Redactie

Murfie biedt lossless muziek voor een prikje

Voor een download van een volledig topalbum van FLAC's in cd-kwaliteit enkele euro's betalen, kan dat? Volgens Murfie wel, een muziekdienst met een wel heel origineel concept. 

Het Amerikaanse Murfie is op eerste zicht een doordeweekse verkoper van tweedehandse cd's – maar dan eentje die aankopen liever niet naar je opstuurt. Het idee is dat je de cd's die bij Murfie koopt bij de dienst laat liggen. Schijfjes opsturen kan wél, maar enkel tegen een extra betaling én (voorlopig) in de V.S.

Zodra dat je een bepaald album hebt aangeschaft, kan je de cd via streaming zo vaak beluisteren als je wil. Dat kan via een app, maar ook via Sonos-spelers en andere hardware. Murfie streamt in MP3 en in het lossless FLAC-formaat, maar dat laatste enkel als je een lidmaatschap neemt van 99 dollar per jaar.

Op zich is dat al interessant, gegeven dat iets oudere mainstream-cd's bij Murfie reeds te vinden zijn vanaf 1 dollar. Tel daar de commissie van Murfie bij – 1 dollar – en je komt aan het dubbele van dat bedrag. Voor twee dollar kochten wij bijvoorbeeld enkele albums van U2, Björk en Portishead. Loer je naar recent werk, dan durven de prijzen te stijgen naar tien dollar.

Aangezien je volgens Murfie een echte tweedehandse cd van een particulier aanschaft, kunnen er verschillende prijzen zijn voor hetzelfde album. Of kan een bepaalde cd deze week niet beschikbaar zijn, maar volgende week misschien wel. 

Helemaal boeiend wordt het als je weet dat Murfie je aangekochte muziek laat downloaden in Apple Lossless of FLAC-formaat. De facto kan je dus zeer kwalitatieve digitale bestanden aanschaffen voor soms ridicuul lage prijzen. Het enige wat vereist is, is geduld: je moet de download immers aanvragen en dat kan toch even duren.

Wij hebben al tot een uur of acht moeten wachten vooraleer een download beschikbaar was, om je maar een indicatie te geven. Of er echt iemand bij Murfie je cd uit de kast haalt en voor je ript, en dan op een server plaatst, is onduidelijk. Maar de dienst wil duidelijk wel die indruk wekken. 

Murfie slaagt er op deze manier in om voor heel wat albums ver onder het prijspunt van Qobuz te duiken, de Franse online muziekwinkel die  zowat de eerste was om een breed aanbod aan muziek aan cd-kwaliteit te bieden. Qobuz biedt daarnaast ook albums in hoge resolutie aan, maar sinds de officiële lancering in de Benelux begin december zijn veel van die HRA-versie niet langer te koop voor Belgen en Nederlanders.

Slimmerikken die dit lezen en dan denken: "Ik koop een album, download het snel en biedt het opnieuw te koop aan." Helaas, zodra dat je een album downloadt, kan je hem niet langer via Murfie herverkopen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.