Beeld

Review: Panasonic TX-L42FT60E

Een fijn metaalkleurig kader, dezelfde slanke V-vormige voet als de VT60-reeks en een kleine geborsteld metalen voetplaat: met al die zilverkleurige accenten zal de Panasonic zeker opvallen in de woonkamer. We smaken het design anders wel; het is een welkom alternatief voor zwarte kaders.

De aansluitingen zijn niet echt uitgebreid te noemen, maar zullen in de meeste scenario's zeker volstaan. De drie HDMI-aansluitingen zijn allemaal zijwaarts gericht en staan redelijk dicht bij de rand. Wandmontage is perfect mogelijk bij deze FT60, maar wie wat dikkere HDMI-kabels gebruikt loopt het risico dat ze aan de zijkant van het scherm zichtbaar zijn.

Ook de FT-reeks maakt gebruik van het gloednieuwe ‘Home Screen’. Het concept is erg handig: je eigen Home Screen bevat naast een verkleind televisiebeeld ook een aantal snelkoppelingen naar je favoriete internet-apps, websites of tv-functies.

Panasonic biedt een aantal kant-en-klare Home Screens aan, maar je kan ook eigenhandig je eigen versie maken. Het Home Screen verschijnt zodra je de televisie aanzet, maar je kan het ook via de ‘Home’-toets oproepen. Wie de optionele camera installeert, kan zijn persoonlijke ‘Home Screen’ zelfs koppelen aan gezichtsherkenning.

De interface reageert vlot en biedt een snelle toegang tot al je favoriete content. De menu’s met instellingen blijven op die manier mooi afgeschermd bij dagelijks gebruik. De ingebouwde handleiding helpt je bovendien bij je eerste vragen.

De remote is grotendeels onveranderd tegenover vorig jaar, maar dat is geen nadeel. Met grote toetsen en een duidelijke lay-out zorgt ze voor een uitstekende bediening.

Ook dit model beschikt trouwens over stembesturing, maar je moet dan wel over een smartphone beschikken waarop je de ‘Viera Remote 2’-app installeert. Je smartphone doet dan meteen dienst als microfoon.
 

,

Met de ‘HexaProcessing Engine’ levert de Panasonic een vrij uitgebreide reeks opties voor beeldverbetering. De ruisonderdrukking is prima, niet alleen voor willekeurige ruis (Noise Reduction) maar ook voor compressieruis (MPEG Remaster).

Vermits beide instellingen een ‘Auto’-stand hebben, mag je die activeren en hoef je er verder niet naar om te kijken. De ‘Resolution Remaster’ moet wat extra detail uit beelden halen, maar zorgt bij onze testen nauwelijks voor een zichtbaar effect.

De ‘Brilliance Enhancer’ benadrukt zeer licht de allerhelderste tinten. De impact is echter vrij beperkt op doorsnee beelden. ‘Adaptive Backlight Control’ heeft een veel grotere impact. Wie de beste zwartwaarde wil moet deze functie activeren, al doe je dan wel lichte toegevingen naar de kleurkwaliteit toe.

Uiteraard profiteren vooral donkere beelden van deze functie, maar het is ook hier dat het effect op de kleuren het best zichtbaar is. In sommige gevallen word het beeld wat vlakker doordat er kleurgradaties verdwijnen.

Zowel de ‘min’- als ‘max’-stand zorgen voor dit effect, al is het gelukkig niet sterk genoeg om het gebruik ervan af te raden. Experimenteer er dus wat mee. Wij zijn geneigd om voor min te kiezen, tenzij je echt bij volledige verduistering kijkt en de lichte kleurverliezen je niet storen. In dat geval zorgt max voor de beste beelden.

,

Filmframerates herkennen blijft een matig punt bij Panasonic. Daardoor zie je mogelijk af en toe moiré of trapvorming in het beeld. Ook al kan de bewegingsscherpte van dit toestel niet tippen aan de prestaties van Panasonics plasmatoestellen,
toch zijn de resultaten nog zeer behoorlijk. Er verdwijnt een beperkte hoeveelheid detail bij snelle bewegingen en panbeelden zijn nooit perfect schokvrij, maar de beeldartefacten blijven binnen de perken. 

Het is altijd een goed teken als we rustig naar onze testfragmenten blijven kijken en niet meteen in de menu’s duiken. De FT60 legt dan ook een voorbeeldig kleurbereik en een uitstekende grijsschaal voor. De beelden zijn een tikje te warm, vooral in de donkere tinten, maar dat zal je in de praktijk nauwelijks merken. 

Enkel het zwartniveau zou beter moeten. De set haalt daardoor in de ‘True Cinema’-mode slechts een matig contrast. Met de ‘Adaptive backlight’ wordt dat beter, maar zoals eerder vermeld gaat dat ten koste van wat kleurfideliteit. 

Het LCD-paneel heeft overigens een uitstekende kijkhoek, maar let op: zodra je iets te ver gaat valt het contrast plots scherp terug. 

Geluid is helaas een relatief zwak punt van deze Panasonic. De ingebouwde speakers voldoen voor gewoon televisiekijken, maar we raden ze absoluut af voor muziek of film. Panasonic gebruikt een vrij agressieve compressie op het dynamisch bereik om de luidsprekers te sparen, maar dat is al heel snel hoorbaar.

,

De FT-reeks levert nauwelijks extra functies in tegenover de hoger gepositioneerde modellen. Enkel de twin-tuner en touchpad-controller zijn verdwenen.

Beelden van de digitale tuners kan je wel gewoon opnemen naar de harde schijf die je via USB op de televisie aansluit. 

De mediaspeler is een zeer robuuste en veelzijdige speler die met quasi al onze testbestanden overweg kan, zowel via USB als DLNA. Enkel DivX-bestanden worden geweigerd, XviD-bestanden zorgen echter niet voor problemen. Ondertitels, zowel externe als interne, werken zelfs via USB en DLNA. Ook de muziekspeler is erg veelzijdig en speelt zelfs lossless FLAC-bestanden.

Met de ‘Screen Mirroring’-functie haal je het beeld en geluid van je smartphone of laptop naar het televisiescherm. Het brontoestel moet daarvoor Wi-Fi Miracast of Intel WiDi ondersteunen.

Het gebruik is eenvoudig: start de ‘Screen Mirroring’-app op de televisie en lanceer bijvoorbeeld de WiDi-software op je laptop. Zodra de laptop de televisie vindt, is het beeld twee klikken later zichtbaar op je televisie. Er zit wel een lichte vertraging op het beeld, dus voor games is het geen oplossing.

De smartphonetoepassing kreeg ook wat nieuwe functies. Het televisiebeeld kan je nu ook op je smartphone of tablet bekijken, al lukt dat enkel voor de digitale tuners en niet voor andere ingangen.

Viera Connect-apps lanceer je eenvoudig vanuit je smartphone en met een simpele veegbeweging stuur je media naar de televisie.

Dankzij de app kan je ook stembesturing gebruiken. Die werkt over het algemeen goed zolang je bij de voorgedefinieerde commando’s blijft. Met vrije tekst loopt het weleens mis.

Viera Connect levert een uitgebreide keuze internettoepassingen en een volledige webbrowser, al blijft het wachten op een volwaardige video-on-demanddienst.

Wie voor de optionele camera kiest, kan ook Skypen op televisie.


,

De Panasonic TX-L42FT60E combineert heel wat goede eigenschappen, zoals een mooi ontwerp en prima beeldkwaliteit. Het geluid is een minpunt, maar het prijskaartje dat Panasonic op dit toestel kleeft is prima.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.