Beeld

Sony brengt 4K ook naar ‘kleinere’ schermformaten

Met zijn 84-inch 4K-televisie stal Sony de show op IFA vorig jaar. Nu brengt het Japanse bedrijf ook een 65- en 55-inch versie uit.

4K krijgt behoorlijk veel aandacht op CES, maar zolang de technologie enkel in reusachtige schermen met navenante prijskaartjes te verkrijgen is, zal het geen storm lopen met de verkoop ervan. Met de nieuwe X9000A-reeks van Sony kan daar mogelijk verandering in komen. We vinden er immers een 65- en 55-inch versie in terug. Nog steeds grote formaten, maar al heel wat toegankelijker.

De schermen schijnen bovendien niets aan kwaliteit in te boeten tegenover hun grote broer. Ze gebruiken dezelfde 4K X-Reality Pro-scaler en passieve 3D-technologie. Dankzij de nieuwe ‘TRILUMINOS’-displaytechnologie zouden deze schermen zelfs een veel ruimer kleurpalet tonen. Hoe dat exact in zijn werk gaat, proberen we later deze week uit te zoeken. Deze schermen gebruiken overigens ook ‘Magnetic Fluid’-luidsprekers, die voor een indrukwekkende klank moeten zorgen.

Sony zorgt ook voor 4K-films
Content blijft natuurlijk een heikel punt voor al die nieuwe 4K-schermen. Elke fabrikant schermt wel met zijn uitstekende upscalers waarmee 1.080p-beelden nieuw leven wordt ingeblazen, maar over ‘native’ 4K heeft niemand iets zinnig te zeggen. Behalve Sony dan, dat op CES aankondigde dat het ’s werelds eerste ‘native’ 4K-filmdistributiedienst zal lanceren in de zomer van dit jaar. Voorlopig enkel in de US weliswaar, maar het is toch een indrukwekkend snelle start.

En ook aan het gebruiksgemak is gesleuteld. Dankzij NFC (Near Field Communication) kan je een video van je smartphone op de televisie afspelen door de smartphone eenvoudig tegen de remote van de televisie te tikken. Of je kan zelfs het beeld van je smartphone ‘spiegelen’ op de televisie.

De X9000A-reeks zal beschikbaar zijn in juli 2013, maar prijzen ontbreken helaas nog.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.