Je hebt filmpjes of muziek op een pc en je wil er ook graag van genieten op een tablet of smartphone. De bestanden via een kabeltje overzetten is een optie, maar dat is tijdrovend. Ze streamen via DLNA gaat sneller en is helemaal niet moeilijk. Deze oplossing is wel enkel geschikt voor thuisgebruik, want de mediabestanden komen niet permanent op je tablet of smartphone terecht.
Bovendien is DLNA zo’n toverwoord dat op elke tv met een netwerkaansluiting prijkt. Het wordt daar vaak aangeprezen als heel gebruiksvriendelijk. Maar helaas, in de praktijk gaat het niet altijd zo vlot… Deze workshop is dus ook relevant als je met minder gedoe films of muziekbestanden via je televisie wil bekijken.
Enkel stap 4 verandert dan, waarbij je op je tv-toestel naar het gepaste menu moet navigeren en dan de DLNA-speler (mogelijk wordt die term niet gebruikt, maar staat er ‘Netwerk’ of iets dergelijks) starten. Aangezien elk merk er een eigen terminologie op na houdt, kunnen we daar helaas geen universele uitleg voor geven. DLNA wordt overigens ook ondersteund door heel wat Blu-ray-spelers, de PS3 en de Xbox 360.
In deze workshop gaan we er vanuit dat je vertrekt van een computer waarop Windows draait en waarop Windows Media Player geïnstalleerd is. Als je beschikt over een Mac, dan raden wij Playback (bij www.yazsoft.com) aan.
Je kan ook investeren in een NAS, een toestel met één of meerdere harde schijven dat je op het netwerk hangt. Meestal zal zo'n NAS beschikken over een ingebouwde DLNA-server.
Belangrijk om weten: niet alle tv’s spelen elk mediaformaat af. In sommige gevallen, zoals bij oudere Sony’s of PS3’s, kan je die beperkingen omzeilen door een DLNA-server te gebruiken die videobestanden kan transcoderen (lees: ze ‘live’ omzetten naar een bruikbaar formaat).
Twee opties liggen bij ons hoog in de schuif: PS3 Media Server (die veel universeler is dan de naam laat uitschijnen) via www.ps3mediaserver.org of Plex via www.plexapp.com.
Ten slotte is de app die je in stap 4 gebruikt, Skifta, ook beschikbaar als DLNA-server voor Windows, Mac en Linux.
,
Windows Media Player staat standaard geïnstalleerd op elke Windows-computer. Hoewel het een krachtige functie biedt om media te delen over je thuisnetwerk, is die functie standaard uitgeschakeld. Daar breng je eenvoudig verandering in.
Open Windows Media Player. Krijg je een groot blauw scherm te zien? Klik dan centraal op Bibliotheek Openen. Klik daarna links bovenaan op Streamen en kies Mediastreaming Inschakelen. Er opent een apart venster waarin je opnieuw op Mediastreaming Inschakelen klikt. Vul het wachtwoord van je Windows-profiel in wanneer daarnaar gevraagd wordt.
,
Geef je mediabibliotheek bovenaan een herkenbare naam. Laat verder alles standaard staan en klik onderaan op OK. Open opnieuw Windows Media Player en klik nogmaals op Streamen.
Kies deze keer Externe besturing van mijn speler toestaan. Bevestig opnieuw. Als laatste stap moet je Internetnettoegang tot media op computers thuis toestaan aanklikken. Klik opnieuw door.
Krijg je een foutmelding? Kies dan Online-id koppelen. Als je al een Windows Live ID hebt, moet je enkel op Online-id koppelen klikken en je e-mailadres en wachtwoord herhalen.
Heb je dat nog niet, dan klik je op Provider voor online-id’s toevoegen en volg je de registratiestappen. Bevestig met OK en klik opnieuw op Internettoegang op media op computer thuis toestaan.
,
Als alles goed gelukt is, verschijnen er onder Streamen drie vinkjes. Je computer is nu klaar om video- en muziekbestanden te delen met je mobiele toestellen.
Klik links op Video’s en voeg hier alle video’s toe die op je computer staan. Doe eventueel hetzelfde voor Muziek en/of Foto’s. Om te streamen vanaf je computer moet deze laatste altijd aan staan.
Je computer is nu klaar om via DLNA video’s te delen, maar je smartphone of tablet nog niet. Download voor iOS of Android de app Skifta om je toestel DLNA- compatibel te maken.
Van zodra de app start, wordt het toestel automatisch herkend door je computer. Kies bij stap één je computer, bij stap twee je eigen smartphone of tablet en klik op stap drie om je media te kiezen.
Voortaan kan je op je mobiel toestel genieten van je films, maar ook van je foto’s en muziek.