Geluid

Rotels RA-1570 versterker is alleskunner

Geïntegreerde versterkers met digitale aansluitingen zijn niet nieuw, maar de nieuwe Rotel RA-1570 gaat aan twee kanten een stap verder. Deze geïntegreerde stereoversterker voegt enerzijds analoge XLR-ingangen toe aan het klassieke analoge luik, en doet er anderzijds nog eens twee USB-inputs bovenop bij de digitale sectie. Daarmee lijkt de term 'compleet' alvast op z'n plaats.

Stereoliefhebbers maken tegenwoordig gebruik van een resem uiteenlopende muziekbronnen, van platenspelers tot streamingsystemen. Een geïntegreerde versterker ontwerpen die alle muziekbronnen even hartelijk onthaald lijkt dan ook een haast onmogelijke opdracht, maar toch belooft Rotel net dat te doen met de nieuwe RA-1570 – een geïntegreerde versterker (klasse AB) die een klassieke look koppelt aan een gezond vermogen van 120 watt per kanaal bij 8 ohm.

Aansluitingen voor iedereen
Maar het vlak waarop de RA-1570 zich het meest opvallend onderscheidt van de concurrentie merk je pas wanneer je de aansluitingen even van nabij bekijkt. Vier analoge ingangen – aangevuld met een aparte phono-ingang voor een platenspeler – zijn misschien niet echt wereldschokkend voor de veeleisende muziekliefhebber, maar de XLR-ingang is dat wel bij een versterker van dit prijspunt (1.500 euro). 

Eveneens opvallend: naast de gekoppelde pre-out en main-in is er ook een aparte pre-out aanwezig die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een subwoofer aan te sturen in een 2.1-opstelling. Een recorder-loop is niet aanwezig, maar dat is dan ook het enige dat we zo meteen kunnen bedenken.
 

Het digitale luik komt haast even uitgebreid voor de dag, met twee optische en twee coaxiale digitale inputs die het signaal naar de ingebouwde DAC (Wolfson WM8740) sturen. 

Daarnaast staat op de achterzijde ook nog een USB-aansluiting (type-B) paraat voor computergebruikers, waarmee de RA-1570 als geluidskaart (of USB-DAC) dienst kan doen voor je PC. Hij verwelkomt daarbij bestanden met een maximale bitdiepte en samplingfrequentie van 24-bit/192kHz.

Maar het meest unieke extraatje voor een geïntegreerde versterker is de USB-poort op het frontpaneel, waar je een iPhone, iPad of USB-stick rechtstreeks op kan aansluiten. Of de meegeleverde Bluetooth-dongle, die toelaat om muziek langs deze weg draadloos naar de Rotel te streamen.

,

Verrassend betaalbaar
De Rotel RA-1570 wordt rond deze tijd bij de Rotel-dealers verwacht en gaat 1.500 euro kosten. Daarmee belooft hij alvast veel waar voor het geld te leveren.

Voor meer informatie klik je door naar de website van Rotel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.