Beeld

Samsung gebogen OLED TV in september in de winkel

We hebben er lang op moeten wachten. Maar na heel wat teasers op IFA en CES is hij er dan eindelijk, de OLED-tv.

Soms leek het of hij er nooit ging komen, de toestellen werden keer op keer aangekondigd, maar nooit echt in de markt gezet. Uiteindelijk is het bovendien een gebogen televisie geworden. De meerwaarde daarvan is misschien twijfelachtig, maar als design statement en als uithangbord voor de mogelijkheden van OLED-technologie kan het wel tellen.

Samsung's model, de KE55S9C, staat dus vanaf september in de winkel. Wij kregen alvast een voorsmaakje en mochten het toestel kort in levende lijve bekijken. Samsung heeft alweer voor een zeer in het oog springend ontwerp gekozen. Het gebogen scherm hangt in een frame dat het toestel omkadert maar er ook voor zorgt dat het in de lucht lijkt te hangen. We waren geen fan van dit ontwerp op de 4K-tv's maar hier werkt het design. De kader herbergt overigens ook de luidsprekers. Alle aansluitingen zijn verhuisd naar de One Connect box die via één kabel met de televisie verbonden is. Daarmee blijven alle aansluitingen uit het zicht en ziet de televisie er van alle kanten prachtig uit. Opgelet, wandmontage is niet mogelijk.

Over de beeldkwaliteit kunnen we nog geen definitieve uitspraken doen, maar een ding is zeker. OLED maakt heel wat van zijn beloftes waar. De quasi perfecte zwartwaarde zorgt voor enorme contrasten en levensechte beelden. De kleuren spetteren van het scherm maar zagen er wel bijzonder natuurlijk uit. En de kijkhoek is zo goed als ongelimiteerd zodat je van eender welke positie in de kamer perfect beeld hebt. Of het gebogen scherm echt een visuele meerwaarde heeft durven we eigenlijk te betwijfelen.

Naast alle mogelijke Smart features is de televisie ook uitgerust met 'MultiView'. Die technologie lijkt wat op de dual gaming technologie die we al bij veel concurrenten zagen. Door de techniek achter 3D beelden licht aan te passen kunnen twee mensen tegelijk op het zelfde scherm naar een andere bron kijken die toch het volledige scherm vult. Beide kijkers kunnen genieten van Full HD beeld, desgevallend in 3D. Zij kan dus naar Grey's Anatomy kijken terwijl hij de Die Hard Blu-ray nog eens laat passeren. Het toestel wordt daarvoor geleverd met twee brillen die zowel bruikbaar zijn voor 3D als voor Multiview, en die uiteraard ook over ingebouwde oortjes beschikken voor stereo geluid. Onze eerste ervaring met MultiView was in elk geval goed.

Zoals alle topmodellen is ook deze televisie upgradeable via de Smart Evolution Kit. In plaats van montagewerk krijg je in geval van een upgrade gewoon een nieuwe One Connect box.

De OLED-tv zal vanaf september in de winkel staan, met een prijskaartje van 7999 euro. Daarmee is de toon gezet, want Samsung zit met die prijs 1000 euro onder de prijs van de LG OLED-tv.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.