Beeld

Review: Panasonic TX-L55WT60E

Wie de WT60 voor het eerst ziet zal moeilijk geloven dat Panasonic tot enkele jaren geleden de saaiste televisies op de markt maakte. Het unieke design – een combinatie van metaal en plexiglas – ademt klasse en luxe afwerking uit. Het kader is een prachtig profiel in hoogglansmetaal, afgewerkt met een gezandstraald randje. De gebogen plexiglazen voet met metalen rand laat het scherm boven het tv-meubel zweven.


Onderaan het scherm loopt een verlichte plexirand. Vind je die iets te opvallend, dan schakel je de verlichting uit in de menu’s. Een design met een duidelijke identiteit, “metal air frame” lijkt ons een prima naam. Een blik op de aansluitingen op de stralend witte rug leert ons dat Panasonic dit jaar iets te zuinig is geweest met de HDMI-aansluitingen, want je moet het stellen met drie stuks. Anderzijds staan alle aansluitingen gunstig voor wandmontage.

,

Panasonic’s nieuwe ‘Home Screen’-interface geeft je de optie om het startscherm zelf te configureren met je favoriet apps, internet bookmarks en tv-zenders. De klassieke remote is een uitstekende keuze, maar de nieuwere Bluetooth touch remote maakt richten overbodig en werkt prima voor dagelijks gebruik.

Het is uiteraard even wennen. Stemcommando’s blijken helaas nog niet betrouwbaar genoeg. Probeer de nieuwe functies zeker uit, wij vonden ze wel handig. Wie al de nieuwlichterij maar niets vindt, schakelt het Home Scherm uit en start met een klassiek tv-beeld en de reguliere zapper.

,

Met de Hexaprocessing-beeldverwerking voegt Panasonic een hele rits opties toe om het beeld te verbeteren. Al zijn de resultaten wel wat gemengd. Zo scoort de WT60 nog steeds vrij matig als het over deinterlacing gaat. Verandert de framerate, dan heeft het scherm heel wat tijd nodig om opnieuw de juiste framerate te detecteren en met filmmateriaal heeft de tv het steeds lastig.

Je merkt dus af en toe een gekartelde rand. De ruisonderdrukking scoort gemiddeld, zowel voor willekeurige als compressieruis. Dankzij ‘Resolution Remaster’ haal je vooral uit SD-content wat extra detail. In de gevorderde instellingen vonden we nog wat extra’s. ‘Adaptive gamma control’ is een soort van dynamisch contrast. Het werkt mooi, en zoals steeds hangt het resultaat wat van het beeld af, maar we hebben ook sterk de indruk dat het de beelden wat ‘zonniger’ maakt, er komt een geel-oranje tint bij.

Gebruik dus met mate om te vermijden dat alle acteurs er wat zonverbrand uitzien. De bewegingsscherpte op deze lcd is uitstekend. Voor het beste detail laat je ‘Intelligent Frame Creation’ ingeschakeld op de minimale stand. De WT60 laat nauwelijks een halo of wazige randen zien. En dat is een uitstekende prestatie. Wil je ook vloeiende panbeelden, dan moet je medium of max als instelling kiezen. De maximale stand zorgt voor erg goede vloeiende beelden, maar af en toe wel voor een uitgesproken halo-effect als voorwerpen bewegen tegen een complexe achtergrond.

Deze led-lcd gebruikt 16 segmenten om zijn achtergrondverlichting te dimmen. ‘Adaptive Backlight control’ laat je best op ‘mid’ staan. Op de ‘min’-stand is het effect veel zachter en lijkt het meer op een globale dimming.‘Off’vermijd je helemaal, want dan zien de donkerste scenes er echt vaalgrijs uit. De dimming doet zijn werk vrij goed. In sommige gevallen zie je natuurlijk wel de dimeffecten, maar er is geen sprake van zeer uitgesproken segmentgrenzen. De uniformiteit van het scherm is redelijk, centraal is er een licht helderder deel en in de vier hoeken is er sprake van wat lichtlekkage. Die is af en toe zichtbaar in je beelden, maar vormt gelukkig geen echt persistent zichtbaar probleem. Het kleurbereik op de WT60 is zo goed als perfect.

De grijsschaal haalt ook uitstekende resultaten, al is de gammawaarde een tikje te hoog, wat voor een iets donkerder beeld zorgt. Dat is beter als je bij verduistering kijkt, maar dat is nu net niet het sterkste punt van deze televisie. Het enige echt zwakke punt van de WT60 is immers een erg matige zwartwaarde, al moet gezegd dat de backlight dimming daar verbetering in brengt. In donkere ruimtes kan hij daardoor niet overtuigen. Het is juist in goed verlichte ruimtes dat de Panasonic een overtuigend contrast neerzet. Enigszins verrassend als je naar de metingen kijkt, maar toch duidelijk zichtbaar. 

,

Uiteraard is dit topmodel bijzonder volledig uitgerust. Een van de belangrijkste voordelen is de twin tuner mét een twin CI+-slot. Dat betekent dat je kan kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. Met de ingebouwde camera is het toestel klaar voor Skype.

De mediaspeler is van alle markten thuis: hij leverde prima resultaten via USB en DLNA, voor zowat alle populaire audio-en videoformaten. Ook de nieuwste connectiviteit zoals WiFi Miracast en Intel WiDi zijn ondersteund, dus het scherm van je laptop of smartphone op televisie bekijken is vrij makkelijk. Je smartphone kan ook als ‘second screen’ dienst doen, zij het dan enkel voor content van de digitale tuners.

,

Met de WT60 haal je een televisie met vrij unieke looks in huis. Het zwakste punt is de klank, die absoluut niet kan overtuigen. De beeldkwaliteit is prima, al zijn er hier en daar nog wat zwakke punten.

In donkere ruimtes laat de zwakkere zwartwaarde zich te sterk voelen, maar we raden het toestel zeker aan als je vooral bij veel omgevingslicht kijkt. Panasonic tilt met de WT60 ook de bewegingsscherpte bijna naar plasma-niveau. Gecombineerd met de flinke dosis extra’s is het een prima keuze. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.