Geluid

Review: Whaale Player voor iOS

Airplay heeft vele troeven. Het is wellicht de eenvoudigste manier om draadloos muziek (en andere audio) te streamen naar een speaker of een Airplay-compatibele versterker. En de kwaliteit valt goed mee, aangezien de stream verstuurd wordt gecodeerd als Apple Lossless. Maar er is een opvallende tekortkoming: er is geen echte voorziening voor multiroom-audio.

Helemaal juist is bovenstaande zin echter niet, want vanaf iTunes op een pc of Mac kan je wel audio naar tot drie Airplay-bestemmingen sturen. Op een iPhone, iPad of iPod Touch is die mogelijkheid er echter niet. Dat is best een grote misser van Apple, want steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in multikamer-muziek én gebruiken hun mobiel toestel als bron. Waarom Apple dat verschil juist laat bestaan, weet niemand.

Een oplossing is er echter nu in de vorm van een app van de ontwikkelaars van Whaale. Hun Whaale Player is de eerste die multiroom via Airplay naar de iPhone en iPad mogelijk maakt. In theorie kan je tot zes Airplay-speakers bedienen.

,

De interface van Whaale Player bestaat uit twee delen. Links zie je een menubalk, rechts de Stage. De menubalk is afgewerkt met virtueel wit leer, wat de app wellicht een luxe-uitstraling moet geven.  Centraal in de menubalk heb je een paneeltje dat door links en rechts te vegen iets anders toont. Je ziet hier een algemeen infoblokje, een opsomming van bronnen of een lijst van Airplay-ontvangers.

De app gebruiken is best eenvoudig: je sleept de gewenste Airplay-ontvangers naar de Stage, en daarna versleep je de bron. Op dit moment zijn er maar twee bronnen, waarvan eentje van beperkte nut. Wellicht ga je in dagelijks gebruik vooral muziek afspelen vanaf de Muziek-bibliotheek van de iPad zelf, want de audio die schuilt gaat achter de keuze 'Whaale Selection' is eerder karig en irrelevant.

Meteen stoten we op een belangrijke beperking van de speler. Als je in je muziekbibliotheek duikt, ga je alle liedjes zien – maar enkel de tracks die effectief op de iPad of iPhone staan spelen af. Je ziet dus mogelijk heel wat muziek die je via iTunes Match in de cloud hebt gestopt, maar als je die tracks wil beluisteren ga je in de Muziek-app ze eerst moeten downloaden. Wellicht kan het niet anders wegens beperkingen opgelegd door Apple, maar handig is anders.

In de muziekbibliotheek kan je ook enkel tracks stuk per stuk toevoegen aan een afspeellijst. Een paar albums klaarzetten om te spelen vereist dus veel keer drukken op het scherm. Whaale zegt van zijn kant dat het werkt aan een manier om toch in één beweging een volledig album te selecteren. Dat het nu niet kan, komt volgens de ontwikkelaars door veranderingen in iOS 7.

,

Bij het verslepen van een bron naar de Stage heb je twee keuzes: je parkeert het recht op een Airplay-speaker (en dan speelt enkel die speaker) of je zet het ergens op de Stage. Dan zal de bron alle speakers die op de Stage aanwezig zijn, voorzien van muziek. Of anders: dan hoor je muziek in meerdere kamers.

Visueel ziet Whaale Player er goed uit en is de leercurve beperkt. Er zijn een aantal leuke ideeën die het gebruik aangenaam maken. Je kan bijvoorbeeld het volume van een speaker veranderen door op het speaker-icoon te drukken en te draaien. Geinig is ook hoe de muziek 'vloeit' van de bron naar de speaker. 

Wel opvallend: toen we een speaker naar de Stage sleurden, hoorden we even een licht gekraak. Een echt struikelblok is dat niet en daarna duikt het niet meer op, maar sommige mensen gaan zich er vast aan storen.

Whaale Player doet ook z'n best om de streams synchroon te houden. Dat is nogal belangrijk bij multiroom, want een stream die in de keuken een paar milliseconden achterholt op de stream in de woonkamer kan voor een lastig echo-effect zorgen. De app kan natuurlijk maar zoveel doen: als je bijvoorbeeld Airplay via een Airport Express aanlevert bij een versterker, kan het zijn dat binnen die laatste stap wat vertraging optreedt. En dan klopt het plaatje niet meer. AV-receivers zijn notoir op dat vlak, onder meer omdat ze nog aardig wat processing toepassen.

,

Op zich kost Whaale Player weinig. Voor 0,89 euro kan je al twee speaker simultaan bedienen. Wil je meer dan moet je via een in-app aankoop speakers bijkopen. En dan tikt het wel aan, want een upgrade kost tussen 2,69 tot 3,69 euro.

Wil je zes speakers aansturen – het maximum – dan moet je eerst de upgrade naar drie stuks aanschaffen, dan die naar vier, dan naar vijf, om ten slotte een vierde keer te betalen voor zes speaker-compatibiliteit. Dat is niet enkel vermoeiend, het lijkt ook een poging om te vermommen dat je voor zes speakers uiteindelijk 13,45 euro betaalt. Dat is uiteraard geen berg geld, maar als je het ons vraagt had één extra aankoop moeten volstaan.

,

De Whaale Player-app doet precies wat het beloofd: multiroom mogelijk maken via Airplay. Weliswaar met een belangrijke beperking: je kan enkel muziek uit je eigen muziekbibliotheek afspelen. Muziek streamen uit de Spofity-app – om maar een lukraak voorbeeld te geven – is geen optie.

We hebben de app zowel op de iPhone als iPad getest, en de interface is toch net iets handiger op de iPad. Maar ook op de iPhone lukt het wel. We hebben zelf Whaale Player niet getest met zes speakers, maar de ontwikkelaars zelf waarschuwen dat bij meer dan vier stuks het lastig kan zijn om geen te streamen zonder haperingen . Veel zal afhangen van de kwaliteit van het WiFi-netwerk en andere verbonden apparaten (zoals laptops) die de bandbreedte inpikken. 

Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.