Beeld

Google TV herrijst als Nexus TV

Als we heel vriendelijk zijn, dan zouden we Google TV omschrijven als een 'teleurstelling'. Het lijkt er echter op dat Google zijn kastje niet wil opgeven en een tweede poging gaat wagen onder de naam 'Nexus'.

Er circuleren al langer geruchten over een nieuw Google-toestel als concurrent voor de Apple TV maar ook een console als de Xbox One. Op een bepaald moment werd er gefluisterd dat op de CES 2014-beurs een kastje wordt getoond dat via een Kinect-camera met gebaren en stemcommando's kan bediend worden.

Nu rapporteren media als Mashable dat er inderdaad in de eerste helft van 2014 een toestel gaat verschijnen, onder de naam Nexus TV. De naamgeving klinkt niet onlogisch, want 'Nexus' is het etiket dat Google gebruikt voor zijn eigen, 'pure' Android-telefoons en -tablets. Recent bespraken we zo nog de prima Nexus 5 (lees hier de test), die gefabriceerd wordt door LG.

De Nexus TV zou net als Google TV draaien op Android, wellicht de recente Jelly Bean- of KitKat-versie. Wellicht zou het kastje ook Chromecast integreren, evenals apps van partners als Hulu en Netflix. Ook games zou via het kastje op de televisie gespeeld kunnen worden. Maar net als de Apple TV zou de Nexus TV gericht zijn op streaming tv-diensten, niet live-tv. De Xbox One is daar dan wel voor geschikt, dankzij een integratie met een reeks settop-boxes van vooral Amerikaanse tv-verdelers.

Met dat recept zou het nieuwe initiatief beter moeten scoren dan Google TV. Ondanks de steun van merken als LG en Sony, die in sommige landen Google TV's in hun televisies of Blu-rayspelers inbouwden, kwam Google TV nooit van de grond. Goede ideeën – zoals een innovatie remote en een universele zoekfunctie – konden het gebrekkige aanbod aan media en de interface niet compenseren, en uiteindelijk werd het nooit een succes.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.