Redactie

Raiders of the Lost Ark

Driewerf hoera, want de moeder – wat zeggen we: de betovergrootmoeder! – van alle avonturenfilms is nog eens op televisie. De producer- en regisseurstandem George Lucas/Steven Spielberg wilde met Raiders of the Lost Ark een hommage brengen aan de zaterdagnamiddagserials uit de jaren ’30, inclusief alle snelle plotwendingen en cliffhangers. Het werd daardoor een prent met een onwaarschijnlijke vaart, die tot dan toe (we spreken 1981) eigenlijk ongezien was in de cinema.

De film brak ook met meerdere Hollywoodconventies die op dat moment voor lief werden genomen: de love interest van de door Harrison Ford vertolkte archeoloog/avonturier Indiana Jones (Karen Allen) zet bijvoorbeeld een onwaarschijnlijk grote muil op. Bij Sean Connery of Burt Lancaster had het goddomme niet waar geheten!

Raiders of the Lost Ark werd – net als de eerste Star Wars overigens – door producer Lucas gezien als een éénmalig experiment, maar dat was voordat de centen binnenrolden: na Raiders volgden nog het uit een compleet ander vaatje tappende Indiana Jones and the Temple of Doom, het al licht overtollige Indiana Jones and the Last Crusade, en – twintig jaar later – het geriatrische Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.

Maandag 29 juli op VIER om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.