We gaan ons niet uitspreken over wie eerst was, maar het valt op dat het design van deze Samsung-speaker wat doet denken aan de SRS-BTX500 van Sony (lees hier de test). Dat heeft vooral met de afgeronde zijkanten in geborsteld metaal te maken.
Maar de DA-F60 is heel wat compacter, en daardoor ook handzamer in sommige situaties. De DA-F60 deelt nog een kenmerk met de speaker van Sony: NFC. Het is zonder twijfel een van de trends van het jaar, en we zijn daar niet rouwig om.
Als je over de juiste smartphone beschikt (zoals een Galaxy S4, of in ons geval: een Nokia Lumia 920) moet je de telefoon gewoon tegen het Nespresso-achtig NFC-symbool aan de zijkant tikken om een verbinding te maken. Dit is technologie zoals het hoort: eenvoudig en snel.
,
We twijfelen er niet aan dat de Samsung-speaker tegen een stootje kan. Het voelt allemaal robuust aan, al is de achterzijde iets fragieler omdat de cover ervan afneembaar is. We nemen aan dat Samsung van plan is om covers in andere kleuren aan te bieden, al hebben we daar geen bewijs voor.
Aan de achterkant vinden we ook een inklapbare voet om de speaker recht te zetten op een tafel. Een uitsparing in het midden van dit voetje geeft toegang tot een paar aansluitingen: een USB-poort die schijnbaar enkel dient voor firmware-upgrades en een 3,5 millimeter ingang.
In de doos vinden we ook een zachte lederen hoes die rond de voorkant van de DA-F60 past. Een paar magneetjes houden de hoes op zijn plaats tijdens transport. Zo’n hoes vinden we wel een goed idee, maar als je de speaker in gebruik hebt dient het stuk leder tot niets en hangt het wat in de weg.
Het apparaat ligt wat zwaarder in de hand. Wij vermoeden een link met de nogal stevige autonomie van 12 uur die Samsung voorspelt, of toch met de batterijen die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Een zeer leuk designtoets vinden we de volumeknop: je drukt eerst een cirkel aan de zijkant in, waarna die naar buiten springt als draaibare knop.
,
NFC is niet het enige ‘buzzword’ dat bij de DA-F60 hoort. De speclijst vertelt ons dat de speaker Apt-X onder-steunt, een codec die een betere klank via Bluetooth toelaat. Als je telefoon of tablet die ook ondersteunt, weliswaar. Samsung is duidelijk fan van de technologie – zo is aptX ook present bij zijn nieuwste lichting smartphones en op producten als de DA-E750 dock met buizenversterker (lees hier de test.) Al is de verbetering die aptX op een mobiel speakertje biedt uiteraard kleiner dan op een grote speakerdock.
Vet. Dat is het woord dat het best past bij het geluid dat uit de DA-F60 komt. Onze oren spitsen zich van bij de eerste track die uit de Samsung rolt, want uit deze al bij al kleine speaker rollen bassen die je niet voor mogelijk houdt.
En als je het volume openschroeft, steekt vervorming nauwelijks de kop op. Maar ook het hoog en mid zit goed, wat voor een zeer muzikaal totaalbeeld zorgt. Van Portishead tot Neil Young, het klinkt allemaal prima. Zet je het echt heel luid, dan kunnen de lage tonen wat teveel van het goede worden – maar voor gebruik buiten in de tuin is die extra streep bas mooi meegenomen, want in de buitenlucht gaan lage frequenties sneller verloren.
De Samsung DA-F60 was 'Beste Keuze' in het dossier mobiele speakers in FWD49.