, maar recent gaf Google software vrij zodat veel meer ontwikkelaars hun apps compatibel kunnen maken.

Google is zeker niet de enige die de woonkamer wil veroveren, maar het internetbedrijf heeft wel een goede kans om er een plekje te veroveren. De lage prijs van Chromecast gekoppeld aan de – hopelijk – sterke ondersteuning van app-ontwikkelaars kan er misschien toe leiden dat consumenten het zonder veel nadenken aanschaffen.

Via zijn blog maakt Google bekend dat Chromecast naar 11 landen komt, waaronder Nederland. Het aanschaffen kan via de Google Play Store. België staat helaas niet in het lijstje.

In een aantal landen zal het staafje ook te koop zijn via retailers als Mediamarkt en Amazon. Daarom wordt het niet echt een enorme uitdaging voor Belgen om een Chromecast aan te schaffen; even over de grens wippen of een bereidwillige e-verkoper vinden, en de klus is geklaard. 

Maar zelfs voor Belgen is het de moeite waard om in de Google Play Store te gaan loeren. Sinds dinsdag verkoopt Google in heel de Benelux via de Play Store Nexus 5- en Nexus 7-toestellen en accessoires.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.