Geluid

Sonos krijgt stevige concurrent: Bose

Het is geen geheim dat multiroom in de lift zit, en dat vooral Sonos daarvan profiteert. Maar nu duikt er een concurrent op die in staat is om Sonos danig te beconcurreren. Vandaag lanceerde Bose zijn eigen lijn van streamingproducten die in meerdere kamers muziek leveren.

Onder de noemer SoundTouch Wi-Fi Music Systems verschijnen drie toestellen die met elkaar verbinden en muziek streamen. De SoundTouch 30 en SoundTouch 20 zijn actieve speakers bedoeld voor grotere en kleinere kamers, op eerste zicht een beetje vergelijkbaar met de Play:3 en Play:5 van Sonos.

Het derde SoundTouch-toestel is eigenlijk wel iets bijzonder: de SoundTouch Portable Wi-Fi System is een draagbare speaker, maar uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik. 

De SoundTouch 30 zal 699,95 euro kosten, terwijl de SoundTouch 20 en de Portable elk voor 399,95 euro in de winkel gaan liggen. Volgens Bose zijn ze per meteen beschikbaar.

,

Een opvallend verschil met andere multiroomoplossingen, zoals die van Sonos en Raumfeld, is dat je de SoundTouch ook volledig kan bedienen via de knoppen bovenaan de toestellen. Boven op elk apparaat zijn zes preset-knoppen, die je kan koppelen aan een bepaalde muziekbron, zoals een internetradiostation. Het is een feature dat technofobe consumenten die niet zo houden van apps over de brug moet trekken.

Toch kan je de SoundTouch-systemen ook bedienen via een app, die beschikbaar wordt voor iOS en Android op smartphones en tablets, en Windows en Mac OS X op computers. Ten slotte verschijnt er ook een toegewijde afstandsbediening, de SoundTouch Controller. Het is een markant ogend apparaat, met een ronde vorm en een OLED-scherm. Bose levert met de Controller een beugel mee om het ding aan de muur te hangen.

Dat Bose een aparte optionele controller beschikbaar stelt, kan een plus zijn in de concurrentiestrijd. Sonos heeft zijn controller geruime tijd geleden afgevoerd en hoogwaardige rivalen zoals Bluesound doen ook niet meer. Bij een recente ontmoeting met de mensen van Raumfeld (Teufel), gaven zij aan dat zij wel een aparte controller voeren omdat een ouder publiek dat nog op prijs stelt. Sonos van zijn kant stelt altijd dat (gratis) apps op smartphones meer mogelijkheden bieden dan wat een dure controller ooit zou kunnen.

Afgaande op de aankondiging rond SoundTouch starten de Bose-systemen wel met een aardig minpunt: ze ondersteunen nauwelijks streamingdiensten. Bose maakt enkel gewag van Pandora (onbruikbaar in de Benelux), en maakt gewag van Deezer. Van marktleider Spotify geen vermelding. 

Een troef is dan weer wel dat de SoundTouch-systemen Airplay-compatibel zijn, en dus gemakkelijk muziek gestreamd vanaf een iPhone, iPad of Mac kunnen afspelen.

,

De ambities van Bose lijken wel heel groot zijn, en dat zal wel te maken hebben met de sterke groei en interesse van consumenten in oplossingen die muziek streamen naar verschillende kamers.

Zo wil Bose begin volgend jaar het assortiment uitbreiden met het SoundTouch Stereo JC Wi-Fi System, dat gebundeld wordt met twee losse Jewel-speakers en een Acoustimass-module. Er komen ook aangepaste versies van het Lifestyle home entertainment system en het Videowave-systeem. Bose brengt het systeem ook naar buiten – letterlijk dan – met weerbestendige speakers voor opstelling in de tuin.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.