Redactie

Eyes Wide Shut

De laatste Kubrick was eigenlijk een tussendoortje van de grootmeester, die zich wel eens aan een erotische thriller wilde wagen. Wèrd Eyes Wide Shut dan een erotische thriller? Welneen: de grootmeester kwam gelukkig niet uit een lange winterslaap (de prent volgde twaalf jaar na zijn vorige, het Vietnamdrama Full Metal Jacket) om ineens een ordinaire genrefilm te draaien.

Wat niet wil zeggen dat Eyes Wide Shut niet aan de twee oppervlakkige basisvoorwaarden van het genre voldoet: hij gaat over seks, en het is een thriller. Tom Cruises personage, een succesvolle arts met een poepsjieke verdieping in hartje Manhattan, wordt aan het begin van de prent helemaal krankjorem nadat zijn vrouw (Nicole Kidman, toen ook nog de echte mevrouw Cruise) een ogenschijnlijk onschuldige seksuele fantasie opbiecht. Hij begint aan een wandeltocht door de oversekste onderbuik van de stad, tot hij – en we verklappen écht niet meer dan dit – het verkeerde volk tegenkomt.

Het was de laatste volle film van Kubrick (twee jaar later maakte Steven Spielberg zijn A.I. af), die op het moment waarop de film in de zalen kwam een levende legende was en al vanaf de jaren ’60 filmgeschiedenis schreef, met onder meer 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shining.

Vrijdag 12 juli op VIJF om 22u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.