Beeld

Review: Samsung UE55F7000

Wie de F7000 en F8000 naast elkaar zet, ziet meteen een aantal opvallende verschillen. Zo gebruikt de F7000 een klassieke rug waarop alle connectoren zichtbaar zijn, en geen ‘Clean Back’-design zoals de F8000 (lees hier de test). De dunne schermrand in geborsteld licht metaal moet niet onderdoen voor het grotere model.

Het is vooral de voet die er wat doordeweekser uitziet. Verdwenen is de prachtige boog, die hier plaatsmaakt voor een geborsteld metalen voetplaat met een vrij dunne nek waarop het Samsung-logo pronkt. Het gaat overigens niet om een draaivoet.

Op aansluitingen hoef je absoluut niet in te leveren. Vier HDMI-aansluitingen, waarvan er e´e´n geschikt is voor smartphones via MHL, lijken ons voldoende. Daarnaast zien we de gebruikelijke selectie oudere aansluitingen, maar net als de F8000 stelt ook deze televisie het zonder VGA-aansluiting. Alle aansluitingen staan zijwaarts of naar onder gericht, ideaal voor een erg strakke wandmontage.

,

De gebruiksinterface van Samsung is erg overzichtelijk. De nieuwe Smart Hub is onderverdeeld in vijf pagina’s: een voor alle sociale apps zoals Facebook en Skype, eentje voor alle gewone apps, een voor televisie en S-recommendation, een voor films en een voor media.

Die onderverdeling werkt zo intui¨tief en handig dat we het veruit een van de beste Smart TV-interfaces vinden die momenteel beschikbaar zijn. Het toestel beschikt over een quad-core processor zodat de interface ook erg lichtvoetig werkt. Alle acties lopen lekker snel.

Net zoals bij de F8000 zijn er ook heel wat extra bedieningsopties voorzien. Naast de gewone remote is er nog een Bluetooth ‘touch’-remote. Die ziet er heel stijlvol uit. Het gebruik is echter behoorlijk wennen, al reageert ze best nauwkeurig en prompt. Je moet in elk geval tevreden zijn met een minimum aan toetsen. Dankzij de bijgeleverde IR-blaster kan je die touch-remote ook gebruiken om bijvoorbeeld een settopbox voor digitale televisie aan te sturen. 

De installatie verloopt vlot, maar de gebruikservaring is niet ideaal. Voor heel wat functies moet je erg veel toetsaanslagen door, zoals bij opnames bekijken, de tv-theek openen en dergelijke meer. Uiteraard zijn ook gebaarherkenning en spraakherkenning weer van de partij. De ingebouwde camera verschijnt wanneer je er een lichte druk op geeft en de microfoon zit verscholen in de touch-remote. Toch blijven deze functies nog steeds eerder een nieuwigheid dan een nuttige toevoeging.

,

Op papier levert de 7000-reeks een klein beetje bewegingsscherpte in tegenover de 8000-reeks. In de praktijk blijkt dat echter behoorlijk goed mee te vallen. Met de ‘Motion Plus’-instelling op ‘standaard’ zien we eigenlijk nagenoeg alle detail. Panbeelden zijn ook erg vloeiend en er is weinig of geen sprake van wazige randen.

De motion compensation-technologie van Samsung veroorzaakt wel wat zichtbare artefacten, en die worden nog duidelijker zichtbaar als je voor de ‘Smooth’- instelling kiest. Die levert dan wel erg vloeiende panbeelden zonder schokken. Heb je een hekel aan motion compensation, kies dan gewoon voor ‘Clear’.

Samsung heeft dit jaar hard gewerkt aan de uniformiteit van zijn panelen, en de F7000 presteert degelijk in dat opzicht maar moet de F8000 wel laten voorgaan. Op ons toestel zagen we rechts onderaan een heldere hoek waar de achtergrondverlichting licht doorscheen.

De beeldverwerking van dit toestel is absoluut uitstekend. De de-interlacing is perfect en aangezien de Samsung zo goed als alle video-en filmframerates herkent, is de kans op gekartelde lijnen erg klein. Ook de ruisonderdrukking scoort uitstekend, dus laat die gewoon in ‘auto’ staan. Compressieruis werkt het toestel iets minder goed weg; daar is de score eerder gemiddeld.

De kleurweergave van deze televisie is behoorlijk maar de kalibratie kan iets beter. Zo is het kleurbereik prima maar zijn de meeste kleuren wat te helder. Dat is gelukkig gemakkelijk te compenseren door de ‘Kleur’- instelling een paar stappen te laten zakken. De grijsschaal is stabiel maar vertoont wel een lichte magenta tint. De zwartweergave is uitstekend en het scherm toont erg veel zwartdetail.

Wil het beeld nog iets levendiger, dan activeer je ‘Dynamisch contrast’. Blijf dan wel bij de ‘laag’- of ‘midden’-stand om overdreven uitvlakken van detail te vermijden. Minder goed is dat het scherm vrij gevoelig lijkt te zijn voor kijkhoekproblemen. Al van bij een beperkte hoek verliest het scherm wat kleurin- tensiteit. De geluidskwaliteit is niet beter dan gemiddeld. Voor televisiecontent is het zeker voldoende, voor film en muziek niet.

Net zoals de F8000 beschikt dit model overigens over de ‘Sound Customiser’. Met een aantal eenvoudige testen maak je je eigen geluidsprofiel op, wat vermoedelijk uitgevoerd wordt als een equaliserinstelling. Dat is zeker een aanrader. 

,

Ook in dit departement lever je weinig in. We vermeldden reeds alle extra’s voor de bediening, waardoor je meteen al weet dat dit toestel onder meer een ingebouwde camera heeft voor Skype.

Verder is er een volledige set digitale tuners, waarlangs je kan opnemen naar een externe harde schijf. Dit zijn overigens ‘dual tuners’: je kan dus een programma opnemen en naar een ander kijken. Althans, op voorwaarde dat slechts een van beide kanalen versleuteld is, want het toestel beschikt slechts over één CAM-slot.

De mediaspeler levert prima werk, zowel via USB als DLNA. En dankzij de uitgebreide app-bibliotheek heeft het Smart TV-gedeelte heel wat te bieden. Opvallend is dat Samsung naast MovieMaxx, en MovieMe nu onlangs ook DVDPost toevoegde als VOD-aanbieder. Daarmee heb je er alweer een optie bij om films te kijken.

,

Deze Samsung F7000 moet maar nipt de duimen leggen voor de F8000 uit eigen huis. Het toestel combineert een uitstekende beeldkwaliteit met degelijk geluid en een uitgekiend Smart TV-aanbod. Je laat dus enkel een unieker design liggen en een marginaal betere beeldkwaliteit. 

De prijs die bij deze review wordt vermeld, is de officiële adviesprijs. Reële winkelprijzen liggen lager en hebben de neiging te dalen in de maanden na de introductie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.