Geluid

Yamaha stelt twee ambitieuze AV-receivers voor

In februari kondigde Yamaha al enkele nieuwkomers aan voor zijn instapreeks AV-receivers. En nu komt ook het segment daarboven aan bod met de RX-A730 en RX-A830, twee 7.2-machines met 4K en AirPlay die in de Aventage-reeks worden ondergebracht.

Yamaha heeft twee reeksen AV-receivers in het aanbod: de relatief betaalbare RX-V 75 Series en de hoger gepositioneerde Aventage-reeks. De RX-A730 en RX-A830 horen thuis in die topreeks, en leggen meer nadruk op de geluids- en beeldkwaliteit dan hun goedkopere, meer featuregerichte broertjes.

Goed beslagen
Zoals eerder vermeld gaat het in beide gevallen om 7.2-machines met 150 watt (RX-A730) of 160 watt (RX-A830) per kanaal, die voorzien zijn van Yamaha's eigen YPAO R.S.C.-meet- en inregelsysteem. Dat laat toe om de receiver met een volautomatische geluidsmeting af te stellen op maat van je ruimte en akoestiek. Bij de A730 gebeurt dat aan de hand van één meetpunt, bij de A830 kunnen meerdere meetpunten in rekening worden gebracht.

Voor video is er niet alleen 4K-pass-through functionaliteit aanwezig, maar ook 4K-upscaling. Langs die weg kunnen beelden worden aangeleverd aan een 4K of Ultra HD-scherm. Daarnaast zijn beide nieuwkomers natuurlijk ook 3D-compatibel.

Ook op netwerkvlak komen de RX-A730 en A830 goed beslagen op het ijs. Zo zien we bijvoorbeeld ondersteuning voor DLNA-streaming van heel wat verschillende bestandsformaten, en dat met samplingfrequenties tot 192 kHz. Ook internetradio beluisteren of genieten van muziekdienst Napster (net terug van lang weg geweest) is mogelijk via deze Yamaha's.

Liefhebbers van Apple's iGadgets of iTunes kunnen ook via AirPlay muziek streamen naar de nieuwe Yamaha's, terwijl een MHL-compatibele aansluiting het ook mogelijk maakt om Full HD-video en meerkanaalsgeluid af te spelen van,af een compatibele telefoon of tablet.

Voor tablet- en smartphonebezitters doet Yamaha er ook nog een gratis app bovenop, de Yamaha Controller-app. Die is beschikbaar voor iOS en Android.

Prijs en beschikbaarheid
De twee nieuwkomers zijn per direct beschikbaar bij de Yamaha-dealers. Voor de RX-A730 geldt een adviesprijs van 749 euro, voor de RX-A830 betaal je 849 euro.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Yamaha.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.