Geluid

Bowers & Wilkins lanceert CM10 luidspreker

De CM-serie van Bowers & Wilkins krijgt er een nieuwe topluidspreker bij met de CM10, die meteen ook het vlaggenschip wordt van deze populaire speakerreeks. Met een geheel nieuw ontworpen tweeter-on-top, een ontkoppelde FST midrange en  maar liefst drie bass-drivers belooft hij alvast prestaties van de bovenste plank.

,

Innovatief
De nieuwe CM10 neemt dus meteen plaats aan de top van de CM-serie, en brengt dan ook enkele innovatieve features mee die tot nu toe voorbehouden waren voor de duurdere reeksen van B&W.

Het meest opvallende nieuwtje is de tweeter-on-top, een configuratie die we kennen uit de 800 Series Diamond. Door de tweeter niet onder te brengen in de luidsprekerkast maar hem in een eigen behuizing te stoppen, claimt B&W de geluidslokalisatie en -spreiding te verbeteren. Dat moet op zijn beurt leiden tot een natuurlijker, ruimtelijker geluid.

De tweeter dome in deze behuizing is eveneens een primeur voor de CM-serie. Het gaat om een nieuw ontwerp dat deels gebaseerd is op onderzoek naar de met koolstofvezel versterkte tweeter uit de PM1. De rand van de aluminium dome werd bij de CM10 verstevigd met een tweede laag die de vorm van de eerste laag nabootst, waardoor er een nieuw 'double dome' ontwerp ontstaat.

Deze verstevigde structuur moet zich vooral laten opmerken bij de weergave van hoge tonen, met een uitzonderlijke helderheid en controle – zelfs met de meest complexe muziekproducties.
 


,

Zelfde kastgrootte, dieper laag
Het verplaatsen van de tweeter naar de bovenkant van de speakerkast heeft meer voordelen, zo geeft Bowers & Wilkins mee. De hoogte van CM10 is gelijk aan die van CM9, maar door meer diepte te creëren in de behuizing en zowel de tweeter als de FST midrange-driver te verplaatsen, is er voldoende extra ruimte ontstaan voor een bijkomende laagunit.

Daardoor hebben de bass drivers van de CM10 vijftig procent méér oppervlakte dan die van de CM9, die over twee bass drivers beschikt. Door toepassing van een derde woofer wordt een diepere laagweergave bereikt. Deze extra driver helpt ook om vervorming te voorkomen en maakt een hoger maximaal afspeelniveau mogelijk.

Veel aandacht is ook besteed aan het zo belangrijke middengebied. De CM10's Kevlar FST driver is – voor de eerste keer in de CM Serie – ontkoppeld van speakerkast, met een ontkoppeling zoals in de 800 Series Diamond-modellen. Deze prestatieverbeterende oplossing belooft niet alleen hoorbare verkleuring van het geluid te reduceren, maar maakt de luisteraar ook veel minder bewust van de plaatsing van de luidspreker zelf.

Het verplaatsen van de midrange driver naar de bovenkant van de luidsprekerkast geeft hetzelfde resultaat als het plaatsen van de tweeter bovenop de kast; het verbetert de spreiding en voorkomt diffractie.

Volgens B&W is het cumulatieve effect van al deze verbeteringen dat de CM10 luider speelt en een dieper doorlopende laagweergave biedt tegenover de CM9. Bovendien zou de CM10 zich verder onderscheiden door een betere spreiding en plaatsing, en veel minder vervorming en kleuring. 
 

Prijs en beschikbaarheid
De CM10 kan geleverd worden in een reeks afwerkingen die in elke ruimte passen. Zo zijn er twee echte houten fineerafwerkingen (Rosenut of Wengé) beschikbaar en twee lakversies, Black Gloss of Satin White.

De Bowers & Wilkins CM10 is verkrijgbaar in september en gaat 1.800 per luidspreker kosten. Voor meer informatie kan je terecht op www.bowers-wilkins.com.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.