Beeld

Review: Samsung UE40F6750

De Samsung F6750-reeks ziet er naast een topper als de F8000 misschien wat gewoontjes uit, maar het ‘One design’ komt nog steeds erg net voor de dag. Het fijne kader van zes millimeter – afgelijnd met een metalen strip en onderaan het logo – staat op een mat metaalkleurige, vierpotige voet.

Het toestel heeft een iets breder profiel dan de topmodellen, maar met een diepte van vijf centimeter zal het er nog steeds elegant uitzien wanneer je het ophangt aan de muur.

De HDMI-, USB- en kabel/satellietaansluitingen staan zijwaarts georiënteerd, de andere aansluitingen wijzen naar achter. Daar moet je mogelijk rekening mee houden. Samsung levert wel een stroomsnoer mee met een hoekse connector, zodat die alvast niet in de weg zit.

De afstandsbediening van Samsung is dit jaar compacter. De lay-out is goed en de opschriften zijn duidelijk, maar door die compacte vorm liggen de toetsen erg dicht bij elkaar en oogt de remote ook wat complexer. In de praktijk valt het gelukkig goed mee, want de belangrijkste toetsen herken je op de tast dankzij de goede vormgeving en het aangename materiaal.

Naast de klassieke zapper levert Samsung ook een ‘Touch Remote’ mee, die beter geschikt is wanneer je regelmatig in de Smart Hub-omgeving werkt. Deze remote gebruikt Bluetooth en hoef je dus niet te richten. Met behulp van een kleine, bijgeleverde IR-blaster kan je de Touch Remote ook gebruiken als universele afstandsbediening voor een settopbox en/of Blu-ray-speler.

De  installatieprocedure is erg eenvoudig, maar aan het gebruiksgemak kan nog gesleuteld worden. Sommige belangrijke functies zijn te lastig bereikbaar. 

De Touch Remote bevat bovendien een microfoon voor de stemherkenning, want ook die is present op de F6750. Ondanks de aantrekkingskracht ervan blijven we terughoudend over stemcommando’s. Ze zijn nog steeds niet volwassen genoeg voor comfortabel en zorgeloos gebruik. Op de F8000 leek de stemherkenning bovendien vlotter te verlopen dan op dit model, en daar zit de sterkere processor van het topmodel mogelijk voor iets tussen.

De dual-core processor van de F6750 zorgt wel voor een vlotte ervaring in de mooie Smart Hub-interface. In vijf schermen – ‘Apps’, ‘Social’, ‘On TV’, ‘Movies & TV Shows’ en ‘Video, Foto en Muziek’ – vind je alle Smart TV-functies van de televisie terug. De Smart Hub-interface neemt je op het gebied van content ook echt bij de hand: in een mum van tijd weet je alles te vinden.

,

De Samsung F6750 pakt uit met een bijzonder goede beeldverwerking. Automatische ruisonderdrukking maakt kort werk van willekeurige ruis en werkt compressieruis gedeeltelijk weg. De de-interlacing is uitstekend en het toestel herkent probleemloos alle video- en filmframerates, zodat je zelden of nooit gekartelde lijnen zal zien.

De beelduniformiteit is prima, met enkel wat milde clouding. Aan de rand is er ook geen sprake meer van echt duidelijke lichtlekkage, maar er is wel een kleine boord van enkele centimeters zichtbaar waar het beeld iets helderder is. Dat fenomeen is overigens enkel zichtbaar op testbeelden en nooit op echte content.

De bewegingsscherpte is uiteraard een van de belangrijkste punten waarop je inlevert bij iets lager gepositioneerde modellen. Deze Samsung toont nog voldoende detail, maar het verlies is ook hier duidelijk.

Met de ‘Standaard’-instelling voor Motion Plus haal je veel schokken weg uit panbeelden, maar introduceert het toestel helaas wel behoorlijk wat artefacten. ‘Smooth’ zorgt voor erg vloeiende beelden ten koste van meer fouten, terwijl ‘Clear’ enkel detail bewaart maar panbeelden niet verbetert.

Wat kleurweergave betreft moet de F6750 nauwelijks onderdoen voor de duurdere modellen. Het kleurbereik is uitstekend en de grijsschaal is zo goed als neutraal. Enkel in de middelste tinten is er een zeer flauwe rode tint waarneembaar, die weliswaar nooit zichtbaar wordt bij echte beelden.


 

Het scherm levert bovendien een uitstekend contrast. Wil je dat nog benadrukken, dan speel je best wat met de instelling ‘Zwarttinten’. Door die één of twee stappen hoger te zetten maak je de weergave van de donkerste tinten iets donkerder zonder de lichte tinten aan te tasten of de kleurweergave te beïnvloeden.

'Dynamisch Contrast’ doet dat wel, en daardoor gaat soms wat te veel witdetail verloren of is er een zichtbare impact op de kleurweergave. 

,

Ten opzichte van de hogere modellen lever je relatief weinig functionaliteit in bij deze F6750. Dit model beschikt bijvoorbeeld niet meer over een ‘Smart Evolution’-slot en kan dus niet geüpgraded worden, en ook de twin tuner en ingebouwde camera ontbreken.

Schaf je de optionele camera aan, dan kan ook dit model gebruikmaken van gebaarherkenning, gezichtsherkenning en Skype. Alle andere functies zijn echter standaard aanwezig. Zo beschikt ook deze televisie over S-Recommendation, de nieuwe aanbevelingsdienst van Samsung die rekening houdt met je kijkgedrag en het tijdstip.

Je kan S-Recommendation koppelen aan je Telenet- of Belgacom-settopbox, maar dan moet je wel de Touch Remote gebruiken als universele afstandsbediening. Aangezien we die integratie nog wat gebrekkig vinden, zal S-Recommendation vermoedelijk beter tot zijn recht komen wanneer je de ingebouwde digitale tuners gebruikt.

De mediaspeler is een uitstekende speler die zowel via USB als DLNA met haast al onze testbestanden overweg kan. Ook ondertitels zorgen niet voor problemen en de muziekspeler kan zelfs FLAC-bestanden lezen. 

Interessant is dat je ook bestanden die je in een clouddienst opslaat kan afspelen. Vorig jaar werkte dat enkel nog met SugarSync, dit jaar zijn daar de erg populaire diensten Dropbox en Skydrive bijgekomen.

De meeste extra’s zitten natuurlijk in de Smart Hub. Samsung heeft daar intussen een erg rijke set internettoepassingen samengebracht. De kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws zorgen voor nieuwsberichten, Spotify en Deezer voor muziek. Naast YouTube, DailyMotion en Vimeo krijg je ook een ruim filmaanbod voorgeschoteld via MovieMe en MovieMax Online. Die laatste dienst is ook volledig geïntegreerd in het ‘Films en TV reeksen’-paneel van de Smart Hub.

Met de RTBF catch-up TV-dienst bekijk je ook programma’s van de RTBF in uitgesteld relais. Wie weet mogen we ooit ook een dergelijk initiatief verwelkomen van de Vlaamse diensten. 

De smartphone-app van Samsung is nog steeds niet beschikbaar op onze Android-smartphone, die nochtans al de meest recente versie van Android (Jelly Bean) gebruikt. Ook de iOS-versie is erg beperkt. Samsung reserveert de beste features, zoals het overnemen van het televisiescherm op je smartphone, voor de eigen Galaxy-telefoons. Een jammere keuze vinden we dat. Fabrikanten zoals Panasonic en Philips tonen dat daar echt geen reden toe is.

Samsungs nieuwe interface is overigens wel bijzonder overzichtelijk en handig. 

,

De Samsung F6750 biedt heel wat uitstekende functies. In combinatie met de prima beeldkwaliteit en zeer aantrekkelijke prijs is dit dan ook een aanrader.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.