Geluid

Review: Onkyo T-4070

Het is een serieuze marketingtroef die Onkyo meteen in de winkel kan uitspelen: op de behuizing van de T-4070 prijkt een sticker van Spotify. Inderdaad, van alle netwerkspelers die we recent in FWD44 met elkaar vergeleken is dit het enige toestel dat deze populaire streamingdienst integreert.

Slim van Onkyo, en een uithangbord dat de fabrikant ook bovenhaalt bij zijn AV-receivers. Hoelang het merk de enige blijft met Spotify-ondersteuning is echter maar de vraag, want onlangs raakte bekend dat ook de holding achter Denon en Marantz een deal met de streamingdienst heeft afgesloten.

En zelfs zonder Spotify-integratie kan je de dienst gebruiken op veel streamers. Op een speler met AirPlay-mogelijkheden kan je ook gewoon Spotify draaien op je smartphone of tablet en dan de muziek draadloos overpompen. Voordeel aan deze aanpak is dat het ook werkt met andere diensten, zoals Deezer of Music Unlimited.

,

De T-4070 past qua design perfect in de Onkyo-familie. Je kan hem zo plaatsen bij een van de stereocomponenten of zelfs AV-receivers van het merk.

Op de solide, mooi afgewerkte behuizing prijkt het etiket ‘network tuner’. Net zoals de Marantz NA7004 is de T-4070 dan ook niet alleen een streamer, maar ook een radio-ontvanger. Er zit immers een AM/FM-tuner in het toestel, aangevuld met een DAB/DAB+-module.

Er staan wel wat knoppen op de voorkant van de T-4070, maar de kans is groot dat je er zelden gebruik van zal maken. De ruimte die voorzien is voor het display is wat misleidend, want het eigenlijke scherm is maar half zo groot als de uitsparing. Niettemin wordt tekst groot getoond en is het handig dat je via de remote de helderheid ervan kan aanpassen.

Maar om bijvoorbeeld door folders en bestanden op een DLNA- server te navigeren is het redelijk hopeloos. Het display toont gewoonweg te weinig karakters.

Los van die opmerking oogt de T-4070 samen met Marantz NA7004 en de Cambridge Audio Stream Magic 6 het best van alle toestellen in dit dossier. Het is een stijlvolle maar relatief neutrale verschijning, zodat je hem ook vrij goed kan combineren met componenten van andere merken. Overigens is de T-4070 beschikbaar in zilver en zwart.

,

Zoals we ook gewend zijn van de AV-receivers van dit merk, is de T-4070 een toestel dat je overvalt met een spectaculair aantal extra’s. Oké, de kans is groot dat iemand deze netwerkspeler de voorkeur geeft vanwege de Spotify-integratie, maar er zijn zeker nog genoeg andere redenen om hem aan te schaffen.

Net zoals bij Denon en Marantz wordt Last.fm ondersteund, maar daar heb je in de Benelux niets aan. Veel interessanter is de aanwezigheid van AUPEO, toch een van onze favoriete gepersonaliseerde streamingdiensten. AUPEO kan je gratis beluisteren, met reclame, maar het is zeker de moeite waard om er lid van te worden zodat je een betere (maar helaas: niet perfecte) stream van 192 kbps kan binnenhalen.

Ook vTuner is van de partij, stilaan dé standaard voor internetradio. Aangezien nagenoeg elk radiostation dat via de ether uitzendt – kleine zenders en studentenstations incluis – ook via internet te ontvangen is, zijn we daar zeker niet rouwig om.

En daar stopt het niet: hoewel Onkyo er maar bescheiden mee uitpakt, is de T-4070 ook AirPlay-compatibel. Tijdens onze tests had deze speler sporadisch wel wat meer tijd nodig dan andere AirPlay-toestellen om een stream te starten. Een bizar fenomeen, dat bij verschillende netwerken optrad maar gelukkig nooit extreem werd.

Het meest universele streamingprotocol blijft echter DLNA, dat uiteraard ook hier aanwezig is. In onze vaste testopstelling op de redactie ondervond de T-4070 problemen om ook met dit protocol zonder haperingen te streamen, maar op een andere locatie bleek DLNA feilloos te werken.

In tegenstelling tot de Cambridge Audio StreamMagic 6, Marantz NA7004 en Pioneer N-50 heeft de T-4070 geen digitale inputs, op een USB-poort vooraan na. Daar past een USB-stick of -schijf op, of eventueel een draagbaar Apple-toestel.

Geluid wordt naar buiten gestuurd langs een cinch-kabel, een optische of coaxiale out, of – en dat is relatief ongewoon – een AES/EBU XLR-aansluiting. Dat laatste verbaast misschien, maar Onkyo pusht deze T-4070 ook als compagnon voor zijn duurdere versterkers die wel met XLR uitgerust zijn.

Het merk pronkt ook graag met de dubbele Wolfson WM8742 DAC, een voor elk kanaal, om een zeer zuiver geluid te garanderen. Het mag gezegd worden: de T-4070 klinkt goed, zeker als je het toestel voedt met lossless muziekbestanden. Onze FLAC-testbestanden (24 bit/88 kHz) van Miles Davis’ Kind of Blue klinken ronduit fantastisch, luchtig en gedetailleerd, zonder al te analytisch te worden. De lage tonen komen misschien wat dominanter door, maar niet veel.

Iets minder onder de indruk zijn we van de verwerking van minder straffe streams, zoals de gratis AUPEO- dienst. Ondanks de aanwezige DIDRC-technologie die vervorming moet tegengaan, vallen de gebrekkige audiodata niet te redden. Maar dat bevestigt wat we al eerder opmerkten: goed bronmateriaal blijft de sleutel tot een goede klank.

,

De eenvoudige meegeleverde afstandsbediening is echt enkel geschikt voor eenvoudige commando’s. We schreven het al: toestellen als deze Onkyo verdienen het gewoon om bediend te worden met een app. Alleen die werkwijze biedt genoeg mogelijkheden om zaken als streamingdiensten op een comfortabele wijze aan te sturen.

Gelukkig heeft Onkyo daaraan gedacht: de app die bij de T-4070 hoort is Remote 2 voor iOS en Android, dezelfde die je gebruikt voor Onkyo’s receivers. Remote2 is niet de mooiste, maar ook niet de lelijkste app.

Ze is echter helder ingedeeld en zeer goed instelbaar, en dat vinden we belangrijker. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat ongebruikte streamingdiensten niet getoond worden, wat de bediening nog eenvoudiger maakt. Ook zaken zoals de toestel- en zonenaam pas je moeiteloos aan.

De enige kritiek is dat je voor pakweg Spotify of DLNA-streaming enkele keren moet klikken; en dat zoeken soms wat traag verloopt. Het zou verder nog leuk zijn als je veelgebruikte diensten in het hoofdmenu kon plaatsen.

Deze app kan je trouwens met meerdere Onkyo-apparaten gebruiken, waarbij je er telkens eentje selecteert. Maar als je de T-4070 kiest, kan je nog wel de basisfuncties bedienen op een receiver en cd-speler. Handig is dat, tenzij je natuurlijk geen andere Onkyo-componenten in huis hebt – want dan lopen de extra knoppen wat in de weg.

Helemaal gespeend van onlogische zaken is Remote2 dus niet, maar het zijn kleine eigenaardigheden waar je al snel mee leert leven. Het wordt ook enigszins gecompenseerd door enkele leuke gimmicks, zoals het tonen van cover-art in de app.

,

De T-4070 scoort heel goed met zijn geluidskwaliteit. Vooral bij het lokaal afspelen van degelijke muziekbestanden waren we onder de indruk van wat deze fraaie speler ten berde brengt.

De Spotify-integratie is ontegensprekelijk een pluspunt. Daar staat dan weer tegenover dat de Onkyo-streamer niet interessant is voor wie externe bronnen zoals een cd-speler of computer op zijn netwerkspeler wil aansluiten.

Ook de prijs zit in de hogere regionen, althans in het kader van de test van netwerkspelers die we in FWD44 brachten.

De Onkyo T-4070 ontving het etiket FWD Beste Keuze in het dossier netwerkspelers in FWD44.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.