Beeld

Airtame: stream je computer naar de tv

Draadloos het scherm van je PC of Mac naar een ander toestel streamen? Er zijn al heel wat oplossingen die dat doen. Maar de Deense startup Airtame denkt dat ze het nog beter kunnen. Bekijk het als een draadloze HDMI-kabel, maar dan met een aantal extra features. Zo stellen ze het zelf.

Hoe werkt Airtame? Erg eenvoudig: op de televisie (of projector) plug je de Airtame-stick in. Een USB-aansluiting zorgt voor de stroomvoorziening van de stick. Op het bronapparaat (PC/Mac/Android/iOS) installeer je de software. Ziezo, je kan nu het scherm van het bron-appraat tonen op de televisie. Airtame werkt over WiFi en kan gebruik maken van je bestaand draadloos thuisnetwerk, of je kan een directe verbinding leggen tussen je bron-apparaat en de Airtame-stick?

Maar er is meer. Je kan niet alleen je scherm dupliceren op de televisie, je kan ook desktop uitbreiden naar de televisie. Zo werkt die als het ware als een tweede monitor. Of je kan dupliceren naar meerder schermen tegelijkertijd. Toestellen die de Airtame software draaien kunnen hun scherm ook naar elkaar sturen. Erg handig voor screen sharing dus.

Airtame ondersteunt 1080p video-streaming met stereo audio. Een van de objectieven is een zeer lage latency (vertraging veroorzaakt door het streamen), zodat het mogelijk moet zijn om te gamen met behulp van Airtame. Op Miracast hebben we bijvoorbeeld al vastgesteld dat dat erg lastig is vanwege een te grote vertraging. Momenteel stelt Airtame een latency van 25-150ms te halen. Is dat voldoende snel? Tot aan 50ms lijkt ons haalbaar voor echt serieus gamen, tot 100ms voor wat occasioneel spelplezier. Afwachten dus of ze die belofte kunnen waarmaken.

Airplay, Miracast (lees de achtergrond hier), Chromecast (lees de review hier)… Je zou denken dat er al meer dan genoeg oplossingen zijn om het scherm van je pc/Mac naar de televisie te streamen. Maar elk van die opties heeft zo zijn beperkingen. De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld dat ze alledrie beperkt zijn tot een bepaald eco-systeem. Airplay werkt alleen op Apple apparaten, en je moet een Apple TV aan je televisie hangen om video op het grote scherm te krijgen. Miracast vind je op een uitgebreid aantal Windows laptops (onder de naam Intel WiDi) of op recente Android toestellen, maar slecht een deel van alle moderne televisies hebben het ingebakken. Google's Chromecast is een apart geval. Voorlopig is de Chromebrowser je belangrijkste bron, en aan de kant van de televisie moet je een HDMI-stick voorzien.

In het onderstaande overzicht vind je een vergelijking tussen de mogelijkheden van alle concurrenten. Smartphone/tablet ondersteuning ontbreekt nog in die lijst, maar is wel degelijk voorzien. 

 

 

,

Airtame heeft als startup zijn geld gevonden via een Indiegogo campagne. Die werd enkele dagen geleden succesvol afgesloten, en dat is dan bescheiden uitgedrukt. Het doel was 160.000,- US Dollar. Uiteindelijk stopte de teller op 1.268.148,- US Dollar. Genoeg om nog een hele reeks extra features te voorzien, de lijst vind je hieronder.

 

En dat is niet het enige succes. Op CES werd Airtame bekroond door Engadget tot Best of CES2014 Winnaar. De productlancering wordt verwacht in juni 2014. Wij kijken er alvast reikhalzend naar uit. In afwachting kan je al deze filmpjes bekijken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.