Redactie

YouTube voegt 4K-optie toe

YouTube is begonnen met het aanbieden van 4K-versies van bepaalde filmpjes. Goed nieuws voor bezitters van Ultra HD-televisies, die vooralsnog maar weinig 4K-video konden bekijken.

Wie goed zocht, kon op YouTube al 4K-video vinden. De site liet al geruime tijd toe dat de videoproducenten video aan die kwaliteit uploaden. Reeds in 2010 was daar een aankondiging rond, omdat toen de eerste 4K-camera's iets bereikbaarder werden voor amateurfilmers. Inmiddels zijn er toch al wat meer apparaten die 4K kunnen produceren, zoals de Samsung Galaxy Note 3 (lees hier de test).

Maar tot op heden kon je eigenlijk niet weten welke video in 4K beschikbaar was, tenzij die term in de titel van het filmpje stond. Je moest dan de optie 'origineel' aanvinken om de video in Ultra HD-resolutie te zien.

Nu verschijnt de 2160p-optie bij 'kwaliteit', in de weergavelijst die verschijnt als je op het radartje-icoon rechtsonder bij een filmpje klikt, merkte HDTVTest.co.uk als eerste op. Vanuit YouTube is er geen officiële aankondiging geweest.

De 4K-optie is uiteraard enkel beschikbaar als de producent het filmpje aan die kwaliteit aanleverde. YouTube doet dus niet aan upscaling. HDTVTest stelt ook dat er een nieuwe 1440p-kwaliteitsoptie opduikt, al is die al bij sommige video's al eerder gesignaleerd.

Spijtig genoeg is er op YouTube vooralsnog geen optie om zoekresultaten te filteren op 4K, enkel op Full HD-kwaliteit. 

Voor een overzicht van alle geteste Ultra HD-televisies, klik hier.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.