Wanneer je hem naast andere versterkers ziet staan, lijkt de Brio-R meteen de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt te zijn. Hij is immers maar half zo breed dan een klassieke versterker. In combinatie met de geringe hoogte (8 centimeter) en diepte (31 centimeter) is het dan ook eenvoudig om een plaatsje te vinden voor de Brio-R.
Maar til de Rega even op, en je krijgt meteen in de gaten dat dit kleintje inhoud heeft. Een deel van dat gewicht mag op het konto worden geschreven van de goed gedempte behuizing, die is opgebouwd uit stevige aluminium panelen. Die panelen helpen trouwens ook een handje bij de afvoer van hitte, waardoor ze redelijk warm kunnen worden.
Tel daar nog een verrassend kloeke transformator bij – Rega claimt dat de Brio-R 50 watt levert (bij 8 ohm) en raad weet met luidsprekerimpedanties tot maar liefst 1,7 ohm – en het wolf-in-schapenvachtgehalte stijgt meteen aanzienlijk.
De constructie ziet er netjes uit en ook de afwerking is prima, al doet het ontwerp wat ‘industriëler’ aan dan bij de mainstream merken. Op de achterkant zitten vijf analoge cinch-ingangen, waarvan er één bestemd is voor – hoe kan het ook
anders? – een platenspeler met een MM-element. De luidsprekerterminals – goed voor één paar speakers – staan nogal dicht op elkaar, maar dat kan ook moeilijk anders met zo’n kleine beschikbare oppervlakte.
Niet van de partij: toonregelingen en een hoofdtelefoonaansluiting. Wie een hoofdtelefoon wil gebruiken, zal dus moeten investeren in een losse hoofdtelefoonversterker.
De geselecteerde ingang wordt op het voorpaneel aangeduid met een oplichtend LED’je, terwijl je met de drukknop door de verschillende ingangen bladert. Het volume laat zich aangenaam bedienen, zowel met de draaiknop (een lekker gedempt draaiend exemplaar) als met de meegeleverde afstandsbediening.
Die laatste is overigens een primeur voor deze Rega-versterker, want de vorige versies van de Brio moesten het zonder remote stellen. Vandaar ook de R in de naam.
,
Onder begeleiding van een rood oplichtend Rega-logo op het frontpaneel zetten we onze selectie testtracks in gang. Daarbij maakt de Brio-R meteen een erg volwassen indruk: in termen van dynamiek, controle, detail en extensie valt er bitter weinig negatiefs aan te merken op de kleine Rega, die een stuk krachtiger lijkt te zijn dan het eerder bescheiden vermogen doet vermoeden.
Daarnaast zit er ook een aanstekelijke, energieke drive in het geluid, die ons spontaan doet denken aan de Naim Nait 5i. Tel daar nog de prima presterende phonostage bij, en je krijgt heel wat waar voor je geld. Maar perfect is de Brio-R ook weer niet: zo valt de soundstage kleiner uit dan bij de beste leerlingen van de klas en mocht er ook nog wat meer souplesse en lucht in de weergave zitten.
Als totaalpakket maakt de Rega Brio-R echter een meer dan goede indruk, en dankzij de bovengemiddeld goede phonostage al helemaal voor vinylliefhebbers met een wat kleinere luisterruimte.