Onder de noemer Hue brengt Philips een nieuw soort lamp op de markt. Neen, niet de lichttechnologie zelf is nieuw, wel de combinatie van een LED-lamp met een Wi-Fi-ontvanger. Toch zijn de lampen zelf niet forser dan reguliere modellen. Ze passen dan ook probleemloos in de meeste klassieke fittings.
In de doos vinden we drie van die lampen, plus een Wi-Fi-router die je via een netwerkkabel aan je primaire router of een switch koppelt. De Hue-lampen hebben immers een eigen Wi-Fi- netwerk, los van het bestaande draadloze netwerk.
De Hue-lampen zijn ook onconventioneel met het licht dat ze verspreiden. Of liever: de kleur. Ze kunnen immers elke kleurtint aannemen, en wisselen van kleur kan gewoon op commando. Eén Hue-lamp heeft overigens een lichtopbrengst van 600 lumen, wat eerder op maat van een sfeerlicht is dan een lamp die een kamer fel moet verlichten.
,
Het configureren van Hue vraagt nauwelijks enige moeite. Gewoon een app installeren op je Android-telefoon of iPhone, en dan een knopje indrukken op de Hue-router.
Meteen daarna zie je de drie lampen in de app verschijnen. Althans, als alles goed gaat. Wij plaatsen de router in de kelder, dichtbij de onderkant van de houten vloer van de benedenverdieping. Hoewel de drie lampen amper tien meter uit elkaar staan en de lampen volgens de fabrikant een zelfversterkend mesh-netwerk horen te vormen, is er toch altijd een lamp die nu en dan niet te bedienen is.
Misschien ligt het aan de vele Wi-Fi-netwerken in en rondom mijn stadswoning, maar volgens mij is de Hue-zender gewoonweg niet krachtig genoeg.
De Hue-set bestaat zoals eerder gezegd uit drie lampen, maar je kan ook extra lampen toevoegen. Je moet er echter wel voor zorgen dat de lampen en router met elkaar in verbinding blijven, wat bij een huis met vele verdiepingen lastig kan zijn. Spijtig genoeg is de oplossing niet om met een tweede router te werken, bijvoorbeeld op een tussenliggende verdieping. Vooralsnog is de app enkel geschikt om één groep Hue’s aan te sturen.
Dit alles zorgt er voor dat Hue van de meet af vooral geschikt is om één kamer of naastliggende ruimtes sfeervol in kleur onder te dompelen.
,
Maar hoe zit het met de Hue-app? Aangezien deze app de enige manier is om de Hue-lampen te bedienen, moet die goed in elkaar steken. Gelukkig heeft Philips daar z'n huiswerk gedaan, want de app is eenvoudig en tegelijkertijd best krachtig – een zeldzame combinatie.
De app biedt je verschillende manieren om de lampen apart of samen te bedienen. Er zijn een aantal presets, bijvoorbeeld ‘Ski’ of ‘Sunset’, die je meteen in een bepaalde sfeer dompelen door de gepaste tint en lichtsterkte te selecteren.
Je kan echter ook manueel een kleur selecteren door met je vinger over een afbeelding van het kleurenspectrum te bewegen of over een palet dat van koel blauw over wit naar warm geel gaat. Daarnaast is de intensiteit per lamp instelbaar.
Vind je een bepaalde opstelling goed, dan kan je die als preset bewaren. Zie je ergens een leuke kleur, bijvoorbeeld op een muur? Neem er dan een foto van met je smartphone en laat de Hue-app er op los. Je kan dan uit de foto de tint selecteren die de lampen moeten uitstralen.
Het leuke is dat het app-verhaal daar niet stopt. Philips heeft het platform ook opengesteld voor derden, en heel wat onafhankelijke ontwikkelaars hebben al fijne (vaak betalende) Hue-apps ontwikkeld. Hue Party bijvoorbeeld, dat de lampen van kleur laat veranderen aan een instelbaar aantal beats per minuut. Of Ranatree, een fractal-app die de Hue-lampen ter begeleiding van een transformatie laat oplichten.
,
Een recente update van Hue kwam met een leuke en eigenlijk wel logische innovatie op de proppen: integratie met Ambilight. Zoals bekend zijn heel wat Philips-televisies uitgerust met een of andere vorm van Ambilight, een functionaliteit om zijdelings en eventueel in de hoogte gekleurd licht te verspreiden rond het scherm. Het vergroot subjectief het scherm en zou volgens de fabrikant zelfs oogvermoeidheid tegengaan.
Door enkele Hue-lampen te koppelen aan een Ambilight-tv kan het lichteffect nog indrukwekkender worden. Daarbij moet je echter wel wat nadenken over de plaatsing. Het is mogelijk dat een lamp achter jou die dezelfde kleur verspreidt als vooraan bij het scherm eerder afleidend dan complementair met het beeld werkt. Een staande lamp in een hoek nabij de tv, dat werkt dan weer wel.
,
Het idee achter Hue is zonder twijfel een schot in het roos, en ook het concrete product is iets waar iedereen enthousiast mee aan de slag gaat – zeker in het begin. Na verloop van tijd stop je echter met in het wildeweg kleurschema’s uitproberen en ga je toch minder vaak tinten aanpassen. Bepaalde apps breiden het inzetgebied van Hue ook uit, dat is waar, maar we vragen ons toch af of je na een tijd deze Hue-lampen nog echt ten volle gaat benutten.
Je hoort ons wellicht al wat twijfelen. Is Hue niet gewoon een enorm gimmickproduct dat op termijn weinig meerwaarde gaat leveren?
Ja en neen. Wellicht het grootste pluspunt van Hue is dat je voor het eerst thuis echt kan experimenteren met verlichting, inclusief de kleurkeuze. Vroeger moest je in de winkel inschatten of een lamp wel een mooi licht verspreidt, nu kan je thuis alles naar wens instellen. Gezien het belang van verlichting voor een harmonieus interieur is dat erg,erg handig.
Daar is dus het antwoord: ben je echt bezig met interieur en vooral met het harmonieus afstemmen van de verlichting op het groter geheel, dan is Hue wellicht helemaal jouw ding.