Beeld

Review: Philips 42PFL6007

TPVision, de nieuwe fabrikant achter de Philips tv’s, bezorgde ons de PFL6007H. Het belangrijkste verschil tegen de onderliggende 5500-reeks situeert zich op vlak van 3D. De 6000-reeks gebruikt passieve 3D-brillen, alle andere Philips-modellen gebruiken actieve 3D-brillen. En de 6000-reeks krijgt als extraatje ook Ambilight.

Opgelet, in speciaalzaken kan je varianten (6057, 6097, enzovoort) vinden van deze reeks. Die zijn dan specifiek voor een bepaalde keten bedoeld, en verschillen door een licht ander design en een aantal kleine details: een extra HDMI-aansluiting, iets beter geluid en bewegingsscherpte en in sommige gevallen zelfs een remote met ingebouwd toetsenbord.

Op designvlak sluit deze Philips aan bij het leger grijze muizen in de middenklasse. Je zou het sober kunnen noemen, maar eigenlijk is saai correcter. Enkel de voet valt wat op omdat die afgewerkt is in geborsteld metaal. 

Aan de achterzijde vinden we de gebruikelijke aansluitingen, waarvan de meeste naar onder of opzij georiënteerd staan. De paar aansluitingen die naar achter wijzen gebruiken een verloopstekker en zitten dan ook niet in de weg voor wandmontage. Enkel de netwerkaansluiting hadden we liever naar onder georiënteerd gezien. Al kan je dat laatste probleem natuurlijk perfect omzeilen met de ingebouwde draadloze netwerkaansluiting.

Een kleine designfout is de plaatsing van de USB-aansluitingen aan de zijkant. Wanneer je een USB-stick plaatst, merk je dat de rand van het toestel in de weg zit waardoor de stick lichtjes naar achter gebogen wordt. Om beschadiging te voorkomen gebruik je dan ook beter een verlengkabel. 

De afstandsbediening heeft een eenvoudige maar vrij functionele lay-out. In gebruik is ze echter wat onaangenaam omdat alle toetsen erg hard weerstand bieden en een uitgesproken klik geven bij het indrukken. Dat zorgt voor een erg goedkope indruk en bovendien is het lastig.
 


De menu’s werden licht aangepast, al gaat het eigenlijk vooral om de eerste schermen. Het hoofdscherm leidt je vlot langs alle content. Bij de bronnen bleek echter dat onze USB-stick ontbrak in de lijst. Zodra je de stick insteekt zie je de content wel, maar wie na wat tv kijken opnieuw de stick wil vinden vangt bot. TPVision liet ons weten dat de nieuwste firmwareversie dat probleem oplost.

Verder zijn de menu’s goed georganiseerd. Je kan ook steeds hulp vragen en dan kom je in de elektronische handleiding terecht. Philips moet wel nog wat werken aan de responstijd van de menu’s, want die blijft in heel wat gevallen veel te traag.

,

Wat ons onmiddellijk in het oog springt, zijn de vrij duidelijke reflecties in het scherm. De kleuren ogen echter uitstekend, met mooie natuurlijke huidtinten.

Bij onze metingen legt de Philips een zeer goed kleurbereik voor. De grijsschaal is vrij van storende tinten; enkel in de allerdonkerste grijswaarden is er te weinig rood, waardoor die tinten iets koeler worden. Dat viel ons bij normaal tv-kijken echter nooit op.

De zwartwaarde is helaas zeer pover. Deze Philips zit daarmee in hetzelfde schuitje als de Panasonic TX-L42ET5E, die zelfs nog iets beter presteert. Om de zwartwaarde te verbeteren gebruik je best de dynamische achtergrondverlichting. Blijf daarbij weg van de instelling ‘optimaal stroomverbruik’ die de donkere scènes te veel dimt. ‘Standaard’ of het iets agressievere ‘Optimaal beeld’ geven degelijke resultaten, al kan je bij die laatste soms de dimming aan het werk zien.

De beeldverwerking is adequaat voor deze prijsklasse. De ruisonderdrukking lijkt ons dan weer wat zwak – zeker met compressieartefacten heeft de Philips het moeilijk. Net zoals bij de Panasonic loopt het soms mis bij het herkennen van verschillende framerates, wat in sommige gevallen tot duidelijk verminderd detail leidt.

De bewegingsscherpte is matig, en zelfs met ‘Clear LCD’ geactiveerd blijft er een wazige rand zichtbaar bij bewegende voorwerpen. ‘Perfect Natural Motion’ werkt het schokkerig effect in panbeelden weg. Daar blijft Philips wel een voorsprong op de concurrentie behouden, want het resultaat vertoont opvallend weinig problemen. 

De 6000-reeks maakt gebruik van passieve 3D en met goed resultaat: de vier bijgeleverde brillen zijn voldoende om heel de familie voor de buis te zetten en te genieten van 3D. Maar opgelet, zoals bij alle passieve 3D-oplossingen is de verticale kijkhoek beperkt. Zet het toestel dus op ooghoogte.

De klank stelt ons nogal teleur, terwijl de geluidsweergave nochtans een traditioneel sterk punt is voor Philips. Voor televisiekijken stelt zich geen probleem, maar voor muziek zijn de speakers duidelijk ontoereikend. Zodra je het volume wat opvoert begint vervorming hoorbaar te worden.
 


,

Ambilight is natuurlijk het meest herkenbare Philips-extraatje. De versie op deze PFL6007H/12 verlicht de linker- en rechterzijde van het scherm.

Philips beperkt zich net zoals Sony en Panasonic tot een ingebouwde DVB-T/C-tuner; een satelliettuner ontbreekt dus. Wie een harde schijf aansluit op de USB-poort, kan televisie opnemen van de digitale tuners en kan ook tv pauzeren.

Is de gameconsole je favoriete randapparaat? Naast de passieve 3D-functies kan je de PFL6007 ook gebruiken om met twee spelers tegelijk full-screen te spelen. Daarvoor moet je wel speciale brillen kopen, een extraatje waar Philips 20 euro voor in rekening brengt per twee brillen.

De mediaspeler in deze televisie is erg goed. Enkel DTS-soundtracks werken niet bij onze videobestanden. En voor ondertitels moet je werken met externe ondertitelbestanden. Via DLNA zien we gelijkaardige resultaten, alleen heb je dan helemaal geen ondertitels meer.

Smart TV kreeg een nieuwe lay-out aangemeten, maar de veranderingen zijn minimaal. Het aanbod blijft erg uitgebreid, met een uitstekende keuze video-ondemand, muziek en nieuws. Helaas, de interface is soms wat traag. Als alternatief voor de remote kan je
een USB-toetsenbord en muis aansluiten om de input te vergemakkelijken.

Ook de smartphone-app verdient overigens een pluim. Dankzij het ingebouwde ‘SimplyShare’-mechanisme kan je media vanop de telefoon of eender welke DLNA-server in je thuisnetwerk tonen op het televisiescherm.


,

Deze Philips heeft een aantal kenmerken die het toestel aantrekkelijk maken, maar naar ons gevoel is hij iets te duur in vergelijking met concurrerende modellen.

De beeldkwaliteit is degelijk ondanks het povere contrast, maar voor deze adviesprijs zijn er betere deals te vinden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.