Geluid

Review: Philips Fidelio P9

Dat de P9 deel uitmaakt van de Philips Fidelio-familie merk je meteen. Met zijn nette afwerking en classy uitstraling past deze wat grotere (en zwaardere) mobiele speaker perfect tussen producten als de L1- en X1-hoofdtelefoons, en de knap afgewerkte streaming A9-thuisspeakers waarmee Philips de strijd aangaat met Sonos.

,

De Fidelio P9 is dus heel mooi afgewerkt. De speaker bestaat grotendeels uit een metalen grille, met houten paneeltjes aan de zijkant.Philips voorziet verschillende uitvoeringen van de P9, met panelen uit verschillende houttypes. Goed kijken voor de doos uit de rekken plukt, dus.

Er is ook een lederen hoes bij die vastzit aan de speaker en die dubbelt als stand. We kijken wel even zijdelings naar de Bose Soundlink II (die we recent hier bespraken) en – vergeef ons de ironie – vragen ons af waar we dit design al eerder hebben gezien.

Er zijn echter ook verschillen. In tegenstelling tot bij de Bose is de hoes bij P9  van een zachter leder gemaakt, al vrezen we dat de Philips-versie mogelijk niet zo kras- en vuilbestendig zal zijn als de harde hoes van Bose. Zorg voor dragen, dus.

De hoes heeft trouwens nog een slim trucje in huis: als je hem dichtklapt, stopt de P9 automatisch met spelen. Doe je de hoes opnieuw open, dan wordt de muziek hervat. Een gebruiksvriendelijk trukje, dat ideaal is als je in de tuin even je ligstoel wil verplaatsen zonder iets te missen.

Veel aansluitingen zijn er sowieso niet op een mobiele speaker zoals deze, en daarin is de P9 geen uitzondering. De klassieke 3,5 millimeter lijningang voor een muziekspeler zit aan de zijkant, terwijl we aan de andere kant een USB-poort vinden waarlangs je een telefoon of tablet kan opladen. Dit is echt wel een handigheidje, want zo kan je onderweg alsnog de batterij van je smartphone of tablet nieuw leven – of toch een verse batterijlading – inblazen. 

,

Klankmatig klinkt de P9 heel open en vrij neutraal, wat trouw is aan het Fidelio-credo waar er bewust wordt gemikt op een wat warme maar ook niet te extreme klank. Er is best wat detail hoorbaar uit deze speaker, maar de lage tonen komen wat minder uitgesproken naar voor.

Dat is geen probleem met tracks die sowieso vrij warm klinken – Norah Jones en Pinback rollen er netjes uit – maar bij andere muziek ontbreekt er hierdoor wat leven en kan het wat dunnetjes klinken. Het volume openschroeven is de oplossing, als dat kan, natuurlijk. Zet je de P9 héél luid, dan kan hij wat scherp klinken. Dat gezegd zijnde: gebruik je deze Philips in een niet al te grote en ruimtelijke kamer, zoals een bureau of sommige keukens, dan zal je het je zeker niet beklagen.

De Bluetooth-module van de P9 werkt probleemloos. Ongeacht de bron, krijgen we een stabiele verbinding zonder haperingen of storingen. Wel gebeurt het af en toe dat de Philips niet automatisch koppelt met onze smartphone.

Een druk op de Bluetooth-knop lost dat probleem probleem, maar op zich moet dat toch echt automatisch kunnen. Met z’n grote batterij kan de Fidelio P9 tot circa 8 uur muziek leveren – een goede prestatie – al zal dat wel aardig minder zijn als je tegelijkertijd een iPhone zit op te laden. Je planning wordt in elk geval geholpen door de batterij-indicator die mooi oplicht als je in de buurt van de knoppen bovenaan komt. 

,

Je kan niet ontdekken dat de P9 er prachtig uitziet, toch voor mensen die een meer klassieke, wat nostalgische look graag zien komen. De Fidelio-producten scoren doorgaans vrij goed bij FWD, omdat hun geluidsignatuur en klankfilosofie op de redactie vaak in de smaak valt. Ook over de bouwkwaliteit valt er alleen maar goede dingen te zeggen. De X1 bijvoorbeeld, is een onwaarschijnlijk goede hoofdtelefoon voor z'n prijs.

Over de P9 zijn we wat minder laaiend enthousiast, wat niet wil zeggen dat deze Philips af te raden is. Maar het is wel voorbehouden voor mensen die wat meer van rustige muziek houden, helderheid prefereren en niet op zoek zijn naar opzwepende basprestaties. Dit alles maakt de P9 – ondanks het mobiele karakter – meer een speaker voor binnengebruik. Op gebied van afwerking en functionaliteit zit alles in elk geval goed snor.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.