Eerste opvallende vaststelling: de Nexus 5 is heel wat goedkoper dan de andere topmodellen die we recent bekeken. Ook in het dossier premium-smartphones in het nieuwste FWD-nummer is dit apparaat op prijsvlak een buitenbeen. Het prijskaartje van 399 euro is – ondanks het feit dat het toch nog een zekere uitgave vertegenwoordigt – het terrein van middenklassers.
En toch heb je geen el cheapo- gevoel als je het apparaat vastneemt. De behuizing is weliswaar uit kunststof, maar dat is geen echt minpunt. De gebruikte plastic is matzwart of -wit, al is bij beide versies de schermrand zwart. Met de uitstraling zit het goed, want de Nexus 5 oogt ingetogen en netjes. De keerzijde is dat het geen eyecatcher is, maar niet iedereen vindt dat even belangrijk.
Van onze kant vinden we het vooral belangrijk dat de Nexus 5 heel goed in de hand ligt. Het heeft een ideaal formaat en de achterkant uit plastic geeft veel grip. Je gaat de Nexus 5 niet snel per ongeluk uit de handen laten glippen.
De achterkant van de Nexus 5 zou zelfhelend zijn, meldt fabrikant LG. Hallo? Inderdaad, de plastic aan de achterkant 'vloeit' nog wat, waardoor kleine krassen opnieuw verdwijnen. We hebben met een vingernagel geprobeerd krassen te maken in de behuizing – sorry LG, voor het vandaliseren van een testtoestel – en hebben hem een week argeloos mee in de broekzak gestopt met een sleutelbos. En inderdaad, de achterkant van de Nexus 5 ziet er nog altijd vrij onbeschadigd uit.
Het scherm is natuurlijk wel krasgevoelig, daar moet je blijven oppassen. Nu ja, er is wel Corning Gorilla Glass 3 gebruikt, dus ook die voorkant kan wel tegen een stootje.
,
Het 4,95 inch scherm is slechts een klein beetje minder goed dan de LG G2. Waarom we die vergelijking maken? Omdat de Nexus 5 zoals gezegd gebouwd wordt door LG, die net op dit moment ook een interessant topmodel in de rekken legt.
Deze G2 heeft een prima 5,2 inch IPS-scherm, met als eigenschap dat het paneel dicht bij de onderkant van de bovenste glaslaag ligt. Bij de Nexus 5 ligt het paneel wat dieper, maar visueel is dat niet zo'n minpunt. We blijven hier praten over een zeer degelijke Full HD IPS-display van LG, een bedrijf dat ondertussen nogal expertise heeft qua IPS-technologie.
Het 4,95 inch scherm van de Nexus 5 biedt 445 pixels per inch, en dat is meer dan genoeg om een haarscherp beeld te produceren. Tekst ziet er heel aangenaam uit, waarbij je wel kan opmerken de iPhone 5s en G2 de zaken net iets mooier presenteren. Wellicht heeft dat te maken met de iets grotere afstand tussen de bovenste glaslaag en het panel bij de Nexus 5. Met kijkhoeken en kleurweergave zit het bij deze telefoon allemaal prima.
Hoewel de Nexus 5 qua prijs een middenklasser is, blijkt de gebruikte hardware toch niet bepaald low- of mid-end. De motor is een Qualcomm Snapdragon 800 SOC met een quadcore-processor aan 2,3 GHz en een Adreno 300-grafische chip. Die combinatie staat garant voor goede prestaties, ook in zware games. Met de ondersteuning van de ac-variant van WiFi, NFC, Bluetooth 4.0 en LTE is dit apparaat ook future-proof. Het enige wat wij missen is aptX, onze favoriete codec voor audio over Bluetooth (lees hier meer uitleg).
De camera in de Nexus 5 is trouwens vrij behoorlijk, met een beetje dank aan de beeldstabilisatie die de Nexus 5 deelt met de G2. De 8-megapixelsensor kan goede resultaten afleveren, al vonden we het scherpstellen soms wel behoorlijk traag in minder goede lichtomstandigheden.
,
Nexus-toestellen dienen als showcase voor nieuwe Android-versies, en dat is ook hier het geval. De Nexus 5 is de eerste met Android 4.4 ‘KitKat’. Opvallend is dat KitKat heel soepel draait en op alle vlakken gelikter is. Zo tonen apps nu fullscreen.
In het (verre) verleden kon je geheid van een Android-toestel op bepaalde momenten slomer gedrag verwachten, maar dat probleem is sinds Jelly Bean (Android 4.x) grotendeels verdwenen. Op dat vlak is de gebruikerservaring van Kitkat subliem.
Een uithangbord van Kitkat is dat het systeem minder geheugen nodig heeft, zodat er meer werkgeheugen is voor apps. Grappig genoeg is dat bij de Nexus 5 sowieso geen groot probleem, want de telefoon beschikt over 2 GB geheugen – wat zelfs voor de optimalisaties van Kitkat meestal wel ruim voldoende was.
Uiteraard zijn werkelijk alle Google-apps present en zitten ze heel sterk in het geheel ingebed. SMS-berichten bijvoorbeeld, vind je nu in Google Hangout. En het Thuis-scherm brengt je direct naar de zoekfunctie van Google.
En dan is er ook nog Chromecast – Googles antwoord op Airplay – al heb je daar nog een extra accessoire (een HDMI-dongle) voor nodig die bij ons nog niet beschikbaar is. Maar dat komt wel. Het interessante is dat de Chromecast-module relatief weinig kost én dat sommige tv-fabrikanten kijken naar het integreren van de Chromecast-technologie in hun toestellen. Als dat in orde komt, ga je met een druk op de knop op je telefoon een video op het tv-scherm kunnen tonen. Zoals Miracast en Airplay, dus.
De keerzijde van dit alles is dat de interface van de Nexus 5 helemaal geen franjes heeft. Je hebt de apps van Google en een bepaalde achtergrond, verder niets speciaal. Maar die soberheid is is een aantrekkingspunt voor sommige mensen, in het bijzonder voor iedereen die gek wordt van de kleurenboekaanpak van sommige Aziatische merken.
Kitkat brengt wel een aantal subtiele visuele verbeteringen aan die de Android-interface op een bescheiden manier toch wat afgeborstelder maken. Vergeleken met Jelly Bean is de nieuwe Android een beetje frisser, wat strakker. Dat komt onder meer door het gebruik van transparante interface-elementen en grotere iconen.
Veel van de zaken die we nu opmerken over Kitkat staan wat los van de Nexus 5. Elk ander apparaat – zoals de LG G2 – dat een update naar de nieuwe versie van Android zal dezelfde pluspunten krijgen. Al kan het wel dat een fabrikant bij andere toestellen nog extra interface-elementen gaat toevoegen – allemaal deel van een poging om onderscheidend te zijn in de drukke smartphonemarkt.
,
Er zijn niet veel vlakken waar de Nexus steken laat vallen. Ja, het biedt een sobere ervaring, zonder extra Dropbox- upgrades of unieke apps. Maar dat is een pluspunt, geen minpunt. Kitkat is toch wel een significante sprong vooruit qua gebruikerservaring en esthetiek.
Dat de Nexus 5 de allernieuwste Android draait en normaal gezien als eerste alle toekomstige updates krijgt, lijkt misschien enkel relevant voor techies. Maar eigenlijk is dat voor iedere gebruiker een goede zaak.
Wat wel opvalt is dat de batterij van de Nexus minder lang meegaat dan een aantal andere toptelefoons die we recent getest hebben, zoals de LG G2 en Samsung Galaxy Note 3. Dat heeft wellicht alles te maken heeft met de kleinere capaciteit van de batterij van de Nexus 5. Maar het is ook niet zo dat de autonomie buitengewoon klein is.
Gegeven de prijs van de Nexus 5 is de conclusie snel gemaakt: dit toestel verdient een aanbeveling. Wellicht zou de Nexus 5 zelfs aan een hoger prijspunt goed scoren, en nu is het een no-brainer.
De Google Nexus 5 was de Beste Koop in het dossier premium-smartphones in FWD50.