Geluid

Yamaha AV-processor en eindversterker in aantocht

Met de CX-A5000 en MX-A5000 voegt Yamaha een stevige AV-combinatie toe aan zijn Aventage-reeks. De AV-processor en multikanaals eindversterker zijn immers in staat om een complete 11.2-surroundset aan te sturen.

Wie op klankmatig vlak nog een stap verder wil gaan dan mogelijk is met een top-of-the-line AV-receiver – we denken dan aan machines zoals de Sony STR-DA5800ES, die we onlangs te gast hadden – komt al snel terecht bij voor-eindcombinaties, die opgebouwd zijn uit een aparte AV-processor en (een) aparte eindversterker(s).

De rol van zo'n losse AV-processor (of AV-voorversterker) kan je vergelijken met die van flankaanvaller of creatieve middenvelder in een voetbalteam: hij bereidt doelpunten voor door gemeten passes en voorzetten af te leveren. De eindversterker kan je dan weer vergelijken met de aanvaller in datzelfde team, die de bal in de netten moet doen belanden.

Helaas is de aankoop van zo'n combinatie steevast een dure operatie, maar voor wie echt het onderste uit de kan wil halen kan deze investering toch de moeite lonen.

Spijtig genoeg is het aanbod van dit soort toestellen een stuk kleiner dan bij de 'gewone' AV-receivers. Maar niet getreurd: Yamaha zorgt voor meer keuzemogelijkheden met de nieuwe CX-A5000 en MX-A5000, twee behoorlijk impressionante verschijningen.

Koning van de assist
De Yamaha CX-A5000 is dus een 11.2-kanaals AV-processor die – net als de MX-A5000 – een plaatsje krijgt in de Aventage-reeks van Yamaha. Met een prijskaartje van ongeveer 2.399 euro roept hij alvast hoge verwachtingen op, en Yamaha haalt dan ook alles uit de kast om die verwachtingen in te lossen.

 

 

Zo beschikt de CX-A5000 onder meer over volledig gescheiden analoge en digitale schakelingen, een waanzinnig uitgebreid luik met DSP-standen, een geavanceerd meerpunts meetsysteem (Yamaha's eigen YPAO, maar dan de RSC-versie (Refelected Sound Control)) en een genereus aanbod aansluitingen. Daarbij noteren we zowel single-ended RCA-uitgangen als gebalanceerde XLR-uitgangen voor de verbindingen met de eindversterker(s).

Desgewenst kan deze Yamaha niet alleen de audioprocessing voor zijn rekening nemen, ook voor beeldverwerking heeft hij de nodige troeven achter de hand. Zo zijn er onder meer features voorzien zijn die een betere bewegingsscherpte moeten garanderen zonder dat dit ten koste gaat van het detail, en daarnaast zijn ook de gewone features aanwezig, zoals een uitgebreid switching- en scalingluik – inclusief 4K-upscaling.

De AV-processor aansturen is – net zoals bij de goedkopere AV-receivers van Yamaha – natuurlijk mogelijk met een app, die gratis beschikbaar is voor iOS en Android-toestellen.

,

De sterke, scorende spits
De MX-A5000 11-kanaals eindversterker wordt door Yamaha aangeprezen als de ideale partner voor de CX-A5000. Met een vermogen van zo'n 150 watt per kanaal (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0.06% THD, 2 kanalen aangestuurd) belooft hij alvast voldoende spierballen te hebben om het ook in grote ruimtes te doen stormen.

De manier waarop die kanalen aangesproken kunnen worden, is naar goede gewoonte flexibel instelbaar. Je hoeft ze dus niet allemaal voor dezelfde ruimte of luidsprekerset te gebruiken, maar kan creatief aan de slag met meerdere ruimtes, bi-amping en ga zo maar door.

Centraal in het ontwerp staat een grote, custom-made ringkerntrafo die voor een stabiele, propere voeding moet zorgen voor de discreet opgebouwde versterkingskanalen. Dat alles wordt ondergebracht in een verstevigd chassis, waarbij veel aandacht is besteed aan het weren van vibraties.   

Prijs en beschikbaarheid
De adviesprijs voor de MX-A5000 bedraagt ongeveer 2.699 euro. Net als de CX-A5000 (2.399 euro) wordt hij verkrijgbaar in het zwart of zilver.

Het winkeldebuut van beide toestellen wordt omstreeks september verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.