Beeld

Review: Toshiba 47YL985G

Klinkt die naam je bekend in de oren? Dat kan, want Jacob Jensen heeft ook voor Bang & Olufsen al designs uit z’n pen getoverd.

Een kader is er nauwelijks te zien bij de 47YL985G. Alleen een metaalkleurig lint omkadert de televisie die op een eenvoudige zwarte, glazen voet staat. Deze Toshiba is daarmee een echt schoolvoorbeeld van de huidige minimalistische lijn in televisiedesign.

De aansluitingen staan helaas allemaal naar achter gericht, een opstelling die vandaag eerder uitzonderlijk is. Geen probleem zolang je het toestel op zijn voet laat staan, maar wie het aan de muur wil hangen moet mogelijk voor kabels met hoekse connectoren kiezen. De selectie aansluitingen is erg volledig, met vier HDMI-aansluitingen en een draadloze netwerkverbinding. 

De remote springt nogal in het oog met zijn grote en opvallende vormgeving. Hij ligt zwaar in de hand omdat het meeste gewicht vooraan zit, maar is dankzij de aangename toetsen toch nog goed bedienbaar. Enkel de D-pad is complex omdat er veel toetsen rond staan, zodat je nogal snel een foute toets aanslaat.

Het bovenste niveau van de menu’s ziet er modern uit en navigeert vlot. De eigenlijke instellingen zitten echter in een eenvoudig jasje. Je moet het ook zonder enige uitleg stellen in de menu’s, dus af en toe even de handleiding in duiken is onvermijdelijk.
 


,

We werken onze testen af met de ‘Hollywood Night’-instelling. Met die beeldinstelling pronkt de Toshiba met een excellent kleurbereik en een neutrale grijsschaal. 

De gammawaarde is weliswaar nogal hoog ingesteld, wat leidt tot zeer donkere middentinten en zelfs een gedeeltelijk verlies van zwartdetail. De beelden zien er wel erg contrastrijk uit.

Het scherm etaleert ook een uitstekende zwartwaarde, maar daar is een voorwaarde aan verbonden: je moet de ‘Active Backlight Control’ die de achtergrondverlichting bijstuurt naargelang de inhoud van het beeld geactiveerd laten.

Doe je dat niet, dan gaat niet alleen de zwartwaarde scherp achteruit maar begint de Edge-LED ook zichtbaar licht te ‘bloeden’ aan de bovenrand van het scherm. We vinden het effect van de ‘Active Backlight Control’ gelukkig niet storend; de helderheid van het beeld verspringt niet ostentatief.

Het scherm van onze testunit heeft een redelijke uniformiteit. Er is weinig ‘clouding’ zichtbaar, maar de linker- en rechterrand van het beeld zijn iets helderder en vertonen een fijne roze tint. 
 


Om toch wat zwartdetail terug te winnen kan je de ‘Helderheid’ met een of twee punten verhogen. Wie een nog beter contrast verlangt, kan spelen met de instelling ‘Zwart/wit niveau’. Dit is eigenlijk een contrastverbeteraar en hij levert degelijk werk. Hij zal vooral de helderste tinten opkrikken en donkere tinten grotendeels ongemoeid laten.

De Toshiba 47YL985G heeft een heel degelijke beeldverwerking, maar gaat hier en daar in de fout bij onze video- en filmframeratetests. Het is mogelijk dat je daardoor af en toe wat kartelranden ziet of moiré-effecten waarneemt in fijn detail.

De ruisonderdrukking is zeer goed, zowel voor HD- als SD-content. Wie graag wat scherpere beelden heeft, moet zeker ‘Resolution+’ uittesten. Die instelling voegt in onze testen scherpte toe zonder vals detail te creëren. Dat werkt goed op HD-beelden, maar ook onze DVD’s winnen wat extra detail. 

Voor een vrij hoog gepositioneerd model zoals deze 47YL985G vinden we de bewegingsscherpte eerder matig. De ‘Clear Scan’-instelling zorgt ervoor dat de ergste wazige randen rond bewegende voorwerpen verdwijnen, maar ze echt scherp maken zit er niet in. Ook de judder in panbeelden blijft gedeeltelijk zichtbaar, met hier en daar een beeldartefact.

,

Met behulp van een optionele kleurmeter kan de YL985 zichzelf kalibreren. Helaas kalibreert deze televisie enkel zijn gammacurve, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Toshiba’s ZL2 die een volledige kleurkalibratie doet. 

Bij de digitale tuners vinden we een volledig aanbod. Sluit je een harde schijf aan via USB, dan kan je zelfs tvprogramma’s van de digitale tuners opnemen naar de harde schijf.

Wie zijn media via USB aanbrengt, zal op deze Toshiba een prima mediaspeler vinden. Op FLAC na speelt hij alle muziekbestanden en ook met video verricht hij uitstekend werk. Enkel DTS-soundtracks moet je achterwege laten maar voorts speelt hij alle videoformaten af, inclusief ondertitels.

Helaas mag je diezelfde prestaties niet verwachten via DLNA, want langs die weg is de speler eigenlijk onbruikbaar. Hij struikelt over haast alle populaire videoformaten en voor muziek weet de speler geen raad met MP3-bestanden die een ID3v2-tag gebruiken.
 


Heb je een recente laptop in huis met Intel-chipset die over WiDi (Wireless Display) beschikt? Uitstekend, dan zie je het beeld van de laptop in 1-2-3 op de televisie. De kwaliteit is uitstekend.

Het is overigens niet alleen handig om snel iets op te zoeken op internet, je kan ook je favoriete mediaspeler of zelfs mediacenter op je pc openen en zo alle problemen met formaatondersteuning bij de tv vermijden.

Uiteraard kan de televisie zelf ook het internet op. Daarvoor is er Toshiba Places, een platform met een eerder matig aanbod dat echter wel alle belangrijke niches dekt. Video-on-demand, muziek, sociale netwerken en games: het is er allemaal.

Ook een volledige webbrowser is trouwens van de partij, en met een optionele camera kan je zelfs Skype gebruiken.

,

Deze Toshiba 47YL985G zit aan onderzijde van het topsegment en dat merk je aan de prijs.

Voor het knappe design en de degelijke prestaties betaal je dus een stevige meerprijs, maar je haalt er wel een competente televisie mee in huis.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.