Redactie

De PlayStation 4: de geruchten op een rij

Vanavond wordt een nieuwe PlayStation gelanceerd. Althans, dat zegt de geruchtenmolen. En dit zijn de dingen die de PS4 zou kunnen, wederom afgaande op de persistente geruchten die de laatste weken maar steeds meer opduiken. 

Wat de nieuwe console juist kan, wordt wellicht woensdagavond duidelijk. Om middernacht onze tijd kan je op FWDMagazine een livestream van de aankondiging volgen. De volgende morgen lees je hier al meteen een verslag van de persconferentie in New York, van onze man ter plaatse.

,

Het verdelen van games via een optische schijf heeft zekere nadelen. Productie- en verdeelkosten voornamelijk, maar er zijn ook technische uitdagingen. Dat zal zeker het geval zijn als de nieuwe PlayStation bijvoorbeeld een veel betere beeldkwaliteit zou bieden. Games in 4K-resolutie zullen immers veel data bevatten.

Sony heeft een tijdje geleden Gaikai gekocht, een dienst die net zoals het concurrerende OnLive games via het internet streamt. Het spel draait dus niet op je pc of console ter plaatse, maar ergens op een server. Je bekijkt enkel de video-output van het spel, dat uiteraard wel door jou bestuurd wordt.

Er wordt gespeculeerd dat Sony Gaikai gaat inzetten voor de nieuwe PlayStation. Misschien niet voor de nieuwe games die specifiek gemaakt zijn voor de PlayStation 4, maar om mensen die PS3-spelletjes willen spelen op de nieuwe console tegemoet te komen. Je zou dan bijvoorbeeld je PS3-spel even in de PS4 steken, waarna je toegang krijgt tot datzelfde game op de Gaikai-servers.

Het is echter ook mogelijk dat de Gaikai-technologie door Sony werd gekocht om gaming naar z'n televisies te brengen, en dat het dus geen toepassing krijgt in een nieuwe console. Wait & see…

,

De PlayStation 2 hielp mee bij de doorbraak van DVD en de PlayStation 3 deed hetzelfde voor Blu-ray. Toen die twee consoles gelanceerd werden, waren zij namelijk goedkoper dan 'echte' DVD- en Blu-ray-spelers. Veel mensen kochten toen een console zonder echt in games geïnteresseerd te zijn.

Nu is er een theorie die claimt dat de PlayStation 4 weleens een doorbraak van 4K-video zou kunnen forceren. Dat is niet onmogelijk, maar er is wel een aardig verschil met het verleden. Toen de PS2 en PS3 uitkwamen, stond de DVD- en Blu-ray-technologie al op punt. Voor 4K is er nog geen optisch medium of een universele manier om te streamen.

Dat gezegd zijnde: een console moet minstens vijf jaar meegaan, en dat betekent dat de PS4 moeilijk het 4K- of Ultra High Definition-fenomeen kan negeren. Toch niet terwijl Sony rustig 4K-televisies naar winkels zit te verschepen.

,

De PlayStation 3 was bij zijn launch een sterk staaltje technisch vernuft. Het zat propvol revolutionaire technologie, met speciale chips met meerdere kernen. Indrukwekkend snel voor zijn tijd en dat was ook de reden waarom er bij de lancering in 2007 werd gesproken over supercomputers die uit meerdere PS3's waren samengesteld.

De keerzijde was dat spelontwikkelaars bijzonder veel werk moesten verrichten om games voor de PlayStation 3 te bouwen. De grote ontwikkelaars hebben dat nooit leuk gevonden.

Misschien is het daarom dat de PS4 technisch minder vooruitstrevend zal zijn. Of toch meer algemene onderdelen zal gebruiken. Dat hoeft echter geen probleem te zijn: in tegenstelling tot 2007 zijn klassieke processors en grafische chips heel krachtig én goedkoop geworden. Als leverancier voor deze hardware wordt AMD gesuggereerd.

,

De voorbije weken doken beelden op van een nieuwe controller die heel sterk leek op de bestaande PS3-controller, maar dan uitgerust met een touchscreen.

Niemand weet natuurlijk of het hier gaat om een fake beeld of een mock-up van een product dat nooit de markt zal bereiken. 

,

Sony heeft historisch steeds graag de interfaces van zijn apparaten op elkaar afgestemd, zoals bij tv's en consoles. Als de PS4 een nieuwe interface introduceert, dan mag je ervan uitgaan dat je die ook ziet opduiken bij nieuwe Bravia-tv's.

Of misschien is het omgekeerd: we horen al een tijdje geruchten dat Sony de interface van zijn televisies een grote make-over gaat geven, en dat heeft misschien gevolgen voor de PS4.

,

Een minder leuk gerucht suggereert dat Sony zou willen verhinderen dat tweedehandse spelletjes nog speelbaar zouden zijn. Heel wat (jonge) consolegamers kopen graag een spel tweedehands, net omdat de prijs dan heel wat lager ligt. Maar misschien gaat dat bij de volgende PlayStation niet meer, en zal je altijd een splinternieuw spel moeten aanschaffen.

Overigens circuleren dezelfde geruchten over de nieuwe Xbox, die ook binnenkort aan de wereld zou getoond worden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.