Beeld

Review: bhaalu op tablet

Bhaalu, een collectieve videorecorder (CVR), hielden we al eens onder de loupe. Sinds begin oktober is bhaalu nu ook beschikbaar op tablet. Best wel handig denken we en daarom zeker een review waard.

Wie het principe van bhaalu nog een keer wil doorlezen verwijzen we naar onze oorspronkelijke review. In het kort: met bhaalu neem je alle programma's van een belangrijk deel van je zenderaanbod op in de cloud, en dat tot dertig dagen lang. Nu bhaalu ook beschikbaar is voor Android en iOS tablets kan je ook heel vlot eender waar je internet hebt van je favoriete programma's genieten. Opgelet, voorlopig zijn smartphones nog niet ondersteund, dat komt binnenkort.

,

bhaalu instellingen

Op Android-tablets moet je de app downloaden. Op je iPad bekijk je bhaalu door naar de website te surfen. Klik in Safari rechts naast de adresbalk op het vierkante met een pijltje om een snelkoppeling op het Home scherm van je iPad te maken. Als je bhaalu daarna met die snelkoppeling start loopt de website in fullscreen mode zonder navigatiebalken.

bhaalu profielen

De nieuwe website laat je onder andere toe om je profielen te beheren. Je kan elk profiel een eigen naam geven, en je kan ze koppelen aan sociale media (facebook en twitter), zo kan iedere kijker in huis een profiel met zijn eigen facebook of twitter-account gebruiken. Daarnaast kan je in elk profiel ook beslissen of het beveiligd is met een wachtwoord, en of je +16 programma's wil tonen.

bhaalu zenders

Via de website kan je ook je zenders beheren. Ofwel kies je er voor om alles op te nemen, of je opteert om bepaalde zenders niet langer op te nemen. Je kan dat later opnieuw aanpassen naar wens. Het is een eenvoudige manier om zenders die je toch niet bekijkt uit het aanbod te schrappen.

,

bhaalu zappen

De belangrijkste functie is natuurlijk tv kijken. De interface op de tablet stemt grotendeels overeen met die van de bhaalu-box. Tap links op het scherm om de zender-balk te zien.

bhaalu series

Tap in het midden om onderaan de programma's in chronologische volgorde te zien en rechts het overzicht van afleveringen binnen een serie. Tap op het zenderlogo rechts onderaan om het thuis scherm van de zender te zien.

?bhaalu scrubben

Tap bovenaan om de controletoetsen te zien. Je kan je vinger over de tijdsbalk laten glijden om een exact tijdstip in de aflevering te zoeken.

bhaalu tablet

De tablet-versie bevat wel een aantal unieke functies. Zo kan je door rechts bovenaan te klikken de extra functies oproepen. Met een klik kan je programma's toevoegen aan favorieten, of ze aanbevelen via Facebook of Twitter.

bhaalu zoeken

Vooral de zoekfunctie is erg handig. Zoeken kan op acteur, regisseur of titel. Wil je een volledige naam zoeken, gebruik dan quotes, zoals "Bruce Willis". Wie gewoon zoekt op Morgan Freeman (zonder de quotes) zoekt op beide termen apart en vindt niet alleen de acteur, maar ook Piers Morgan de Britse journalist. Als het programma donker staat aangegeven moet het nog uitgezonden worden. Programma's die al opgenomen zijn kan je van hier met een klik starten.

bhaalu epg

Op de bhaalu-box heb je geen EPG (Elektronische Programma Gids). Die heb je wel op de tablet, maar het is een lichtjes andere versie dan je gewend bent. Alle programmablokken zijn immers even lang, onafhankelijk van de duur, en je kan door een zender scrollen zonder dat andere zenders mee scrollen. Ook van hier kan je opnames met een klik starten.

?bhaalu overnemen

Heb je een bhaalu-box in huis, dan kan je Fling & Sling gebruiken. Speelt er een programma via je bhaalu-box op televisie dan kan je dat via een toets ook op je tablet spelen.

?bhaalu doorsturen

Omgekeerd kan ook. Programma's die je vindt in de EPG of via een zoekopdracht stuur je via een toets naar de bhaalu-box. Daarmee wordt het gebruik van bhaalu-box nog handiger.

,

Probeer bhaalu eerst mobiel 8 uur gratis uit. Daarna kan je je proefperiode verlengen met 30 dagen. Binnen deze 30 dagen kan je kosteloos opzeggen. Indien je kiest voor deze optie, bedraagt de toetredingsbijdrage na dertig dagen 65 euro. Ben je na de eerste 8 uur verkocht, dan is de toetredingsbijdrage 49 euro.

De ledenbijdrage van 5 euro per maand begint voor iedereen pas na 30 dagen te lopen, tenzij je in die eerste periode opzegde.

,

De interface ziet er heel eenvoudig uit, maar gedraagt zich soms erg verwarrend. Als je bijvoorbeeld een andere zender wil zoeken in de zenderbalk verwacht je typische veegbewegingen te kunnen maken. Dat kan, maar zodra je je vinger optilt veronderstelt de app dat je die zender wil. De app verandert dan van zender en daardoor stokt de interface. Maak je opeenvolgende veegbewegingen, toch wel een zeer typische gebruiksmethode in tablets, dan reageert bhaalu nogal sloom en kom je meestal in een totaal onbedoelde zender uit.Zolang je vinger op het scherm blijft kan je wel scrollen zonder van zender te wijzigen, maar dat is niet altijd praktisch.  Dat zelfde gedrag heb je in alle 'scrollende' delen van de interface waardoor je aanvankelijk wel eens ongewild van programma wijzigt. Je went uiteraard aan die methodiek maar het had beter gekund.

De EPG, zoekfunctie en Sling & Fling werken wel uitstekend en maken het je een pak makkelijker om content te zoeken en te bekijken. De prijs is erg aantrekkelijk als je enkel voor de tablet-versie kiest. Bhaalu blijft zijn aanbod aanscherpen en verbeteren. Het blijft voor ons de meest intrigerende nieuwkomer in het televisielandschap.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.