Geluid

Review: Sony SRS-BTX500

Het geheim – en meteen de grote troef van deze speaker – achter de moeiteloze configuratie van de BTX500 is NFC (Near Field Communication). Een Bluetooth-speaker is een uitstekende toepassing voor deze technologie. In plaats van in de instellingen van je telefoon te duiken, moet je de twee toestellen gewoon fysiek met elkaar in contact brengen. De NFC-chips in de speaker en telefoon contacteren elkaar dan en leggen automatisch een verbinding via Bluetooth.

Sony is wellicht het bedrijf dat op dit moment het meest in deze technologie gelooft, want NFC vind je vanaf dit jaar op talloze producten van het Japanse merk terug, tot de televisies toe.

Een gevolg van het gebruik van NFC is dat je bij gebruik van meerdere Bluetooth-toestellen minder zorgen hebt. Als je van telefoon of tablet wil wisselen, moet je gewoon het nieuwe toestel tegen de BTX500 houden.

Het instellen van de BTX500 is dus kinderspel als je over een NFC-compatibele telefoon beschikt, zoals de meeste topmodellen van Samsung, HTC en uiteraard Sony. Niet-NFC-compatibele apparaten – denk onder meer aan de iPhone en iPad – moet je echter nog wel op klassieke wijze koppelen. Dat is niet zoveel werk meer, maar vereist toch op z'n minst dat je in de instellingen van je telefoon duikt.

,

De BTX500 is een speaker die vooral heel breed is. Hij is naar de gewoonlijke Sony-kwaliteitsnormen gebouwd, met een behuizing waarvan letterlijk de uiteinden in geborsteld metaal zijn uitgevoerd. Aan de rechterzijde staan de meeste knoppen geparkeerd, op de volumetoetsen en een knopje met een telefoonsymbool ernaast na.

Inderdaad, dit is niet enkel een draagbare Bluetooth- speaker maar ook een toestel dat je als handsfreeset kan gebruiken bij telefoongesprekken.

De achterkant van de vrij zware Sony-speaker is glad afgewerkt en lijkt krasbestendig te zijn. Handig is de ingebouwde en inklapbare stand, zodat de BTX500 gemakkelijk recht op een tafel kan worden geplaatst. In de doos vind je trouwens ook nog een draagtas, zodat de speaker een uitstapje normaal gezien wel overleeft. 

,

Sony heeft met de BTX500 z’n best gedaan om een mobiele speaker te creëren die stevig uit de hoek kan komen. Het is een krachtige speaker, maar ook een verfijnde die zowel met Glenn Hansard en Marketa Irglova als Sonic Youth om kan.

Bij hoge volumes doen de bassen wat denken aan scheepsmotoren, maar wie voor volume gaat buiten in de tuin – de buren zijn op vakantie, hoop ik? – zal dit appreciëren. Bij gebruik in huis valt vooral op hoe wijds de BTX500 klinkt.

De BTX500 stelt wel wat teleur als je hem gebruikt voor handenvrij bellen. Telefoonverbindingen klinken dof en de verbinding lijkt dan ook minder stabiel – wat deels op het conto van de waardeloze SBC-code geschreven mag worden die voor telefoongesprekken over Bluetooth gebruikt worden.

Op de specificatielijst van deze speaker zien we ook ondersteuning voor Apt-X, maar door gebrek aan een Apt-X-compatibele speler ten tijde van deze test hebben we dit niet kunnen uitproberen.

Gebaseerd op onze ervaringen in het verleden verwachten we echter niet dat er bijzondere problemen gaan zijn met het streamen met Apt-X, al stellen we ons de vraag – zoals altijd bij compacte speakers als deze – of je deze meerwaarde van Apt-x wel zal merken. Maar goed: slecht zal het niet klinken.

De Sony SRS-BTX500 was een Beste Koop van FWD in het dossier mobiele speakers in FWD48 (hier te koop in PDF-formaat).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.