Redactie

The Last Boy Scout

‘I’m Fuckface, he’s Asshole’: waar is de tijd toen de oneliners in Amerikaanse actiefilms scherper stonden dan de munitie die de helden in het lijf van hun vijanden pompten? Tony Scotts energieke The Last Boy Scout is er zo eentje: bikkelhard, cynisch, met een vuile cameralens gefilmd, en met Bruce Willis in de hoofdrol.

The Last Boy Scout begint met een plotse opwelling van brutaal geweld, op een Amerikaans voetbalveld nog wel, en zet daarna nooit meer zijn voet op de rem. De prent heeft een flinterdunne plot, die draait rond corruptie in een sportclub, maar die dient louter als excuus om de twee hoofdpersonages, gespeeld door Willis als privédetective en Damon Wayans als een in ongenade gevallen voetbalheld, hun spierballen te laten rollen en met scherp te laten schieten.

Deze prent kwam in de zalen aan het einde van 1991, nog net in een tijdperk waarin politieke correctheid zich nog niet helemaal meester had gemaakt van onze samenleving. Het zorgt voor een paar scènes die vandaag niet meer zouden kunnen in een mainstreamfilm: eentje waarin Willis een paar belagers overhoop knalt doorheen het knuffeldier van zijn dochter, bijvoorbeeld.

Af en toe voel je je ongemakkelijk met dat soort dingen. Maar dat vergeet je snel weer wanneer de kogels suizen.

Donderdag 11 juli op VIER om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.