Beeld

Review: Sony KD-65X9005A

Uiteraard stak Sony zijn 4K-topmodel ook in het nieuwe design, ‘Sense of Quartz’. Maar door de toevoeging van de in het oog springende luidsprekers links en rechts van het toestel doet het scherm ons meer terug denken aan de Monolitic designs. De drivers van de luidsprekers zijn ingebouwd in glossy zwarte panelen die volledige gelijk lopen met het scherm en als de televisie uit staat lijkt het wel alsof ze in het televisiepaneel zelf ingebouwd zijn. Spectaculair, dat is het wel, zeker aangezien fabrikanten de laatste jaren de luidsprekers liefst zo veel mogelijk verstoppen. Het design roept dan ook erg felle meningen op: love it or hate it.

Sony KDL-65X9005A

Aan de achterzijde vinden we dezelfde selectie aansluitingen als de W9 en W8 reeks. Vier HDMI aansluitingen waarvan een met MHL functie lijkt ons voldoende. Die zijn uiteraard allemaal HDMI 1.4a-compatibel. Sony liet weten dat een firmware update zal volstaan om de aansluitingen naar HDMI 2.0 te brengen.

Twee van de drie USB-aansluitingen staan erg dicht bij de schermrand zodat ze makkelijk te gebruiken zijn. Bij een kolos als deze wil je echt niet diep achter het toestel moeten grijpen. Alle aansluitingen behalve de HDMI-aansluitingen wijzen helaas naar achter, zodat je bij wandmontage mogelijk wat extra verloopstukken moet gebruiken.

,

Het nieuwe Home scherm van Sony doet het uitstekend op dit grote scherm. Dankzij duidelijke iconen, snelle navigatie en een goede onderverdeling vind je snel alle functies terug. Naast de traditionele remote, die iets compacter is dan vorig jaar vinden we ook de nieuwe ‘One Touch Remote’ in de doos. Deze kleine, compacte zapper gebruikt Bluetooth en hoef je dus niet te richten, tenzij om het toestel aan te zetten. Hij ziet er prima uit op de koffietafel en hij leek ons handig genoeg om alle dagelijkse functies te vervullen.

Beschik je over een smartphone of tablet installeer dan zeker ook Sony’s nieuwe Sideview app. Die kan ook dienst doen als remote, maar levert bovendien een prima EPG, en het is de makkelijkste manier om content van je thuisnetwerk op het grote scherm te zetten. Een ‘second screen’ functie ontbreekt op de functielijst, je kan dus geen televisie kijken op je tablet.

,

Net zoals de W9-reeks die overigens een EISA-award in de wacht sleepte maakt de X9-reeks gebruik van een Triluminos achtergrondverlichting. Alle info over Triluminos vind je in dit achtergrondstuk.

Met de Cinema 1 preset blijven de kleuren mooi binnen de HDTV-norm. Kies je voor Cinema 2 dan merk je beduidend fellere kleuren, maar of dat een goede keuze is hangt af van je bronmateriaal. Bij de meeste testfragmenten leek de huidskleur te rood, wat erg onnatuurlijk oogt. Het al dan niet gebruiken van de uitgebreide kleuren wordt gestuurd door de Live Color instelling, je kan daar dus makkelijk mee experimenteren.

We houden het voorlopig op Cinema 1. De grijsschaal is goed, maar de kleurtemperatuur is iets te warm waardoor de beelden wat te rood zijn. Ook de gammawaarde staat vrij hoog (2,4 in plaats van 2,2) wat een donkerder meer uitgesproken beeld levert dat geschikt is voor een verduisterde ruimte. In de huiskamer zien we liever een 2,2 waarde. Pas eventueel de gammawaarde aan in de instellingen. Net zoals de W9-reeks levert de X9 een bijzonder sterk contrast dankzij een zeer goede zwartwaarde gecombineerd met prima zwartdetail.

Bij de beeldverwerking blijkt duidelijk dat de W9 en de X9 verwant zijn. Ook dit 4K-model laat een steek vallen bij het deinterlacen van video-content, een test die zelden problemen oplevert. Gekartelde diagonale lijnen zijn dan duidelijk zichtbaar. Hopelijk is dit op te lossen met een firmware-update. Met film-materiaal zijn de resultaten gelukkig veel beter. Verder levert de Sony uitstekende ruisonderdrukking en een prima contrastverbeteraar die vooral in donkere scenes mooi werk levert.

De bewegingsscherpte is goed, de Sony kan alle detail tonen, of dankzij motion compensation voor erg vloeiende panbeelden zorgen, zij het dan met wat verlies van detail en iets te veel artefacten. De ‘Standaard’ mode voor de ‘Motion Flow’ instelling is het beste compromis. Puristen die een hekel hebben aan motion compensation proberen de ‘True Cinema’ instelling.

,

Zolang er geen echte 4K-content is is scaling natuurlijk van enorm belang. Daarvoor heeft Sony de 4K X-Reality Pro scaling techniek. Die maakt gebruikt van een leerproces dat offline in de labo’s van Sony uitgevoerd wordt. Op basis van dit leerproces analyseert de televisie een binnenkomend Full HD beeld, selecteert het de upscaling parameters die best bij dat soort beelden hoort en vergroot het beeld volgens die parameters.

Sony claimt met die techniek zelfs beelden met bijna evenveel detail als de originele 4K master te kunnen maken. De enige beperking is zoals steeds dat dat sterk van de bron afhangt. Enkel met Full HD bronnen die nog voldoende hoogfrequent detail bevatten is het mogelijk om het beste resultaat te bekomen. Daarvoor zijn er natuurlijk de ‘Mastered in 4K’ Blu-rays. Die zijn niet alleen van topkwaliteit qua detail maar bevatten ook extra kleurinformatie die het Triluminos scherm kan gebruiken. Zo krijg je een 4K-beeld met bijna perfect detail en veel rijkere kleuren die aanleunen bij het kleurpalet dat in de bioscoop gebruikt wordt.

Maar ook bij gewone Blu-rays of HD-bronnen leverde de Sony uitstekende scaling resultaten. Dankzij ‘Reality Creation’ heb je uitgebreide controle over hoeveel scherpte en detail er benadrukt wordt. Begin je van een dvd of SD-zender dan mag je natuurlijk geen wonderen verwachten.

,

Televisies, ze leveren al jaren geen echt leuke klank meer. De luidsprekers moeten steeds kleiner en compacter worden om het design niet te storen. Sony beloofde dat het op deze televisie anders zou zijn. De luidsprekers kregen niet alleen een prominente plaats, ze zijn van een nieuw type: ‘Magnetic Fluid’ speakers. In deze luidsprekers wordt de functie van de demper overgenomen door een magnetische vloeistof. De demper houdt de conus op zijn plaats. Helaas creëert een gewone demper ook secundaire geluidsgolven, omdat het een membraan is. Dat is bij deze Magnetic Fluid speakers niet het geval. De hele constructie kan bovendien compacter, waardoor er minder signaalverlies is en de speaker uiteraard dunner en lichter is.

 

Sony magnetic fluid speaker

 

Hoe klinkt het? Geweldig! Voor het eerst in lange tijd horen we een televisie die gedetailleerde klank produceert, en die niet bij de geringste opstoot de dynamiek zwaar comprimeert. Je hoort behoorlijk wat bas, maar vooral midden en hoge tonen zijn werkelijk uitstekend. De intro van ‘The Struggle Within’ van Metallica, onze klassieke foltertest voor televisieluidsprekers knalt lekker zonder vervorming. Klassiek, rock of vocals klinken allemaal prima en je hoort ook behoorlijk wat stereoscheiding. Voor deze kwaliteit nemen we de opvallende speakers er graag bij.

,

De televisie heeft een volledig aanbod digitale tuners en de optie om die naar USB harde schijf op te nemen. Daarnaast heeft Sony na vele jaren eindelijk werk gemaakt van een degelijke mediaspeler. De zeer volledige muziekspeler toont mooi alle hoesjes op het scherm, en ontbreekt enkel nog ondersteuning voor FLAC. De videospeler weigert enkel Divx bestanden maar doet het wel met de xvid variant. Mkv-bestanden en ondertitels zijn ondersteund. De speler doet zijn werk via USB of DLNA maar voor ondertitels blijf je best bij USB.

Sony Entertainment Network (SEN) is het internetaanbod. Daar vind je Sony’s muziekaanbod Music Unlimited, maar geen Spotify of Deezer. Bij de videodiensten heb je een ruime selectie internet content, maar voorlopig nog geen goede blockbuster Video On Demand dienst.

De X9005 ondersteunt ook Miracast, en wie beschikt over een tablet/smartphone met Miracast of een laptop met Intel WiDi kan makkelijk, snel en draadloos zijn scherm tonen op de televisie. Heb je een Sony Xperia met NFC (Near Field Communication), dan volstaat het om die even tegen de achterzijde van de ‘One Touch Remote’ te tikken om de Mircast mirroring te starten, eenvoudiger kan het niet.

,

4K mag dan nog in zijn kinderjaren zitten, de Sony X9005-reeks is een prachtig toestel. Vooral de uitmuntende klank is een aangename verrassing en hopelijk een nieuwe trend. Sony’s scaling techniek levert prachtige resultaten en je hebt er veel controle over. Combineer met een rijk kleurpalet, uitmuntend contrast en een mooie set extra’s en het is een echte winnaar. Een gratis firmware update voor HDMI 2.0 betekent dat je ook gerust bent naar de toekomst toe.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.