Geluid

Bowers & Wilkins bouwt ultieme festival-luidsprekers

De meeste mensen zullen wel akkoord zijn dat geluidskwaliteit niet altijd de eerste prioriteit is op muziekfestivals. Maar luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins heeft er iets op gevonden: het Sound System.

Op festivals en grote concerten worden meestal PA-systemen gebruikt die onder meer veel compressie toepassen zodat lage tonen verder kunnen dragen. Het resultaat kan echter zijn dat alle dynamiek verdwijnt en dat je vooral naar een wall of sound zit te luisteren.

Bowers & Wilkins, onlangs nog in het nieuws met de lancering van de nieuwe 600 Series, heeft nu een nieuwe luidsprekeropstelling gebouwd voor festivalgebruik. En het zou geen last hebben van dynamische compressie.

Het Bowers & Wilkins Sound System is een enorme kast met verschillende drivers. Het akoestische design is afgekeken van de high-end speakers van het Britse merk, waaronder de legendarische Nautilus-luidsprekers.

Elke 'stack' van het systeem is intern onderverdeeld in verschillende compartimenten. Vier hiervan zijn apart opgehangen en bevatten elk twee 380 mm Rohacell-drivers, zoals gekend van de CT800-speakers. Dit gedeelte zorgt voor een serieuze onderlaag voor elk liedje. Volgens de fabrikant kan er gerekend worden op 120 dB op 8 meter afstand.

Vier andere compartimenten in de stack bevatten telkens vier Nautilus-hoge frequentie tweeters, een typische gele FST Kevlar midrange-driver en twee extra drivers voor zowel de midrange als de bassen.

Misschien heb je thuis wel een weide en heb je zin om zo'n Sound System op te stellen? Helaas, het Sound System komt niet op de markt, maar zal door Bowers & Wilkins uitsluitend ingezet worden op geselecteerde festivals. Het eerste dat aan bod komt, is het Primavera-festival dat eind mei plaatsvindt in Barcelona. Om de ervaring helemaal 'af' te maken, zal B&W het imposante Sound System laten begeleiden door een visueel festijn verzorgd door toonaangevende kunstenaars.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.