Beeld

Review: Samsung UE55F9000

Samsungs UHD-tv’s zien er opvallend bescheiden uit. Een licht metalen kader en een eenvoudige metalen voetplaat, je zou bijna denken dat het om een gewone middenklasser gaat. Toch vinden we het een betere keuze dan het oorspronkelijk design waarin het scherm in reusachtig frame stond dat wat aan een schildersezel deed denken en enorm veel plaats innam.

De eenvoud van het design zie je ook weerspiegeld aan de achterzijde. Weg zijn bijna alle aansluitingen, die zijn verhuisd naar de One Connect box. Dat is een aparte, compacte unit waarop alle aansluitingen staan en die je met één kabel verbindt met het televisietoestel. Op de rug van de tv vind je verder nog slechts één usb-aansluiting en de CAM-slot. Verder moet je enkel nog een stroomkabel voorzien naar de televisie. De One Connect box biedt verschillende voordelen. Ten eerste is kabels verbergen en een nieuwe bron aansluiten een pak makkelijker met deze oplossing. Zeker bij wandmontage zijn dat niet te onderschatten troeven. Maar Samsung heeft ook de ‘Smart Evolution Kit’ geïntegreerd met de One Connect box. Als er een upgrade uitkomt, dat wissel je gewoon de oude One Connect box in voor een nieuwe. Zo kan Samsung naast nieuwe functies en rekenkracht ook nieuwe aansluitingen voorzien. De F9000 beschikt nog niet over HDMI 2.0 aansluitingen, maar die kan Samsung dus probleemloos voorzien als het een upgrade uitbrengt.

,

Zoals het een topmodel betaamt heeft Samsung de F9000 van alle mogelijk gebruiksgemak voorzien. De klassieke remote is aangevuld met een Bluetooth touch remote die je bovendien kan programmeren om dienst te doen als universele remote voor je Blu-ray-speler en settopbox voor tv. Een bijgeleverde IR-blaster geeft de commando’s door aan die toestellen, die je dan ook netjes uit het zicht kan installeren. Opstellen werkt perfect maar Samsung moet wel nog wat sleutelen aan het gemak waarmee je de andere toestellen bedient. Voor heel wat basisfuncties moet je immers te veel toetsaanslagen gebruiken.

De Smart Hub en Quad Core processor zorgen voor een bijzonder vloeiende en aangenaam ervaring als je de vele mogelijkheden van de televisie doorbladert. Wat je ook zoekt, de intuïtieve onderverdeling van de schermen helpt je om alles snel te vinden.

De Bluetooth remote beschikt over een ingebouwde microfoon, en aan de bovenzijde van het scherm vind je een inklapbare camera. Stemcommando’s en gebaren zijn behoorlijk verbeterd tegen vorig jaar maar blijven naar onze mening nog te onbetrouwbaar om een plaats in te nemen als vaste bedieningsoptie.

,

Of je voordeel haalt uit de enorme hoeveelheid pixels op een UHD-scherm hangt af van twee zaken: de grootte van het scherm en de kijkafstand. En strikt genomen begin je op een 55 inch scherm pas voordeel te ondervinden van deze resolutie als je dichter dan twee meter bij het scherm zit. Dat komt ongeveer overeen met anderhalve schermdiagonaal, een kijkafstand die we adviseren voor echte filmbeleving. Voor wie verder zit is er nog steeds een subtiele meerwaarde, maar die neemt zeer snel af naarmate je voorbij een kijkafstand van drie meter gaat.

Daarmee wordt ook onmiddellijk duidelijk dat we 55 inch schermen zowat als de kleinste maat moeten beschouwen waarop UHD-resoluties nog zinvol zijn. Bij kleinere schermmaten moet je immers nog dichter zitten, en dat is vrij onwaarschijnlijk, tenzij je kids hebt die dagelijks op een meter afstand voor de televisie geparkeerd zitten.

Desondanks achten we het wel waarschijnlijk dat UHD op termijn toch naar kleinere schermen komt. Als de prijzen voldoende dalen, zal er uiteindelijk weinig reden zijn om nog voor een Full HD toestel te kiezen. Iets gelijkaardig hebben we een aantal jaar geleden gezien op 32 inch schermen die uiteindelijk ook afstapten van HD Ready en allemaal Full HD gebruikten.

,

Het belang van een goede scaler op UHD-televisies kan niet genoeg onderlijnd worden. Echte 4K-content is immers nauwelijks beschikbaar, en dus moeten we het nog even stellen met onze huidige Full HD content. Samsung gaf zijn scaler de ronkende naam ‘Quadmatic Picture Engine’ mee. De prestaties van deze scaler zijn uitstekend. Start je van een prima bron, zoals een recente Blu-ray dan is het beeld verbazend scherp. ‘Alice in Wonderland’ heeft er nooit zo scherp uitgezien. Maar zelfs met minder goede bronnen leverde de Samsung beter dan verwachtte resultaten. Zelfs onze dvd’s kwamen er nog meer dan behoorlijk uit. De scaler haalt probleemloos heel veel ruis weg, en drukt ook behoorlijk wat compressieruis naar de achtergrond. Uiteindelijk stoot je eerder op de beperkingen van de MPEG2-compressie die gebruikt is op de dvd, dan dat je de upscaling in de fout ziet gaan.

Uiteraard blijven ook de basisprestaties van het scherm heel belangrijk, en ook daar scoort deze televisie zeer goed. De beeldverwerking is uitstekend. Ook de bewegingsscherpte scoort zeer goed. Net zoals alle top lcd-modellen verliest de Samsung een minimum aan detail bij panbeelden. Er blijft altijd een zeer kleine vage rand rond bewegende objecten. Wil je ook motion interpolation gebruiken om panbeelden zo vloeiend mogelijk te maken, kies dan voor ‘Smooth’ in de ‘Motion Plus’ instelling. Die genereert naar onze smaak echter iets te regelmatig een zichtbaar beeldartefact en dus prefereren we ‘standaard’.

Het scherm heeft een prima uniformiteit. Van wolkvorming in het beeld is er geen sprake. Enkel aan de linker- en rechterrand is het beeld een tikje lichter, en in een donkere kamer zie je ook dat de hoeken iets helderder zijn. In een normale kijkomgeving zal dit echter nooit een probleem vormen.

De UE55F9000 biedt een sterk contrast. De zwartwaarde is erg goed, en het scherm toont alle zwartdetail. ‘Micro Dimming Ultimate’ en ‘Precision Black’ vormen samen een vorm van lokale dimming op dit scherm. Heldere voorwerpen op een echt donkere achtergrond leiden bovendien niet tot een lichte halo rond het voorwerp, een puike prestatie. Het kleurbereik is uitstekend, al zijn de meeste kleuren wat te helder. Je compenseert dat door de ‘kleur’ instelling licht te laten dalen.

De grijsschaal is uniform maar stond op ons toestel vrij koel, waardoor beelden een lichte blauwe tint hebben. De F9000 kan beter gekalibreerd worden, maar deze resultaten zijn degelijk.

De klank viel beter mee dan verhoopt, en is voor al je televisie doeleinden meer dan behoorlijk. De set produceert een degelijk volume zonder al te snel tegen de beperkingen aan te lopen van zijn compacte luidsprekers. Wie echter geluid zoekt dat past bij een UHD-tv beleving zal toch een soundbar of surround-set moeten overwegen.

,

Samsung biedt een enorm rijke set extra’s op zijn toestellen. Deze topper is uitgerust met een dubbele digitale tuner. Wie echter hoopt een telenet-kaart in de CI+-slot te stoppen en denkt te kunnen opnemen en tegelijk een ander kanaal te bekijken moeten we waarschuwen. Dat kan alleen als een van beide kanalen onversleuteld op de kabel zit, en in praktijk zijn dat enkel de kanalen van de VRT (Eén, Canvas, Ketnet). VTM opnemen en tegelijk 2BE opnemen bijvoorbeeld is dus niet mogelijk.

De mediaspeler van Samsung is al geruime tijd een uitstekende oplossing, en dat blijft ook nu het geval. Helaas speelt hij wel geen 4K-video bestanden tenzij die gebruik maken van Samsung’s eigen formaat. Daarin gebruikt Samsung vier FullHD streams die de televisie naadloos aan elkaar tegelt tot een 4K-beeld. Conversiesoftware is helaas niet bijgeleverd.

De Smart Hub biedt tot slot een zeer rijk aanbod internet-content, of je nu op zoek bent naar video on demand, muziek, sociale netwerken of een beetje ontspanning.

,

De UE55F9000 toont dat 55 inch voorlopig echt de ondergrens is waar 4K-resoluties zinvol zijn. De Samsung heeft een uitstekende scaler aan boord die zelfs met dvd-content uitstekende prestaties levert. Maar geniet vooral van de beste HD-content. Het uitstekend contrast en goed kleurbereik zorgen voor mooie beelden, al mag de grijsschaal beter gekalibreerd worden in de fabriek. Voor een 4K-toestel is de prijs bovendien redelijk, zeker als je de rijke set extra’s in aanmerking neemt. Dankzij de One Connect box ben je ook gegarandeerd van een eenvoudig, zij het dan niet gratis, upgrade pad naar HDMI 2.0.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.