Zullen we anders beginnen met wat niet op deze Pioneer aanwezig is? Het antwoord verrast misschien, maar het is Bluetooth. Laat dat net het ene ding zijn dat wel op haast elke andere draagbare speaker van het moment aanwezig is.
,
Ter compensatie is de A3 wel uitgerust met zowat elke andere draadloze technologie die de ingenieurs van Pioneer in deze relatief compacte behuizing wisten
te proppen. Te beginnen met AirPlay, wat deze speaker meteen interessant maakt voor iPhone- en iPad- gebruikers.
Maar ook Android-bezitters hoeven hun gezicht niet meteen af te wenden. Zij kunnen namelijk draadloos muziek streamen naar de Pioneer via Wi-Fi Direct. Prijkt de merknaam ‘HTC’ op jouw telefoon, dan kan er ook via de HTC Connect-functie muziek worden verstuurd.
En als die gebruiksscenario’s echt niet bij jou passen, dan is er nog de optie om liedjes te streamen via DLNA. Dan stuur je muziek door vanaf een DLNA- controller of via de Pioneer-app op je smartphone. Om het lijstje van bronnen volledig te maken, vermelden we nog de line-in en USB-poort die Apple-toestellen toelaat om muziek via een kabel naar de A3 te pompen.
Het is je misschien opgevallen dat een aantal van de bovenstaande opties een netwerk vereisen. Dat lijkt een grote beperking, want een mobiele speaker wordt vaak gebruikt op plaatsen waar geen Wi-Fi is.
Pioneer speelt daar op in met de Wi-Fi Direct-functie. De A3 brengt dan een eigen netwerkje in de lucht, waarmee je kan verbinden met een mobiel toestel. Op dat moment kan je via AirPlay (voor Apple-apparaten) en met compatibele Android-telefoons toch gewoon muziek streamen. Best handig, dat!
,
Wat ons betreft heeft de´ grootste troef van de A3 niets te maken met een overvloed aan streamingmogelijkheden, maar wel met de behandeling die de behuizing kreeg. Hierdoor is deze Pioneer-speaker immers behoorlijk waterresistent, zodat een plotse regenbui geen even plots einde van de speaker hoeft te betekenen. Let er dan wel even op of de rubberen kapjes over de poorten achteraan op hun plaats zitten.
Na het nodig uitpluiswerk om de juiste knopjes te ontdekken en de juiste lampjes aan het knipperen te krijgen, maken we verbinding met de Pioneer. Net zoals de A4 die we eerder testten (lees hier de review), is de A3 getuned door een zekere Andrew Jones, een hoofdingenieur van Pioneer.
We horen vooral heel vette bassen en duidelijke hoge tonen, terwijl de midrange wat is teruggeschroefd. De meeste feestmuziek komt hierdoor zelfs aan hoge volumes zonder vervorming en zeer levendig uit de A3 gerold, maar voor rijke dynamische muziek, zoals klassiek, is het minder geschikt.
,
Het ontbreken van Bluetooth en de vele extra mogelijkheden maken de Pioneer A3 SW-SMA3-K een wat complexer apparaat dan de overige mobiele speakers die we recent onder handen namen.
De keerzijde is dat het toestel een ongeziene flexibiliteit biedt en op de koop toe beter geschikt is voor buitengebruik. Het geluid is niet superverfijnd, maar dat nemen we er graag bij. Qua autonomie is het een middenklasser.