De merknaam Tannoy is in Engeland zodanig bekend, dat het een soortnaam geworden is die in het woordenboek is opgenomen, met de verklaring: “a communications system with loudspeakers, used for making announcements in publing buildings”.
Vandaag heeft Tannoy een bijzonder breed luidsprekeraanbod, dat systemen omvat die inderdaad kunnen worden gebruikt voor omroepdoeleinden in gebouwen en arena’s, maar ook PA-systemen voor livetoepassingen, studiomonitoren en luidsprekers voor thuisgebruik.
Die laatste groep bestaat onder meer uit het Revolution-gamma, waaruit we uiteindelijk de DC6 selecteerden. In de Revolution-serie zijn ook nog twee vloerstaanders te vinden en een kleinere boekenplankluidspreker, de DC4.
Net als de Pioneer S-71B maakt de Tannoy gebruik van een concentrische luidsprekerindeling, waarbij de tweeter geïntegreerd zit in het centrum van de woofer. Dit zorgt er in principe voor dat alle frequenties precies op hetzelfde moment bij de luisteraar arriveren.
Voor het hoog gebruikt de DC6 een titanium tweeter van 25 millimeter, terwijl daaromheen een 150 millimeter grote woofer zit voor het laag. Maar aangezien in de woofer een opening is voorzien voor de tweeter, zou je ook kunnen zeggen dat de wooferdiameter slechts 125 millimeter bedraagt.
De kast is achteraan, links en rechts opgetrokken uit 15 millimeter dik MDF. De wand vooraan is iets dikker, 18 millimeter om precies te zijn. De DC6 is enkel in een donkerbruine houttint (‘Espresso’) leverbaar – op zich best mooi, maar als die kleur vloekt met
de rest van je interieur heb je natuurlijk een probleem.
De luidspreker is lichtjes trapezoïdaal. De zijwanden zijn niet gebogen, maar staan ook niet parallel tegenover elkaar. Dat is een alternatieve methode om de opbouw van interne staande golven tegen te houden.
Op de voorzijde ontbreken de bevestigingsgaten voor de luidsprekergrille. Die wordt immers met slim verborgen magneetjes op zijn plaats gehouden. Bij duurdere luidsprekers hebben we dat al eerder gezien, maar in deze prijsklasse is dat veel minder gebruikelijk.
Achterop zit een opvallend kleine basreflexpoort, met daaronder een dubbel stel luidsprekeraansluitingen.
,
Sprankelend, gedetailleerd en helder: dat is het karakter van de Tannoys in een notendop.
De positionering van de tweeters is nogal kritisch. Dat komt allicht omdat ze in een soort tunneltje ingewerkt zijn. Als ze niet mooi op oorhoogte staan, krijg je meteen een heel ander geluidsbeeld voorgeschoteld dat een stuk doffer klinkt.
Maar hoe je ook gaat zitten tegenover de DC6 of hoe je ze ook opstelt, het mid en vooral het hoog weten ons niet helemaal te overtuigen. Het geluid is niet zo vloeiend als we zouden willen, en als de muziek wat drukker wordt – dus naargelang er meer instrumenten te horen zijn die gedeeltelijk in hetzelfde frequentiegebied actief zijn – krijg je een soort geluidsbrij te horen waarin de verschillende melodielijnen minder goed volgbaar worden.
Daar tegenover staat dan weer dat de laagweergave wel sterk uit de hoek komt.