Beeld

Vallende tv’s doden jaarlijks ruim 200 Amerikanen

Sanus, een fabrikant van tv-wandsteunen, is in de VS met een campagne van start gegaan die wijst op de gevaren van omvallende tv's. Kinderen komen daarbij als voornaamste risicogroep uit de bus: elke drie weken zou er in de VS een kind om het leven komen door een omvallende TV.

,

Flatscreen-tv's zijn heel wat eleganter dan de oude beeldbuis-tv die een tiental jaar geleden nog een vast gezicht was in de meeste woonkamers. Moderne televisieschermen zijn dunner, wegen minder en zijn daardoor makkelijk te integreren in een doorsnee interieur.

Maar die lichtere bouw houdt ook een paar risico's in, met name wanneer er kinderen rondhollen in huis. In tegenstelling tot de loodzware CRT-televisies van weleer, is een vrijstaande flatscreen immers niet bestand tegen kilmmende peuters en kleuters die hun grijpgrage handjes aan het scherm zetten.

De voet is niet voorzien op dat soort belasting en het scherm zelf al helemaal niet, terwijl het toch nog snel 15 tot 50 kilogram op de weegschaal zet – afhankelijk van het type en formaat.

Bijna 20.000 gewonden per jaar 
De kans dat er iets misgaat met een tv die netjes op de meegleverde voet wordt opgesteld lijken eerder klein, maar de cijfers waarnaar Sanus verwijst in z'n campagne schetsen toch een ander beeld.

Zo zou in de VS elke drie weken een kind het leven laten door een omvallende tv, zo blijkt uit de jongste cijfers van de Consumer Product Safety Comission die Sanus citeert. Vooral kinderen uit de leeftijfdscategorie tot 10 jaar zijn oververtegenwoordigd in de statistieken: ze zijn betrokken bij 96% van alle dodelijke ongevallen met omvallende tv's.

Maar ook wanneer een niet-verankerde tv alleen voor kwetsures zorgt, blijken kinderen een bovengemiddeld kwetsbare groep. Van de 19.000 Amerikanen die zich ieder jaar laten behandelen voor 'tv-kwetsures', is bijna de helft van alle slachtoffers jonger dan 5 jaar. In haast 30 procent van de gevallen gaat het daarbij om ernstige kwetsures, zoals breuken en zelfs schade aan interne organen.

Voor zo'n 215 Amerikanen per jaar loopt een ongeluk met een omvallende tv zelfs fataal af. Ook volwassenen zijn dus zeker niet immuun voor dit soort ongevallen.

Verankeren
Als speerpunt van zijn campagne lanceerde Sanus onlangs tvsafety.org, een website die mensen moet voorlichten rond tv-veiligheid. Je vindt er niet alleen de meest markante cijfers terug rond tv-veiligheid, maar ook een aantal tips om je tv veiliger op te stellen.

Natuurlijk wordt daarbij vooral gefocust op de eigen tv-wandsteunen van de fabrikant – het blijft tenslotte een commerciële onderneming – al zijn de wenken net zo goed toepasbaar op andere oplossingen waarmee je een tv veilig op zijn plaats houdt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.